Φωτιές άναψε η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών

Φωτιές άναψε η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Φωτιές άναψε η Υπουργική απόφαση για την κατάργηση της αργίας της Γιορτής των Τριών Ιεραρχών και για τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή την αφορμή εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ.

Πολλοί γονείς έλαβαν την περασμένη εβδομάδα ενημέρωση από τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των παιδιών τους ό,τι την Τρίτη 30 Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα λόγω της αργίας των Τριών Ιεραρχών. Για τα δημόσια σχολεία η αργία είχε καταργηθεί από το 2020 ωστόσο δεν είχε υπάρξει κάποια ανάλογη απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 26/1 οπότε και δημοσιεύτηκε η Υπουργική απόφαση που καταργεί την αργία και για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

“Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το πόσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά των Υπουργείων όταν οι φροντιστές χτυπήσουν τα δαχτυλάκια τους”, σημειώνει δηκτικά μιλώντας στο GRTimes o εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Δημήτρης Πετρίδης. “Η Ομοσπονδία Φροντιστών το ζήτησε και το Υπουργείο, απόγευμα Παρασκευής, αποφάσισε να πάρει την απόφαση να καταργήσει την αργία”, λέει ο ίδιος. “Όσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά του Υπουργείου με τους εργοδότες, τόσο γρήγορα θα έπρεπε να είναι και με τους εργαζόμενους οι οποίοι μαστίζονται από δεκάδες προβλήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση”, συμπληρώνει.

Απλήρωτες ώρες, μαύροι εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις “λάστιχο”

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα, οι σχέσεις εργασίας έχουν γίνει “λάστιχο”, με τους καθηγητές να εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, μαύρα και με πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

“Υπάρχουν εργαζόμενοι εκατοντάδων ταχυτήτων”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. Όπως εξηγεί άλλες είναι οι συνθήκες στα φροντιστήρια, άλλες στα ιδιωτικά σχολεία ή στα ΙΕΚ.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΦΙΕ πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ

“Έχει εντατικοποιηθεί η εργασία μας. Πέρα από τις διορθώσεις, που γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας και είναι απλήρωτες, έχουμε τις συνελεύσεις που είναι απλήρωτες, ενημερώσεις γονέων που μπορεί να κρατήσουν και 10 και 15 ώρες μέσα σε Σαββατοκύριακα απλήρωτες. Διαγωνίσματα τις Κυριακές. Στην ουσία καλούμαστε να δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα”, περιγράφει στο GRTimes η Α. που είναι καθηγήτρια σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και για ευνόητους λόγους επιθυμεί την ανωνυμία της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές που τρέχουν από το ένα φροντιστήριο ή ΙΕΚ στο άλλο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις “μαύρης” εργασίας. “Τρέχουμε από εδώ κι από εκεί για να καλύψουμε 20-25 ώρες μπας και βγει ο μισθός”, λένε.

“Γίνεται συμφωνία κάτω από το τραπέζι”, σημειώνει η Β. επίσης καθηγήτρια. Οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι απέναντι σε συνθήκες εργασιακής ασυδοσίας. “Δουλεύουμε πέντε μέρες, δηλώνουν τις δύο μέρες, δεν κολλάνε όλα τα ένσημα, κάποιοι δεν κολλάνε και καθόλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον Μάιο που μας απολύουν, να μην μπορούμε ούτε ταμείο ανεργίας να πάρουμε και καλούμαστε να επιβιώσουμε με όσα και αν καταφέραμε να μαζέψουμε τον χειμώνα”, λέει η ίδια.

Προβλήματα σημειώνονται και στις καταβολές δώρων και επιδομάτων, που κάποιοι εργοδότες βάζουν στην τράπεζα και στη συνέχεια, έχοντας δηλωμένους τους εργαζόμενους λιγότερες ώρες, τους τα αφαιρούν από το υπόλοιπο που δίνεται “μαύρα” στο χέρι, όπως περιγράφουν.

Τι ισχύει στα δημόσια σχολεία για την αργία των Τριών Ιεραρχών

Από το 2020 η κυβέρνηση κατήργησε ουσιαστικά την αργία των Τριών Ιεραρχών για τα δημόσια σχολεία. Αντί αυτής, οι μαθητές πηγαίνουν στην εκκλησία ή κάνουν κάποια σχετική γιορτή για μία με δύο ώρες στο σχολείο. Οι γονείς και οι μαθητές φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα μειοψηφικά παρατράγουδα. Μικρός αριθμός σχολικών τμημάτων πραγματοποίησε χτες αποχή από τα μαθήματα για κάποιες ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της αργίας.

Μαθητές εκκλησιάστηκαν στον Άγιο Μηνά στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών

Διαβάστε επίσης:

Πολυχρονόπoυλος: Δεν έχω στο όνομα μου ούτε ακίνητο ούτε περιουσία

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος καταδίωξαν επίδοξους κλέφτες

Ξυλοδαρμός 23χρονου από τράπερ: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, έκανε 6 ώρες χειρουργείο (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top