ΕU RICE: Ελλάδα και Ισπανία “μαγειρεύουν” αντεπίθεση στις εισαγωγές ασιατικού ρυζιού

ΕU RICE: Ελλάδα και Ισπανία “μαγειρεύουν” αντεπίθεση στις εισαγωγές ασιατικού ρυζιού

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η παραγωγή ευρωπαϊκού ρυζιού θα χάσει σε αξία ως και 95 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες της Ασίας, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη κατά 1,5% και σε μείωση τιμών κατά 7%.

Σε αυτή την συρρίκνωση προσπαθούν να βάλουν τέλος με όπλα την γαστρονομία και την ενημέρωση , η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης ΑΕ- ΕΑΣΘ και, η CRAV, η Ρυθμιστική Αρχή του Ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθιας. 

ΕΑΣΘ και CRAV,  μέσω του EU RICE και με εκτελεστικό φορέα τη NOVACERT, ξεκίνησαν μόλις τις προάλλες, με το Φεστιβάλ Ρυζιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη, να υλοποιούν ένα τριετές πρόγραμμα προώθησης του ευρωπαϊκού ρυζιού και πιο συγκεκριμένα, του μεσόσπερμου ρυζιού τύπου ‘Καρολίνα’ και ‘Γλασέ’ και, του ΠΟΠ της Βαλένθιας. 

Όπως είπε ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣΘ και προσωρινός πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού,  ο στόχος είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια, την ποιότητα και τη θρεπτική αξία του ευρωπαϊκού ρυζιού, προϊόντος που παράγεται με αυστηρούς κανόνες και ελέγχους, σε αντίθεση με ρύζια που παράγονται σε ασιατικές χώρες όπου δεν τηρούνται αυστηροί κανόντες στη χρήση φυτοφαρμάκων και δεν εφαρμόζονται  βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές.

Χρήστος Τσιχήτας

Αύξηση της κατανάλωσης ρυζιού στην πανδημία

Μάλιστα μέσα στην πανδημία, η αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών ρυζιού , κατά 220.000 τόνους την περίοδο 2019-2020, σε σύγκριση με την προηγούμενο εμπορική περίοδο, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να φθάσουν στην ποσότητα ρεκόρ γων 1,68 εκατ. τόνων.

Με πρέσβειρα τη  chef Ντίνα Νικολάου

Μέσα από το EU RICE ,  οι δύο εταίροι του προγράμματος θα υλοποιήσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειών προώθησης του ευρωπαϊκού ρυζιού, με την Ελλάδα να προσπαθεί να αναδείξει τη συμμετοχή του ρυζιού στη γαστρονομική της παράδοσης, δίνοντας την πρώτη θέση  στα Γεμιστά και αναθέτοντας την τιμητική ευθύνη της προσπάθειας στη γνωστή chef Ντίνα Νικολάου.

“Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά, παραδοσιακά πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι και αυτά θα πρέπει να προβάλλουμε ώστε τα γεμιστά να παραπέμπουν αυτόματα στην Ελλάδα, όπως η παέγια στην Ισπανία και το ριζότο στην Ιταλία”, τόνισε η κα. Νικολάου.

Θεσσαλονίκη- η πεδιάδα του ρυζιού

Η καλλιέργεια ρυζιού για την Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι εξαιρετικά σημαντική. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Ημαθία και συγκεκριμένα Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα περί τις 4.500 αγρότες καλλιεργούν περί τις 180.000 στρέμματα με ρύζι. Στην περιοχή αυτή, παράγεται το 55% της ελληνικής παραγωγής ρυζιού- μεσόσπερμου και μακρύσπερμου- ενώ στη Μακεδονία παράγεται άνω του 70% της ελληνικής παραγωγής. Στη χώρα μας καλλιέργουνται περί τις 260.000-280.000 στρέμματα, από τα οποία εξασφαλίζουν εισόδημα περισσότεροι από 7.000 ορυζοκαλλιεργητές.

Όπως είπε ο κ.  Αναστάσιος Πιστιόλας πρόεδρος της “ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας”(Αgrino), η κατά κεφαλή κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα είναι περίπου 5-5,5 κιλά και από τις ποσότητες που καταναλώνονται το 70% είναι εγχώριας παραγωγής, με το υπόλοιπο 30% να εισάγεται. Ανερχόμενη ποικιλία εισαγώμενου ρυζιού, είναι το μπασμάτι, που επιλέγεται αλλά όχι για λόγους τιμής.

Στόχος της ΕΑΣΘ είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελληνικού ρυζιού – indica και  japonica- στη χώρα μας, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ρυζιού. Σημειωτέον ότι στην τελευταία καλλιεργητική περίοδο αυξήθηκαν τα στρέμματα με μεσόσπερμες ποικιλίες (japonica) καθώς είχαν ανεβεί οι εξαγωγές σε Ευρώπη και Τουρκία.

Ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Ρυζιού, θα προωθήσει συνεργασίες προκειμένου να δοθεί απάντηση στις ασιατικές εξαγωγές, όπως αποφασίσθηκε σε συνάντηση που έγινε στις Bρυξέλλες μεταξύ εκπροσώπων των ορυζοπαραγωγών  κρατών μελών, δηλαδή Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.

Στην εκδήλωση επίσης τοποθετήθηκαν:  για την CRAV της Βαλένθιας ο κ. Santos Ruiz Alvarez, ο κ. Αθ. Ταμπαρόπουλος γενικός διευθυντής της NOVACERT και ο κ Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, διευθυντής της ΕΑΣΘ.

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την Κεντρική Μακεδονία, κ. Κώστας Γιουτίκας ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ