Εστίαση: Το 1/3 των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη απειλούνται με λουκέτο

Εστίαση: Το 1/3 των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη απειλούνται με λουκέτο

Ο κλάδος της εστίασης παραμένει ένας χώρος ο οποίος δείχνει να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το παρατεταμένο lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο αλλά και την πανδημία.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

Ωστόσο, εκπρόσωποι του επαγγελματικού κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι τα εστιατόρια δεν μπορούν να ανοίξουν με την μέθοδο “ακορντεόν”, όπως ισχύει δηλαδή με το λιανεμπόριο και να ανεβοκατεβάζουν τα στόρια τους ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. “Εμείς έχουμε ευπαθή εμπορεύματα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να ανοίξουμε τώρα για να ξανακλείσουμε μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Πρέπει να πληρώσουμε προμηθευτές, πρέπει να γεμίσουμε τα μαγαζιά” τονίζει στο GRtimes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. 

Τι γίνεται όμως αυτή τη στιγμή με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης; “Το μόνο που κάνουμε τώρα, είναι να συσσωρεύουμε χρέη. Είναι δεδομένο ότι με το που θα ανοίξουμε σε πολλά καταστήματα θα μπει λουκέτο. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και στο πρώτο lockdown με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα είναι περισσότερα. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο προέκυψε ότι 1/3 καταστήματα εστίασης θα κλείσει λόγω οικονομικών δυσκολιών. Φανταστείτε τώρα που η κατάσταση έχει επιδεινωθεί” σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης. 

Και προσθέτει: “Αν τα βάλουμε όλα κάτω θα δούμε ότι όλη η καλοκαιρινή σεζόν χάθηκε γιατί δεν λειτουργήσαμε σε φυσιολογικά πλαίσια. Η ΔΕΘ αναβλήθηκε, τους εορταστικούς μήνες, όπου η εστίαση -ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη δουλεύει πολύ – έμεινε κλειστή και μάλλον έτσι θα συνεχίσουμε. Προς το παρόν το μόνο που περιμένουμε είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και στη συνέχεια τον Μάρτιο περιμένουμε την 6 η οποία θα πρέπει να είναι διπλή για την ορθή επανεκκίνηση του κλάδου μας”. 

Με τον ρυθμό των εμβολιασμών ίσως ανοίξουμε και Αύγουστο

Σε ερώτηση για το αν τους έχει δοθεί κάποιο στίγμα από την πλευρά της Πολιτείας, για το πότε περίπου θα πρέπει να περιμένουν άνοιγμα των καταστημάτων ο πρόεδρος της Ένωσης, σημειώσε πως “όχι δεν μας έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα ούτε καν στο περίπου. Εξάλλου, επαναλαμβάνω ότι εμείς θέλουμε να ανοίξουμε με φυσιολογικές συνθήκες. Το καλοκαίρι αποδείχθηκε ότι η μέθοδος ανοίγματος μόνο με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο, δε συμφέρει.

Υπάρχουν καταστήματα που πληρώνουν υπέρογκα ποσά στα ενοίκια, ενώ εκτός αυτού, δε συμφέρει να βγάλεις το προσωπικό από την αναστολή για δέκα τραπέζια το πολύ, τα οποία αντιστοιχούν σε 15 με 30 τ.μ. εξωτερικού χώρου. Τώρα για το πότε θα ανοίξουμε; Όπως προανέφερα προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Ωστόσο, αν όντως ισχύσει το μέτρο του ανοίγματος με την προϋπόθεση ότι θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί, δεν θα ήταν έκπληξη να ανοίξουμε τον Αύγουστο”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ