Εορτασμοί-Άγιος Δημήτριος: Συγκίνηση και ενότητα στις δηλώσεις των πολιτικών (VIDEO)

Εορτασμοί-Άγιος Δημήτριος: Συγκίνηση και ενότητα στις δηλώσεις των πολιτικών (VIDEO)

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τον διπλό εορτασμό του πολιούχου της πόλης και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό, η οποία έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικών, της ηγεσίας των στρατιωτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης.

Την ΠτΔ υποδέχθηκε τιμητικό άγημα, η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού, η οποία παιάνισε τον εθνικό ύμνο και εκπρόσωποι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων με παραδοσιακές στολές. Τόσο την κα. Σακελλαροπούλου όσο και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνόδευσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

“Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912”, ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους”, είπε.

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος γιορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από τον ναζισμό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

” Όπως καλά γνωρίζετε”, συνέχισε, “η ιδιαίτερη μου πατρίδα, η Κύπρος και ο κυπριακός ελληνισμός διέρχονται κρίσιμες, πραγματικά, στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”, τόνισε.

“Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει τον πολιούχο Άγιο της, Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Θυμόμαστε τα μεγάλα “ναι” και τα μεγάλα “όχι” που χρειάστηκε να ποθούν. Οι μνήμες του παρελθόντος μας διδάσκουν ότι με αγώνες και ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές. Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με σχέδιο, επιμονή και υπομονή για τις καλύτερες μέρες”, επισήμανε.

Εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε αναφορά στον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώτης Γεννηματά λέγοντας: “Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και τις δράσεις, η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά”.

“Η 26η Οκτωβρίου συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χριστιανοσύνη την ελευθερία με την πίστη. Τιμούμε τον πολιούχο της πόλης μας Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τον ελληνικό στρατό και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή του”, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

“Για όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές τους λέμε ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Δε μας πτοούν οι απειλές, δεν λυγίζουμε στους εκβιασμούς, δεν τρομάζουν οι κραυγές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ότι χρειαστεί για την προάσπιση ης κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”, τόνισε.

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον τόπο μας”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. “Με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και της Λαμπρής επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, η σκέψη μας, εκτός από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, τους οποίους θυμόμαστε και τιμούμε, πηγαίνει και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, για να κρατήσουμε την πόλη μας ανοιχτεί, τους συμπολίτες μας προστατευόμενους”, είπε.

“Στον αγώνα που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από αυτή τη μεγάλη κρίση αλλά και την υλοποίηση του οράματος που έχουμε για τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας σύγχρονης και ανθρώπινης Περιφέρειας”, συνέχισε, λέγοντας “χρόνια πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς, χρόνια πολλά σε όλους τους Μακεδόνες”.

“Δυστυχώς ή ευτυχώς η Μακεδονία παραμένει σκλάβα εντός εισαγωγικών διότι το όνομα «Μακεδονία» δόθηκε και από ΣΥΡΙΖΑ και από Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, σε αυτούς που κάποτε εποφθαλμιούσαν τη Μακεδονία. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να μη σταματήσουμε ποτέ, γιατί η Μακεδονία είναι Ελλάδα”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς στο Πέραμα, σημειώνοντας ότι “η Νέα Δημοκρατία πατάει σε δύο βάρκες: Της νομιμότητας και της παρανομίας”.

“Η απελευθέρωση της πόλης να λειτουργεί πάντοτε ως μόνιμο απελευθερωτικό μήνυμα από κάθε καταναγκασμό”, δήλωσε ο βουλευτής α’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

“Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους Οθωμανούς, το έπος του «ΟΧΙ» του λαού μας το 1940, απέναντι στον φασισμό και την απελευθέρωσή της στις 30 Οκτωβρίου του 1944, από τον γερμανικό ζυγό με την είσοδο του ΕΛΑΣ”, ανέφερε ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Κι όλα αυτά στη σκιά της πανελλήνιας θλίψης από την απώλεια της κ. Φώφης Γεννηματά, αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που έχουν φύγει από κοντά μας, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, η ιστορική μνήμη που ζωντανεύει τούτες τις μέρες στην πόλη μας, μας αναγκάζει να αναστοχαστούμε. Να αναστοχαστούμε πιο πέρα από την απόδοση των τιμών στους προγόνους μας”, είπε.

“Με παρακαταθήκη τους αγώνες του λαού μας, πρέπει να κοιτάξουμε και να βαδίσουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας, έχοντας με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο. Ο λαός μας πότισε με πολύ αίμα το δέντρο της λευτεριάς αλλά και της αντίστασης, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Έτσι, χρέος δικό μας είναι να μείνουμε ενωμένοι σε έναν συνεχή, ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα στήριξης και υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερο άλμα αλεξιπτωτιστών πάνω από το Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Έσκισε» τον ουρανό το μαχητικό ΖΕΥΣ στη δοκιμαστική πτήση (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αυτός είναι ο πιλότος της ΖΕΥΣ που θα “πετάξει” στην παρέλαση – Σήμερα η δοκιμαστική πτήση (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Μάζεψαν την εξέδρα στην Αριστοτέλους μετά τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης (ΦΩΤΟ)

Παρουσία Σακελλαροπούλου η επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο (VIDEO)

Σαρηγιάννης: Οι πιστοί να φορούν μάσκα σε όλη τη διάρκεια του εκκλησιασμού τους

Ποιος ήταν ο Άγιος Δημήτριος, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου

ΑΠΘ: Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε ένδειξη πένθους για την Φώφη Γεννηματά 

Θεσσαλονίκη: Ματαιώθηκε η μαθητική παρέλαση λόγω εθνικού πένθους

Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Επαφές με Άγιο Δημήτριο και Αρωγή για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Όπου φύγει, ….φύγει, για τις αποδράσεις του γιορταστικού τριημέρου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top