ΕΥΑΘ: Επενδύσεις 188 εκ. ευρώ και μέρισμα 0,223 ευρώ/μετοχή

ΕΥΑΘ: Επενδύσεις 188 εκ. ευρώ και μέρισμα 0,223 ευρώ/μετοχή

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το 70% των καθαρών της κερδών από το 2020 θα διανείμει στους μετόχους της η ΕΥΑΘ Α.Ε, ήτοι 0,223 ευρώ/μετοχή, με την Εταιρεία να δίνει μεγάλο βάρος στην υλοποίηση επενδύσεων που συνολικά- υλοποιούμενες και δρομολογημένες ως και το 2023, ανέρχονται σε 188 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΑΘ βλέπει ευρύτερα, αναπτυξιακά, το μέλλον της, με την αξιοποίηση και της θυγατρικής «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες». Έτσι μετέχει στο διαγωνισμό για το ‘Φράγμα Χαβρία’, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με Δήμους των Βαλκανίων αλλά και πέραν της Βαλκανικής, για την παροχή τεχνογνωσίας κυρίως σε θέματα που αφορούν την αποχέτευση.

Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο της εισηγμένης καθ. Άγι Παπαδόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Άνθιμο Αμανατίδη, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2020.

Το Νερό θα δώσει αύξηση τζίρου

Μέσα στην επόμενη τριετία, η Εταιρεία αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών της σαν αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού (ΕΕΝΘ), που θα της επιτρέψει να εντάξει περισσότερες περιοχές και χρήστες στο δίκτυό της.

Το έργο της ΕΕΝΘ (21,4 εκατ. ευρώ) είναι μεγάλης σημασίας για την εισηγμένη, της οποίας ο κύκλος εργασιών το 2020 μειώθηκε, αν και όχι σημαντικά ( -1,1%), εξ’ αιτίας της αρνητικής επίπτωσης της πανδημίας στη λειτουργία μεγάλων καταναλωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Οφέλη όμως θα προκύψουν και από τη μείωση δαπανών μετά από αντικαταστάσεις δικτύων και την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου της διαχείρισής τους (scada), όπως και από τη μείωση του ενεργειακού κόστους με την εγκατάσταση φ/β συστημάτων και μικρών υδροηλεκτρικών.

Portal πελατών και app για κινητά

Η ΕΥΑΘ Α.Ε., όπως τονίσθηκε, κάνει βήματα παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών στους καταναλωτές, με τη δημιουργία portal πελατών όπως και  με την ανάπτυξη ως το τέλος του έτους, εφαρμογής/app για κινητά, μέσω της οποίας θα μπορούν να έχουν πληροφόρηση για τους λογαριασμούς τους, ενώ υπάρχει σκέψη και για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με διακοπές στην υδροδότηση λόγω εκτέλεσης έργων. Ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσα στο Μάϊο και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 6-7 μήνες.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ψηφιοποίηση διαδικασιών ώστε στοιχεία που αφορούν τους καταναλωτές να αντλούνται μέσω του taxisnet.

Μεγάλο πακέτο επενδύσεων

Στην παρούσα φάση, η ΕΥΑΘ ΑΕ εκτελεί επενδύσεις 83 εκατ. ευρώ, ενώ προς συμβασιοποίηση είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτών, υπάρχουν μελετητικά έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στη διετία 2022-2023, μόλις εξασφαλισθούν συμπληρωματικοί πόροι, πιθανώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΤΕπ.

Στα προς συμβασιοποίηση έργα περιλαμβάνονται:

  • H ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» στις τουριστικές περιοχές (έργο προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη μάλιστα για δημιουργία φωτοβολταϊκού 800KW).
  • H προετοιμασία για τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεεποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (έργο προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
  • H υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης και τιμολόγησης των πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ) για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της εταιρείας.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα των 90 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται έργα σε: Έξυπνα Υδρόμετρα, συστήματα ΑΠΕ, δεξαμενές στο Διϋλιστήριο Νερού, κατασκευή δικτύων σε Δήμους.

Μείωση κερδών το 2020

Όπως επισήμαναν οι επικεφαλής της ΕΥΑΘ ΑΕ, η εταιρεία διατήρησε υψηλά τον κύκλο εργασιών και τη μερισματική της απόδοση το 2020, αλλά οι επιπτώσεις της πανδημίας (σ.σ. προβλέψεις ) και το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρέασαν σε μεγαλύτερο βαθμό, αρνητικά, την κερδοφορία της.

Ειδικότερα, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ έναντι 72,7 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή χρήση, μείωση της τάξης του 1,07%. Το κόστος των πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των 44,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,6 εκατ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση 1,54%.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 16,7 εκατ. ευρώ έναντι 20,65 εκατ. (μείωση 19,09%), ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 11,9 εκατ. ευρώ από 14,65 εκατ. σημειώνοντας μείωση 19,03%.

Το μικτό κέρδος της χρήσης έφτασε τα 27,6 εκατ. ευρώ έναντι των 29 εκατ. στην προηγούμενη χρήση (μείωση 4,98%). Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν κατά την τρέχουσα χρήση σε 22,6 εκατ. έναντι 25,9 εκατ. ευρώ, μείωση της τάξης του 12,8%.

Επίσης: στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου ανέρχονταν σε 81,9 εκατ. έναντι 75,8 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2019 (αύξηση 8,01%).

Η  μείωση της βιομηχανικής κι επαγγελματικής κατανάλωσης εξαιτίας της πανδημίας, όπως και η αυξημένη πρόβλεψη επισφαλειών επηρέασαν την κερδοφορία, ενώ αυξήθηκε και το ενεργειακό κόστος εξαιτίας της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ (από 15% σε 5%).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ