Φιλιππίδης: “Σκότωσαν” την Πασχαλιάτικη αγορά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Φιλιππίδης: “Σκότωσαν” την Πασχαλιάτικη αγορά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Σκότωσαν» την Πασχαλιάτικη αγορά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, που ξεκινάνε στις 3 Μαΐου και θα διαρκέσουν ως τις 14 του μήνα, δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, λέγοντας ότι ο τζίρος φέτος ήταν στο 50% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Μάλιστα την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ., την ημέρα που ο Σύλλογος ανακοίνωσε τις ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαίου.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ., δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του επειδή το αρμόδιο Υπουργείο δεν προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων, το οποίο από τότε που εφαρμόστηκε, είναι σε βάρος της κίνησης στο λιανεμπόριο, κατά τον υπόλοιπο χρόνο.

«Έχει ο κόσμος τα προβλήματά του με την ακρίβεια και δε βγήκε για ψώνια τις ημέρες του Πάσχα, προτίμησε να περιμένει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις στις αρχές Μαΐου, αλλά οι συνάδελφοι, στις καινούργιες παραλαβές για τη θερινή σεζόν, δεν μπορούν να χτυπήσουν τιμές, αναγκαστικά θα πουλήσουν φτηνά ότι στοκ έχει ξεμείνει από προηγούμενες χρονιές», εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν το πως διαμορφώνεται η κίνηση της αγοράς στο σύνολο της χρονιάς.

Δεν τηρήθηκε η υπόσχεση για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

«Mας υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την αρχή της πανδημίας ακόμη, ότι θα καταργούνταν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ως το Σεπτέμβριο του 2020 και ακόμη συνεχίζει να ισχύει το μέτρο, παρά τους νόμους που ψηφίσθηκαν.

“Έχουμε θέσει το ζήτημα επανειλημμένως, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, τόσο του Νοεμβρίου όσο και του Μαΐου, δε βοηθάνε την αγορά, ούτε είναι σε όφελος των καταναλωτών.

“Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, οι λιανέμποροι δεν μπορούν να βγάλουνε σε πραγματικά χαμηλές τιμές τα χειμωνιάτικα, τα προϊόντα της νέας σεζόν που έχουν παραλάβει ως τις 15 Οκτωβρίου, άρα μπορούν να προσφέρουν με σημαντική έκπτωση τα λίγα στοκ που έχουν μείνει από παλιότερες χρονιές. Έτσι και το Μάϊο, δεν μπορούν να πουλήσουν φτηνά τα καλοκαιρινά της καινούργιας σεζόν. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να «βάλουν με σκοτωμένες τιμές τα καινούργια προϊόντα», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Σημειώνεται ότι το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων πρωτοεφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2013, σαν πρόταση της ΕΣΕΕ τότε και επί προεδρίας Βασίλη Κορκίδη.

«Αρχικά, πράγματι, για ένα – δύο χρόνια, οι πωλήσεις στις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου πήγαιναν πολύ ικανοποιητικά, αλλά διαπιστώσαμε ότι έπαιρναν μεγάλο τζίρο από την αγορά, στο διάστημα πριν και μετά από αυτές, συνεπώς όφελος δεν υπάρχει για τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να κινηθούν περισσότερο, ειδικά στις περιόδους των γιορτών.

«Έτσι έγινε και φέτος, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις «πήραν τζίρο» από τις πωλήσεις των γιορτών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Φέτος στη Θεσσαλονίκη, η αγορά ήταν «σκοτωμένη» το Πάσχα. Ειδικά στην ένδυση και υπόδηση, ήμασταν μείον 50% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έχουμε επανειλημμένως προτείνει, ένα μήνα εκπτώσεις το Φεβρουάριο και ένα μήνα εκπτώσεις τον Αύγουστο, αλλιώς η αγορά είναι σε αναστάτωση και χωρίς θετικά αποτελέσματα, ούτε για τον καταναλωτή, αλλά ούτε και για τον έμπορο», κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.

ΕΣΘ: Το ωράριο λειτουργίας της αγοράς 3-14 Μαίου

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι, για φέτος, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ισχύσει από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 έως το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση 40002/14-04-2022, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση όσα προβλέπονται από το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013, και επειδή η πρώτη Κυριακή του Μαΐου 2022 συμπίπτει με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μετατέθηκε χρονικά την επόμενη Κυριακή, δηλαδή στις 8 Μαΐου 2022.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

Τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 1η Μαΐου 2022 θα παραμείνουν κλειστά.

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, μεταξύ 11πμ- 6μμ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι πάγιο αίτημα, τα τελευταία χρόνια, των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων καθώς δεν βοηθούν τους εμπόρους να αυξήσουν τον τζίρο τους, ενώ επικρατεί αναρχία με τις συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις.

Αν ισχύσουν μόνο οι δύο τακτικές περίοδοι εκπτώσεων το χειμώνα και το καλοκαίρι, όπως ίσχυε παλιότερα, θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η αγορά, ενώ θα είναι και μεγαλύτερα τα ποσοστά μείωσης που θα γίνονται στις αρχικές τιμές, προκειμένου να είναι ακόμα πιο δελεαστικές για τους καταναλωτές”.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top