Δύο 29χρονοι Ισραηλινοί κάνουν real estate business στη Θεσσαλονίκη

Δύο 29χρονοι Ισραηλινοί κάνουν real estate business στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα σε δυόμισι χρόνια, δύο νεαροί από το Ισραήλ, οι 29χρονοι Gal Rubin και  Tzach Vertzberger, αναπτύσσουν 13 οικιστικά projects σε επτά διαφορετικά κτίρια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας παλιά εμπορικά και βιοτεχνικά ακίνητα σε σύγχρονα διαμερίσματα.

«Βρισκόμαστε στις τελικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο ακόμη κτιρίων στην περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας, κοντά στο σταθμό του Μετρό», είπε στο GRTimes.gr o Gal Rubin, o oποίος πλέον ζει στη Θεσσαλονίκη και επιβλέπει τα projects που η «progreece» υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας παράλληλα φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον.

Η ιστορία των δύο νεαρών επενδυτών και της «progreece», είναι από αυτές που εμπνέουν και σε κάνουν να θέλεις να ξαναγίνεις 29 χρονών για να βγεις στις αγορές του κόσμου και να αρπάξεις τις ευκαιρίες δημιουργίας, που τελικά αξιοποιούν όσο δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα.

Toν Gal τον συνάντησα στην Ορφανίδου 8, στο πρώτο από τα κτίρια που απόκτησε η «progreece» στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του 2018.

Gal Rubin

Αυτός από το Zoράν του κεντρικού Ισραήλ και ο συνομήλικός του Tzach από το διπλανό Tελ Μοντ, γνωρίζονται από παιδιά, με κοινούς γνωστούς και φίλους.

«Επαγγελματικά ξεκίνησα από τον κλάδο του real estate, εργάστηκα και για δυόμισι χρόνια στη Φλόριντα, για μία εταιρεία Ισραηλινών μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισα αυτά που γνώριζα, να τα εφαρμόσω για να αρχίσω τη δική μου επιχείρηση» είπε ο Gal Rubin κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο πως κατέληξε στην επιλογή της Θεσσαλονίκης.

Επέλεξε να κάνει το επιχειρηματικό του ξεκίνημα στην Ευρώπη και άρχισε να σκανάρει περιοχές που πληρούσαν δύο βασικές προϋποθέσεις: Συμφέρουσες τιμές  σε  περιοχές που βρίσκονται στα κέντρα πόλεων με αναπτυξιακή δυναμική.

Γιατί Θεσσαλονίκη

«Δεν επενδύεις στα ακίνητα, αλλά στις τάσεις της αγοράς», εξήγησε ο Gal, ο οποίος αφού επισκέφθηκε πόλεις σε Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα, κατέληξε στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι σε αναπτυξιακή τροχιά και αυτή θα αυξήσει τις ανάγκες για σύγχρονες κατοικίες. Είχαμε εκτιμήσει, μαζί με τον Tzach, ότι για μία περίοδο περίπου έξι ετών, δηλαδή από το 2018 ως και το 2024, η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για επενδύσεις στο real estate, με τοποθετήσεις που θα φέρνουν αποδόσεις της τάξης του 6%-7%».

Είχε λοιπόν δει ο Gal Rubin τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, η πόλη του είχε δώσει ένα θετικό feeling, αλλά όπως εξομολογήθηκε, μία κουβέντα ενός Θεσσαλονικιού ήταν που τον κέρδισε οριστικά, όταν εκείνος του είπε «καλώς ήρθες στο σπίτι σου».

Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια οι δύο συνεταίροι, αγοράζουν επαγγελματικούς χώρους στη Συγγρού, στην Ορφανίδου, στην Πτολεμαίων, στην Καραολή Δημητρίου, στην Κωστή Παλαμά και τους μετατρέπουν σε διαμερίσματα, από studios των 30 τ.μ. ως διαμερίσματα των 60 τ.μ. Μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει 13 projects σε επτά διαφορετικά κτίρια. Ολοκληρωμένα είναι 39 διαμερίσματα, 21 σε κατασκευή και 38 στα συμβόλαια. Σύνολο 98.

Με την απόκτηση και των δύο κτιρίων στην περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας και την αλλαγή χρήσης τους, θα δημιουργηθούν ακόμη 42 διαμερίσματα.

Ο Gal Rubin είναι στη Θεσσαλονίκη και τρέχει τα έργα και ο Tzach Vertzberger στο Ισραήλ, εκεί που βρίσκεται και η πηγή των πελατών της «progreece».

Μια αυτονόητη ερώτηση ήταν, πώς χρηματοδοτούνται όλα αυτά τα projects από δύο νεαρούς επιχειρηματίες που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους και η απάντηση αποκάλυψε και τη μέθοδο που ακολουθεί η «progreece», η οποία συνοψίζεται στο…»αγοράστε μαζί μου, όχι από μένα».

“Αγοράστε μαζί μου”

«Οι πελάτες μας δεν αγοράζουν κατασκευασμένο ακίνητο.  Οι πελάτες μας είναι συμμέτοχοι στο project, αποκτούν ποσοστό του κτιρίου, κλείνουν το διαμέρισμα ή τα διαμερίσματα που επιλέγουν και όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο κάθε επενδυτής αποφασίζει αν θα πουλήσει ή αν θα νοικιάσει την ιδιοκτησία του», εξήγησε ο Gal Rubin o oποίος «έβγαλε κόκκινη κάρτα» στις ελληνικές τράπεζες.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι πολύ επιφυλακτικές, δεν χρηματοδοτούν. Αντίθετα, αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με μεγάλη τράπεζα του Ισραήλ, η οποία θα δανειοδοτεί στο 50% τα ακίνητα που Ισραηλινοί θα αγοράζουν εδώ», τόνισε ο Gal Rubin.

Από τα άτομα που επενδύουν στα projects της «progreece», το 90% είναι αλλοδαποί, Ισραηλινοί ως επί το πλείστον, ενώ τελευταία έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και Έλληνες οι οποίοι όμως διστάζουν να επενδύσουν σε έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η πανδημία βέβαια, όπως είπε ο Gal Rubin, δε βοήθησε την κτηματαγορά αυτούς τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί την «progreece» για το μέλλον των σχεδίων τους, η αγορά θα ανακάμψει, υποστήριξε ο Gal.

Και…οικιστικό συγκρότημα

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση έκλεισε με την αποκάλυψη ενός αναμφίβολα φιλόδοξου σχεδίου. Όταν ρώτησα τον Gal Rubin τι προτίθεται να κάνει μετά το 2024, όταν πια οι τιμές στην αγορά δεν θα αφήνουν περιθώρια για τις αποδόσεις που θέλουν οι επενδυτές, είπε: «Θέλω να αναπτύξω ένα οικιστικό συγκρότημα 50-100 κατοικιών, καινούργιων, προς την πλευρά που βρίσκεται το αεροδρόμιο. Μία ανάπτυξη που εκτός από κατοικίες θα έχει χώρους πρασίνου, δραστηριοτήτων, ένα όμορφο project».

Ιδέες για μεγαλύτερα σχέδια, επενδύσεις που έχουν ήδη αρχίσει να τα μελετάνε στη «progreece», αν και είναι πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες, άλλωστε προς το παρόν τρέχουν τα projects στο κέντρο της πόλης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top