Επενδυτικό ενδιαφέρον για χώρους logistics σε Σίνδο και Καλοχώρι

Επενδυτικό ενδιαφέρον για χώρους logistics σε Σίνδο και Καλοχώρι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το 2020 ήταν και για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, μία χρονιά covid. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Β’ εξάμηνο στράφηκε εντονότερα στους χώρους αποθηκεύσεων – logistics, ενώ το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν εστίαση και λιανεμπόριο ευθύνεται για τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά των καταστημάτων.

Από την άλλη πλευρά, η κατοικία κρατάει καλά σε ό,τι αφορά τις τιμές, ενώ οι ανερχόμενοι κλάδοι φαρμάκου, ενέργειας και προηγμένων τεχνολογιών, ενισχύουν τη ζήτηση για σύγχρονους χώρους γραφείων.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα σημεία της έκθεσης της «Δανός & Συνεργάτες» για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, κατά το Β’ εξάμηνο του 2020, με την εταιρεία να επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης χρονιάς.

Αγορά γραφείων

Τη διετία προ covid, η αγορά γραφειακών χώρων εκδήλωνε έντονη κινητικότητα. Όσα deals δεν πρόλαβαν να κλείσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2020, μπήκα σε «αναμονή», γιατί πλέον οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν την υποχώρηση της πανδημίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι επηρεασμένοι αφ’ ενός από το νέο τοπίο που δημιουργείται με την αύξηση της τελεργασίας και, αφ’ ετέρου των υγειονομικών λόγων για μεγαλύτερους και καλύτερα αεριζόμενους χώρους, οπότε καθυστερούν στην υπογραφή συμβολαίων.

Ωστόσο ενδιαφέρον υπάρχει, κτίρια γραφείων έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ήδη από το 2018 και, οι εταιρείες που αναζητούν γραφειακούς χώρους θέλουν «πράσινα» κτίρια, με πάρκινγκ και εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς. Οι προτιμήσεις είναι ξεκάθαρα περισσότερες για τα ανατολικά της πόλης, περιοχή Mediterranean Cosmos και οδό Ανδριανουπόλεως και, προς τα δυτικά κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου. Μοιραία, λόγω διαθέσιμων οικοπέδων, η ανάπτυξη θα πάει Δυτικά.

Ωστόσο, όπως και σε τόσα άλλα είδη ακινήτων, τίποτε δεν μπορεί να συναγωνιστεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις τιμές στην Τσιμισκή να ξεκινούν από 1.500 ευρώ/τμ και να φθάνουν στις 3.000 ευρώ/τμ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν για κατάλληλους γραφειακούς χώρους και σαν παράδειγμα γίνεται αναφορά στη Regus, που αφού διαμόρφωσε κτίριο γραφείων στο κέντρο της πόλης, αναζητεί κτίρια τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Καταστήματα. Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές ενοικίασης στους βασικούς εμπορικούς δρόμους αντιστέκονται στην κρίση που διέρχονται  λιανεμπόριο και  εστίαση. Εν’ τούτοις  κάποιοι ιδιοκτήτες άρχισαν να δείχνουν διάθεση μείωσης των μισθωμάτων.

Λόγω του κορωνοϊού έχει μειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για καταστήματα ενώ πιο έντονο είναι το πλήγμα για περιφερειακές, δευτερεύουσες αγορές όπως του Ευόσμου και της Πυλαίας.

Και στα καταστήματα, ζήτηση και τιμές φέρνουν στην πρώτη θέση την Τσιμισκή και ακολουθούν Μητροπόλεως, Εγνατία, Εθνικής Αντιστάσεως και Δυτική Είσοδος πόλης.

Αποθήκες- Logistics. Η πανδημία που προκάλεσε την απότομη άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, άρα και την ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων, έστρεψε το ενδιαφέρον της κτηματαγοράς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στη Θεσσαλονίκη εκδηλώθηκε ζήτηση για την ενοικίαση χώρων αποθήκευσης κοντά σε αστικοποιημένες περιοχές, για χώρους από 1.500-3.500 τμ., ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον «κοιτάζει» στις περιοχές Καλοχωρίου και Σίνδου κυρίως.

Κατοικία. Οι τιμές στην αγορά κατοικίας έδειξαν ανθεκτικότητα το 2020, αν και κάμφθηκε το Αirbnb λόγω των περιορισμών στη τουριστική κίνηση, όπως και η φοιτητική κατοικία.

Η ζήτηση για διαμερίσματα αφορά ως επί το πλείστον ακίνητα εμβαδού 50 τμ- 70 τμ, ενώ οι τεχνικές εταιρείες έχουν στραφεί στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος και κτίζουν σε Καλαμαριά και Πυλαία.

Με το κτύπημα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, αναπόφευκτα επηρεάστηκε αρνητικά η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, αφού μάλιστα οι Βαλκάνιοι γείτονες δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στις περιοχές προτίμησής τους.

Καταλήγοντας, να σημειωθεί ότι θα πρέπει να «περιμένουμε για να δούμε», την έκταση στην οποία η κρίση στον τουρισμό, θα αναγκάσει ξενοδόχους να προχωρήσουν στην πώληση των επιχειρήσεών τους και το αν οι μονάδες αυτές, τελικά θα βρούνε «νέα χέρια».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ