Εισαγγελέας για την πυρκαγιά στον Εύοσμο

Εισαγγελέας για την πυρκαγιά στον Εύοσμο

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στον αρμόδιο εισαγγελέα θα κατατεθεί ο φάκελος με τα στοιχεία για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στον Εύοσμο σε οικόπεδο του δήμου άνωθεν της περιφερειακής οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η Πυροσβεστική, η οποία έχει ήδη καλέσει για εξηγήσεις αιρετούς εκπροσώπους του δήμου στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας, έχει ζητήσει τη συνδρομή του εισαγγελέα, προκειμένου να εκδώσει πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για εμπρησμό, οπότε θεωρείται πιθανό να ασκηθούν και διώξεις.

Άλλωστε, η πυρκαγιά στο δημοτικό οικόπεδο που χρησιμοποιούνταν εδώ και χρόνια ως χωματερή από ιδιώτες, αλλά και από τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπως αποκάλυψε το GRTimes.gr, μαινόταν για περισσότερες από τρεις ώρες σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από οικισμό και μόνο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν υπήρξαν υλικές ζημιές, ούτε απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Άτυπη χωματερή

Σε κάθε περίπτωση το χθεσινό περιστατικό καταδεικνύει την αδυναμία των δήμων να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα ογκώδη απορρίμματα, οι οποίοι καταφεύγουν στη λύση της δημιουργίας άτυπων χωματερών ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, μέχρι να είναι σε θέση να τα μεταφέρουν σε κατάλληλους χώρους.

Στην περίπτωση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, το συγκεκριμένο οικόπεδο, καθώς και μία ακόμη ανάλογη έκταση επίσης κοντά σε κατοικημένη περιοχή, λειτουργούσαν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια ως χώροι προσωρινής απόθεσης για ογκώδη, μπάζα και κλαδιά, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονταν από ιδιώτες, με τους οποίους η δημοτική αρχή σύναπτε συμβάσεις.

Σε περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση, η κατάσταση επιδεινωνόταν, καθώς τα απορρίμματα συσσωρεύονταν, μετατρέποντας του δύο χώρους σε πραγματικές υγειονομικές βόμβες, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη με τη χθεσινή πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, η νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάργησε αυτήν την πρακτική. «Δε ρίξαμε ούτε ένα κλαδί όλο αυτό το διάστημα, αλλά τα πηγαίναμε στον ΧΥΤΑ με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά.

«Μας πρόλαβαν τα γεγονότα»

Ωστόσο, επειδή ακριβώς από τον Δεκέμβριο δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση με ιδιώτη για τον καθαρισμό, συσσωρεύτηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών, με τη δημοτική αρχή να επισημαίνει μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο σημείο πετούν συστηματικά απορρίμματα ιδιώτες και μάλιστα και από άλλους, γειτονικούς δήμους.

Επιπλέον, η βλάστηση στο οικόπεδο είχε θεριέψει, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε μόλις λίγες ημέρες προτού ο δήμος υπογράψει νέα σύμβαση με ιδιώτη, με τον δήμαρχο να δηλώνει «μας πρόλαβαν τα γεγονότα».

«Περιμένουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την περισυλλογή κλαδιών, μπαζών και ογκωδών αντικειμένων. Είναι ζήτημα 10 – 15 ημερών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αρχίσει ο καθαρισμός», είπε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χρήστος Δεμερτζής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δημοτική αρχή άρχισε να παρακολουθεί το θέμα από τους πρώτους δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και κίνησε τη διαδικασία μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης στα τέλη Δεκέμβρη, η οποία όμως τώρα τελεσφόρησε.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας για να φέρει ο ανάδοχος τα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια θα γίνει πρακτικό, θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή, θα δοθεί μία προθεσμία για τυχόν ενστάσεις και μετά θα υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός.

Η σύμβαση είναι διετούς διάρκειας και προβλέπει την περισυλλογή 4.800 τόνων απορριμμάτων, έναντι ποσού που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

«Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τους δήμους η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων. Όλοι οι δήμοι οφείλουν να έχουν μια σύμβαση συνεχόμενη, ώστε να μη φτάνουμε στο χάλι που είμαστε σήμερα.

Πάντα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό απορριμμάτων που πρέπει να αποθηκεύεται μέχρι να τα πάρει ο ανάδοχος, όμως έχει σημασία να μην υπάρχουν μεγάλα κενά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση», ανέφερε ο κ. Δεμερτζής, επισημαίνοντας πως θα ζητηθεί και η συνδρομή της περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να συνεργαστούν οι δημότες

Ο αντιδήμαρχος τόνισε επίσης πως είναι κρίσιμη η συνεργασία των δημοτών, που συστηματικά πετούν ογκώδη και κλαδιά σε πεζοδρόμια και ανοιχτούς χώρους.

Πρέπει και οι δημότες να ευαισθητοποιηθούν και να συνεργαστούν. Μπορούν να μας ειδοποιούν όταν πρόκειται να πετάξουν ογκώδη ή να χρησιμοποιούν τα ειδικά κοντέινερ, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μην πετούν κλαδιά και άλλα απορρίμματα στα πεζοδρόμια, ιδιαίτερα τώρα που έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς», δήλωσε.

Πρόβλημα και σε άλλους δήμους

Το πρόβλημα των οικοπέδων που έχουν μετατραπεί σε βραδυφλεγείς βόμβες είτε λόγω των σκουπιδιών, είτε επειδή δεν καθαρίζονται και η βλάστηση μεγαλώνει ανεξέλεγκτα εντοπίζεται σε πολλούς δήμους.

Το GRTimes.gr έχει αναδείξει επανειλημμένα το θέμα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μεγάλες εκτάσεις είναι εν δυνάμει εστίες ρύπανσης, ακόμα και κουνουπιών, και βέβαια πρόκλησης πυρκαγιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ του GRTimes.gr:

Καλλικράτεια: Βραδυφλεγείς βόμβες τα παρατημένα οικόπεδα

Καταφύγιο κουνουπιών η ανοιξιάτικη βλάστηση

Εύοσμος: Σε παράνομη χωματερή του δήμου η πυρκαγιά

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ