Τα έργα που θα «μεταμορφώσουν» τη Θεσσαλονίκη-Ολόκληρο το τεχνικό πρόγραμμα

Τα έργα που θα «μεταμορφώσουν» τη Θεσσαλονίκη-Ολόκληρο το τεχνικό πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Φιλόδοξο, αναπτυξιακό και ρεαλιστικό, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022 με προϋπολογισμό ύψους 36,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα είναι υψηλότερο κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτό του 2020, με προϋπολογισμό 36,5 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει εμβληματικά έργα αλλά και παρεμβάσεις σε τομείς της καθημερινότητας που θα υλοποιηθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος χθες το απόγευμα αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης και δημοσιεύει το GRTimes.gr, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ωρίμανση και στην κατασκευή μεγάλων έργων, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, η πλατεία Διοικητηρίου, η επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ, το κτιριακό συγκρότημα των πρώην Στάβλων Παπάφη, κ.ά, παράλληλα με ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις στις γειτονιές, συντηρήσεις σχολικών συγκροτημάτων, διαμορφώσεις δημοτικών οικοπέδων σε προσωρινούς χώρους ελεύθερης στάθμευσης και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Διαβάστε επίσης: Ζέρβας για Τεχνικό Πρόγραμμα 2022: Εξαιρετικά φιλόδοξο και ρεαλιστικό – Προϋπολογισμός “ρεκόρ”

Στόχοι – Προτεραιότητες

Στόχοι αλλά και προτεραιότητες του Τεχνικού Προγράμματος για τη νέα χρονιά, αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η σύγχρονη προσέγγιση του σχεδιασμού που αρμόζει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, ο εκσυγχρονισμός δημοσίου χώρου, των δημοτικών/ κοινωφελών κτιριακών και υπαίθριων εγκαταστάσεων αλλά και η αύξηση του πρασίνου.  Παράλληλα, προτεραιότητες θα αποτελέσουν η βελτίωση προσβασιμότητας, η βιώσιμη κινητικότητα, η αστική ανθεκτικότητα και ασφάλεια και η μέριμνα για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι βασικές αρχές του νέου προγράμματος, σύμφωνα με την παρουσίαση, αποτελούνται από ρεαλισμό, τη δυνατότητα υλοποίησης, τη συνέχιση και τη βελτίωση των έργων που ήδη υλοποιούνται, τα νέα έργα για την επίλυση των διαπιστωμένων προβλημάτων, η αναβάθμιση υποδομών, η ανταπόκριση στα αιτήματα των δημοτών και βελτίωση των υπηρεσιών και δράσεων που παρέχει ο δήμος με βάση τις αρμοδιότητές του.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΥΨΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αναλυτικά η δομή του Τεχνικού Προγράμματος

Η δομή του Τεχνικού Προγράμματος, αποτελείται από 153 συνολικά έργα με προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 11 έργα αφορούν αναπλάσεις μείζονος σημασίας με κόστος 10,20 εκατ. ευρώ (28,90%), 37 έργα για σχολική στέγη με κόστος 8,20 εκατ. ευρώ (23,23%), 17 για βιώσιμη κινητικότητα και αναπλάσεις οδών / πεζοδρομίων με κόστος 6,20 εκατ. ευρώ (17,56%), 17 ανακαινίσεις δημοτικών / κοινωφελών εγκαταστάσεων με κόστος 2,40 εκατ. ευρώ (6,80%), 13 σε συντηρήσεις δημόσιων χώρων και δημοτικών κτηρίων με κόστος  2,40 εκατ ευρώ (6,80%), 20 έργα για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών με κόστος 1,70 εκατ. ευρώ (4,82%), 11 έργα που αφορούν ανάπλαση και συντήρηση κοιμητηρίων με κόστος 1,70 εκατ. ευρώ (4,82%), οκτώ έργα ηλεκτροφωτισμού με κόστος 1,20 εκατ. ευρώ (3,40%), 11 έργα για καθαριότητα και ανακύκλωση με κόστος 900.000 ευρώ (2,55%) και οκτώ έργα που αφορούν υποστηρικτικές μελέτες – λοιπά με κόστος 400.000 ευρώ (1,13%).

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δημοτικό πάρκινγκ και πάλι η Πλατεία Ελευθερίας – 150 νέες θέσεις (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Ανάμεσα στα σημαντικά έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση είναι:

 • Η “Δημιουργία Χώρου Εγκαταστάσεων Κοινής Ωφέλειας στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηρόκαστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη) με την ανάθεση της μελέτης να ανέρχεται σε ποσό 988.575 € (σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) και η υλοποίηση του έργου στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση “έρχεται” από το ΠΔΕ Υπ. Εσωτερικών.
 • Η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, με την ανάθεση μελέτης 656.615 € (σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού), με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ Υπ. Τουρισμού.
 • Η ανάπλαση της περιοχής Δημητρίου Γούναρη – Ναυαρίνου με προϋπολογισμό 1,4 εκ. ευρώ και της αγοράς Βλάλη “Καπάνι” με προϋπολογισμό 2,9 εκ.€, έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ.
 • Η δημιουργία του πρώτου “Πάρκου για όλους” που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Τούμπας και παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το έργο της δημιουργίας του “Πάρκου για όλους” έχει προϋπολογισθεί στο ύψος των 1,36 εκατ. ευρώ ενώ, όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 450.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το πρόσθετο κόστος έως του ποσού των 910.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
 • Η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του διατηρητέου διδακτηρίου της οδού Κριεζώτου με προϋπολογισμό ύψους 1.020.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 800.000 ευρώ συν το πρόσθετο κόστος 220.000 ευρώ που θα καλυφθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
 • Το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση και παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους 30. Για την υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2,4 εκατ. ευρώ.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται έργα αναπλάσεως μείζονος σημασίας, όπως είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την κατασκευή ξύλινου καταστρώματος επί πασσάλων (deck) στην παλιά παραλία, η διαμόρφωση προσβάσεων και ανάδειξης σημαντικών δημοσίων κτιρίων στην περιοχή των δικαστηρίων και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για αναβάθμιση γειτονιών.

Επίσης, έργα για τη σχολική στέγη με την ανέγερση και την αποκατάσταση – αναβάθμιση υφιστάμενων σχολείων. Μεταξύ των υπολοίπων, προβλέπεται η ανέγερση τριθέσιου νηπιαγωγείου επί της οδού Λαχανά, ενός διθέσιου νηπιαγωγείου στην οδό Κ. Άγρα και η ανέγερση Λυκείου στην περιοχή Τροχιοδρομικών. Για τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης σχολείων (Διαμόρφωση σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, διαμόρφωση φυτεμένου δώματος σε σχολεία) ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 800.000 € ενώ για πυρασφάλεια, προσβασιμότητα, συντήρηση σχολείων και σχολικούς δακτύλιους, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,7 εκ.€.

 

Έργα βιώσιμης κινητικότητας

Στα έργα για την βιώσιμη κινητικότητα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Διάνοιξη οδού Αγ. Δημητρίου από οδό Κατσιμίδου έως οδό Μήλου
 • Ανάπλαση οδού Λαγκαδά με αναβάθμιση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού από οδό την Μοναστηρίου ως την οδό Μιχ. Καλού
 • Ανάπλαση της οδού Βαφοπούλου
 • Ανάπλαση της περιοχής Γραβιάς στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα
 • Βελτιστοποίηση – επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων
 • Δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης
 • Μελέτη λειτουργικής βελτιστοποίησης κυκλοφοριακών κόμβων
 • Μελέτη αποτίμησης στατικής επάρκειας γεφυρών και πεζογεφυρών δήμου Θεσσαλονίκης
 • Αναβάθμιση διαβάσεων για την οδική ασφάλεια και προσβασιμότητα
 • Εργασίες συντήρησης διαγραμμίσεων και κάθετης σήμανσης
 • Συντήρηση ασφαλτικών οδοστρωμάτων οδών Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’, Δημοτικών Κοινοτήτων και Δημοτικής Κοινότητας Τριανδρίας
 • Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου
 • Διασφάλιση προσβάσεων σε σχολικά συγκροτήματα – σχολικοί δακτύλιοι

Διαβάστε επίσης: Κ. Ζέρβας: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δημοτικές κοινωφελείς εγκαταστάσεις

Τα έργα για τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό το 7% του Τεχνικού Προγράμματος, αφορούν:

 • Ανάθεση μελέτης για την ανέγερση νέου κτιρίου παιδικού σταθμού και κοινωφελών λειτουργιών στις 40 εκκλησιές (κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού).
 • Μελέτη αποκατάσταση και επαναχρήσης κτιρίου πρώην 16ου Δημοτικού σχολείου στην οδό Μητσάκη 1, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
 • Αξιοποίηση διατηρητέου συγκροτήματος Ντεπώ: α. Συμμετοχικός σχεδιασμός με κατοίκους και β. αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για την επαναχρήση του διατηρητέου συγκροτήματος

Επιπλέον, στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάσσονται έργα για συντήρηση κτηρίων και υπαίθριων εγκαταστάσεων, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου, εργασίες συντήρησης και αναμόρφωσης ηλεκτροφωτισμού κ.α.

Έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει αναβάθμιση του γενικού δείκτη καθαριότητας της πόλης, μέσω της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Έργα προς αυτήν την κατεύθυνση που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι τα εξής:

 • Κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής περιβάλλοντος χώρου αμαξοστασίου
 • Κατασκευή ηχοπετάσματος στο χώρο του ΣΜΑ
 • Έργο δημιουργίας ενισχυμένου πρασίνου σημείου και βιωματικού πάρκου ανακύκλωσης
 • Έργο δημιουργίας πράσινων γωνιών
 • Εκπόνηση μελέτης για δίκτυο ομβρίων
 • Εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΣΜΑ

Έργα κοιμητηρίων

 • Κατασκευή περιμετρικών πεζοδρομίων και κυβολιθικών επιστρώσεων για την ανάδειξη των ιστορικών κοιμητηρίων του Δ. Θεσσαλονίκης (Ευαγγελίστριας, Διαμαρτυρόμενων, Αρμενίων)
 • Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο ιστορικό κοιμητήριο Ευαγγελίστριας
 • Εσωτερικές διαμορφώσεις ταφώνων στα κοιμητήρια Αναστάσεως Τ.Π.
 • Ασφαλτοστρώσεις κοιμητηρίων
 • Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων εντός των ιστορικών κοιμητηρίων Δ. Θεσσαλονίκης (Ευαγγελίστριας, Αγ. Παρασκευής)
 • Κατασκευή έργων αντιστήριξης για την άρση επικινδυνότητας στο διατηρητέο κοιμητήριο Ευαγγελίστριας
 • Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για την φιλοτέχνηση μνημείου στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας

Τέλος, στην αναλυτική παρουσίαση, τονίζεται ότι η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος επιδιώκει την υλοποίηση λειτουργικών παρεμβάσεων, κατανεμημένων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες ενώ αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο οι διαθέσιμοι πόροι, οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και οι προκηρύξεις προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι για την διαδικασία κατάρτισης, συνεκτιμήθηκαν οι προτεραιότητες της διοίκησης, οι προτάσεις Δημοτικών Κοινοτήτων, των Κοινωνικών Φορέων, τα αιτήματα πολιτών αλλά και οι προτάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top