ΕΥΑΘ: Με 55 εκατ. αλλάζει τα μισά υδρόμετρα της Θεσσαλονίκης-Έρχονται τα “έξυπνα”

ΕΥΑΘ: Με 55 εκατ. αλλάζει τα μισά υδρόμετρα της Θεσσαλονίκης-Έρχονται τα “έξυπνα”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Hχηρά και πολλά ονόματα φαίνεται να προσελκύει ο mega διαγωνισμός – συμφωνία πλαίσιο της ΕΥΑΘ ΑΕ, για τα έξυπνα υδρόμετρα, με την εισηγμένη να προχωράει, σε βάθος πενταετίας, στην αντικατάσταση 250.000 υδρομέτρων – 200.000 έξυπνων και 50.000 συμβατικών- από τις 520.000 υδρόμετρα που συνολικά διαθέτει, επενδύοντας σχεδόν 55 εκατ. ευρώ, για τη νέα εποχή στις υπηρεσίες νερού στην πόλη.

Όπως είναι αναμενόμενο, το βλέμμα  έχει τραβήξει ο διαγωνισμός για τα «έξυπνα» υδρόμετρα , στη βάση συμφωνίας πλαισίου, ύψους  21.165.000 € πλέον ΦΠΑ ή 49.565.000 € πλέον ΦΠΑ,  συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Μετά την ηλεκτρονική ανάρτηση της διακήρυξης, στο τέλος Αυγούστου 2022, σχετικά ερωτήματα έχουν υποβάλλει 6-7 εταιρείες, ονόματα όπως η DAMCO του Ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΚΤΩΡ , η OLYMPIOS, η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ, η BRUNATA κ.αλ.

Η προσφυγή κατά της διακήρυξης

Ωστόσο η ΕΥΑΘ ΑΕ θα πρέπει να περιμένει και, αναμένει άμεσα, την απόφαση της ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) , καθώς εταιρεία προσέφυγε κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή αφορούσε τη συμπερίληψη στο θεσμικό πλαίσιο και του Κανονισμού 2016/679 της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ( GDPR), όπως  και του όρου, οι υποψήφιοι,  «να διαθέτουν στην αγορά οικιακούς (μέχρι και DN25) υδρομετρητές τεχνολογίας υπερήχων πιστοποιημένων κατά OIML ή βάσει της οδηγίας MID της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον 10 έτη».

Άμεσα η απόφαση της ΑΕΠΠ

Η προσφυγή που κατατέθηκε, συζητήθηκε στις 17 Οκτωβρίου  και η έκδοση της απόφασης της ΑΕΠΠ αναμένεται στις επόμενες λίγες ημέρες, καθώς ο χρόνος έκδοσης απόφασης , από τη συζήτηση μίας προσφυγής, είναι 20 ημέρες. Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί απόφαση, η προσφυγή θεωρείται απορριφθείσα.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, η ΕΥΑΘ ΑΕ θα προχωρήσει, δίχως χρονοτριβή και παρατάσεις, με τις διαδικασίες του διαγωνισμού , καθώς η προσφυγή έδωσε το χρονικό περιθώριο (σ.σ. αρχικά προβλεπότανε η υποβολή προσφορών στις 26/9/2022) σε όσους θέλουν να συμμετέχουν, να προετοιμαστούν.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία φάση, με την κατάθεση τεχνικών και οικονομικών προσφορών, μαζί, εντός Νοεμβρίου όπως εκτιμάται. Σύμφωνα με πηγές της Εταιρείας, η ΕΥΑΘ  θα ήθελε ως το τέλος Ιανουαρίου 2023 να έχει υπογράψει, με τον ανάδοχο, τη σύμβαση ανάθεσης, εάν και εφ’ όσον δεν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές από τις εταιρείες που τελικά θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Η εγκατάσταση «έξυπνων» ηλεκτρονικών υδρομέτρων, θα γίνει «σπαστά». Αρχικά θα αντικατασταθούν 100.000 παλιά συμβατικά υδρόμετρα, με νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικούς υδρομετρητές, μαζί με τον αναγκαίο παρελκόμενο εξοπλισμό. Επίσης, θα εγκατασταθούν αναμεταδότες σήματος, θα εγκατασταθεί το δίκτυο και θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα συλλογής των δεδομένων από τα υδρόμετρα, ενώ ο διαγωνισμός προβλέπει και την παροχή υπηρεσιών καταμέτρησης, επεξεργασίας και διαχείρησης των δεδομένων.

Διαγωνισμός και για συμβατικά υδρόμετρα

Στο μεταξύ, η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα προκηρύξει έναν ακόμη διαγωνισμό που αφορά αντικατάσταση υδρομέτρων, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.  Ο διαγωνισμός αυτός που θα βγει στον αέρα αρχές Δεκεμβρίου, θα έχει αντικείμενο την αντικατάσταση 50.000 πολύ παλαιών υδρομέτρων, με καινούργια συμβατικά.

Να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει εγκατεστημένα 520.000 υδρόμετρα  στη Θεσσαλονίκη και διαγωνισμό για αντικαταστάσεις υδρομέτρων δεν έχει διενεργήσει τα τελευταία 12 ή περισσότερα χρόνια.

Κοντά ο διαγωνισμός για νέες δεξαμενές στην ΕΕΝΘ

Πέραν των ανωτέρω σημαντικών έργων , ολοκληρώνονται και οι μελέτες για την κατασκευή δύο νέων δεξαμενών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού στη Σίνδου, οπότε μέσα στον Ιανουάριο  2023 ή το αργότερο το Φεβρουάριο, θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την κατασκευή μίας δεξαμενής για ανεπεξέργαστο νερό, στην είσοδο της εγκατάστασης, χωρητικότητας 5.500 m3 (ίσης με την υφιστάμενη), και άλλης μίας δεξαμενής, επεξεργασμένου νερού, στην έξοδο της εγκατάστασης χωρητικότητας 80.000 m3 (ίσης με την υφιστάμενη).

Η ΕΥΑΘ ΑΕ, έχει σε παράλληλη υλοποίηση σειρά  πολλών έργων. Έτσι, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει η παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας , στη  ΣΗΘΥΑ, που αξιοποιεί το βιοαέριο που ανακτάται κατά την επεξεργασία λυμάτων στην ΕΕΛΘ/ μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Εν τω μεταξύ τρέχουν και οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και αναβάθμισης του στρατηγείου της ΕΥΑΘ Α.Ε., επί της Εγνατίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο επόμενο πεντάμηνο, τον Μάρτιο του 2023.

ΕΥΑΘ: Έρχεται ο διαγωνισμός των 20+20 εκατ € για τα έξυπνα υδρόμετρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top