Έμποροι Θεσσαλονίκης: Ανοίξαμε στο “τσακ” πριν το οριστικό κλείσιμο

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Ανοίξαμε στο “τσακ” πριν το οριστικό κλείσιμο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς και τα περισσότερα λιανεμπορικά έκαναν χρήση του διευρυμένου ωραρίου και άνοιξαν από τις 7 το πρωί. Κίνηση υπάρχει, ακόμη και ουρές μπροστά από μεγάλα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης. Οι εκπτώσεις τραβάνε τον κόσμο στα μαγαζιά. Παρά το δριμύ κρύο, ο ήλιος φωτίζει τη διάθεση εμπόρων και καταναλωτών, όλοι όπως φαίνεται από αυτές τις πρώτες ώρες λειτουργίας, έχουν ανάγκη να νοιώσουν τον παλμό της αγοράς να επανέρχεται.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού κ. Κώστας Βασιλειάδης. «Η αγορά ξανάνοιξε τη χρονική στιγμή που εξαντλούσαν οι επιχειρήσεις τα αποθέματα αντοχής τους. Αν έμεναν τα καταστήματα ακόμη μία εβδομάδα κλειστά, τα πράγματα θα ήταν μη αναστρέψιμα».

Σήμερα, όσοι ήδη δεν έβαλαν λουκέτο μετά δυόμισι μηνών αναδουλειάς, άνοιξαν. Αυτό ισχύει για την αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις μεγάλες περιφερειακές αγορές σε Καλαμαριά και Εύοσμο, που όμως κράτησαν καλύτερα της κρίσης, με λίγα λουκέτα και χωρίς πολλά ‘ενοικιάζεται’ στους εμπορικούς δρόμους.

Αλλά και ο κόσμος περίμενε το άνοιγμα της αγοράς. Καταναλωτές κουκουλωμένοι με παλτό και σκουφιά αλλά ΚΑΙ με τις μάσκες, μπαίνουν στα καταστήματα, ενώ όσο περνάει η ώρα και ανεβαίνει κάπως η θερμοκρασία, η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί. Άλλωστε να μη ξεχνάμε πως Γυμνάσια και Λύκεια είναι κλειστά οπότε οι νεότεροι σε ηλικία έχουν την άνεση να πάνε για ψώνια.

Φιλιππίδης: Επιτέλους η αγορά λειτουργεί κανονικά

«Ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει την αγορά να λειτουργήσει κανονικά, χωρίς click away και click inside. Λειτουργία των καταστημάτων φυσικά με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Πιστεύω πως αυτή τη φορά, μετά δυόμισι μήνες απραξίας, οι καταστηματάρχες θα επιμείνουν στη χρήση μάσκας από τους καταναλωτές. Από εμάς θα εξαρτηθούν οι επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ προέβλεψε ότι τις πρώτες ημέρες, λόγω των εκπτώσεων και λόγω της ψυχολογικής ανάγκης που έχει ο κόσμος να βρεθεί στην ανοικτή αγορά, θα υπάρχει αυξημένη στα καταστήματα. Ωστόσο η αγοραστική κίνηση το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί «από τα χρήματα που έχει ο κόσμος στη τσέπη του» και τα 534 ευρώ του επιδόματος αναστολής, δεν φτάνουν καν για τις ανελαστικές δαπάνες ενός νοικοκυριού.

Στο διάστημα της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά λίγοι ήταν αυτοί που πέτυχαν πραγματικά θετικά αποτελέσματα.  Τα e-shops θέλουν πολλά για να «περπατήσουν» είπε ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει επιτέλους και την πρεμιέρα της η Ψηφιακή Αγορά του ΕΣΘ και της Θεσσαλονίκης με το emporikos.gr.

Όσο για την επομένη της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΕΣΘ εκτιμά ότι θα υπάρξουν λουκέτα και μάλιστα πολλά, σε πρώτη φάση από τις επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να μπούνε στην 4η Επιστρεπτέα και δε θα κάνουν αρκετές πωλήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.  Το επόμενο κύμα λουκέτων θα εκδηλωθεί, εκτίμησε ο κ. Φιλιππίδης, μετά τον Μάρτιο- Απρίλιο, όταν θα ανασταλούν τα ενισχυτικά μέτρα που ισχύουν ως και σήμερα.

Τέλος, σε ο,τι αφορά στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων, στο κέντρο της πόλης, πολλών περισσοτέρων από ότι στις περιφερειακές αγορές, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως ήταν επόμενο, γιατί τα κόστη διατήρησης ενός μαγαζιού στο κέντρο είναι σαφώς υψηλότερα ενώ και τις ημέρες που η αγορά λειτούργησε με το click away, ο κόσμος προτίμησε να αποφύγει τις μετακινήσεις και πήγε για ψώνια στα καταστήματα της περιοχής του.

Bασιλειάδης: Στροφή στο digital

O Eύοσμος,  περίμενε πως και πως τη σημερινή ημέρα, παρότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, στη διάρκεια της πανδημίας, προσπάθησαν να κάνουν στροφή στο digital και στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κάποιες με επιτυχία και κάποιες όχι τόσο αποτελεσματικά.

Όπως είπε ο κ. Κώστας Βασιλειάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου, από τις περίπου 3.500 επιχειρήσεις που υπάρχουν σε Εύοσμο και Κορδελιού, αν εξαιρεθούν αυτές της εστίασης που αναγκαστικά παραμένουν κλειστές  (εκτός αυτών που κάνουν delivery), σήμερα όλες άνοιξαν και μάλιστα από πολύ νωρίς το πρωί.

«Η μεγάλη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι επιχειρήσεις τηρούν πλήρως τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και εμείς, ως Σύλλογος, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους ελεγκτικούς φορείς της Πολιτείας, θα αναλάβουμε δράση για την πιστή τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων. Έχουμε όλοι ευθύνη για να συνεχιστεί η λειτουργία της αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Σ. Ε.Κ.

Ο κ. Βασιλειάδης προέβλεψε ότι στην επόμενη ημέρα της πανδημίας θα φανεί ότι η αγορά Ευόσμου- Κορδελιού άντεξε, καθώς εκτιμά ότι τα λουκέτα δεν θα ξεπεράσουν το 10% των επιχειρήσεων , ενώ τόνισε πως πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί πως η στροφή στο e-commerce είναι αναγκαία.

«Το ψηφιακό κατάστημα θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με το φυσικό, κάτι που συνεπάγεται διεύρυνση της πελατειακής βάσης των επιχειρήσεων αλλά και μεγαλύτερο ανταγωνισμό».

Μηλιάδης: Σηκώθηκαν τα ρολά- τήρηση μέτρων

Αισιόδοξος ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς κ. Δημήτρης Μηλιάδης, ο οποίος είπε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις του Δήμου θα βρούνε το βηματισμό τους, αρκεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού και να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες «εκπλήξεις» από το μέτωπο του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι η αγορά της Καλαμαριάς έχει περί τις 2.500 επιχειρήσεις μαζί με την εστίαση. Τα εμπορικά καταστήματα υπολογίζονται κοντά στα 1.200.

«Θα υπάρξουν λουκέτα, αναμφίβολα, κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης αλλά θα έλεγα ότι συνολικά οι επιχειρήσεις της Καλαμαριάς θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση με λίγες απώλειες, αν ληφθούν υπόψη οι πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Μάλιστα στην περίοδο του click away, πολλές μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις είδαν να μετακινούνται προς αυτές καταναλωτές που είχαν στραφεί στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στα malls. Στην επιχείρηση της γειτονιάς ο καταναλωτής έχει πιο έντονο το αίσθημα της ασφάλειας», τόνισε ο κ. Μηλιάδης προσθέτοντας ότι υπήρχαν καταστήματα, όπως ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που δούλεψαν πολύ ικανοποιητικά, ενώ χαμηλή ήταν η κίνηση στα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης.

Ο κορωνοϊός έφερε πιο κοντά και το ηλεκτρονικό εμπόριο και όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. πολλές επιχειρήσεις ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα των 5.000 ευρώ, για τη δημιουργία e-shop. Βεβαίως το e-shop είναι ένα ακόμη παράλληλο κατάστημα, με τις δικές του λειτουργικές απαιτήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας ο κ. Μηλιάδης υπογράμμισε πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα ακόμη και από τους αρνητές της μάσκας. Όσοι μπαίνουν στα καταστήματα φορούν μάσκες και δείχνουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αλλά και οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Θεσσαλονίκη: Ουρές με το… «καλημέρα» σε καταστήματα (ΦΩΤΟ)

Άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ