Φρένο τη Δευτέρα, στα φορτηγά – δεν πάνε άλλο οι καθυστερήσεις στον ΟΛΘ

Φρένο τη Δευτέρα, στα φορτηγά – δεν πάνε άλλο οι καθυστερήσεις στον ΟΛΘ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι αυτοκινητιστές εμπορευματικών μεταφορών, με τις καθυστερήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, oι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων σχεδιάζουν στάση εργασίας για τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πιέσουν τον ΟΛΘ αλλά και το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, να βρούνε λύση στο πρόβλημα τους.

«Τα φορτηγά μας, τη Δευτέρα, θα μείνουν μακριά από το Λιμάνι. Εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, ζούμε την ίδια κατάσταση, αναμονές ως και τριών ωρών, σε πυκνές ουρές μήκους  4 χλμ. που φθάνουν ως το ‘Τ’ του Καλοχωρίου. Έχουμε προτείνει λύσεις στη διοίκηση του ΟΛΘ αλλά ως σήμερα δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο» δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Τσιβρανίδης, ιδιοκτήτης επιχείρησης εθνικών και διεθνών μεταφορών ξηράς και, μέλος του δ.σ. της Ο.Φ.Α.Ε. ( Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος).

Να σημειωθεί ότι με δηλώσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του ΟΛΘ, έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τους επιχειρηματίες στην ‘Πύλη 16’ του λιμανιού. Η ΟΛΘ Α.Ε. βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να υλοποιηθούν οι πλέον κατάλληλες λύσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των εμπορευμάτων μέσω του λιμένα, ενώ σύντομα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί το νέο terminal operations system.  

To πρόβλημα είναι διαχειριστικό

«Οι καθυστερήσεις στην ‘Πύλη 16’, είναι καθημερινή και πολύωρη υπόθεση κι’ αυτό επειδή από τη συγκεκριμένη Πύλη διέρχονται όλα τα φορτηγά και τα δημοσίας χρήσεως οχήματα. Οι ουρές που σχηματίζονται, η ταλαιπωρία, το χάσιμο παραγωγικού χρόνου, οφείλονται στο ότι , παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει δοθεί λύση σε ένα καθαρά διαχειριστικό ζήτημα», συμπλήρωσε το κ. Τσιβρανίδης.

«Αυτές οι καθυστερήσεις αφορούν όλα τα οχήματα που κάνουν μεταφορικό έργο, διακινώντας εμπορεύματα μέσω του λιμανιού. Είναι οι μεταφορείς containers, είναι τα φορτηγά που έρχονται από την Τουρκία, από τα Σκόπια, τη Σερβία, ακόμη και τα φορτοταξί που θέλουν παραλάβουν μία- δύο παλέτες. Το πρόβλημα αφορά τους πάντες, είτε μπαίνουν στο Λιμάνι για να παραλάβουν εμπορεύματα, είτε για να εκτελωνίσουν εμπορεύματα, ακόμη και τα οχήματα που είναι κενά ακολουθούν στην ίδια σειρά τα έμφορτα και περιμένουν δίχως λόγο, με τις ώρες, για να περάσουν από την ‘Πύλη 16’.

Οι προτάσεις της ΟΦΑΕ

Όπως είπε ο κ. Τσιβρανίδης, η ΟΦΑΕ έχει προτείνει να μπούνε περισσότεροι τελωνειακοί υπάλληλοι στην ‘Πύλη 16’, για να γίνεται ταχύτερα ο έλεγχος των εγγράφων, για εμπορεύματα που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Πέραν αυτού, τα άδεια αυτοκίνητα που μπαίνουν στο Λιμάνι, για να παραλάβουν εμπορεύματα, αναγκάζονται να περιμένουν και αυτά μαζί με τα φορτηγά εισαγωγής.

Στην ουρά για την ‘Πύλη 16’, εννοείται πως στοιχίζονται και τα φορτηγά που μεταφέρουν containers προς και από το λιμάνι, αλλά και τα φορτηγά που μεταφέρουν χύδην φορτία, από πατάτες, μέχρι σιδηρόβεργες, αλλά και τα φορτοταξί που μεταφέρουν οικοσκευές.

«Λύσεις υπάρχουν, τις υποδείξαμε. Τα άδεια από τα έμφορτα να περνάνε από διαφορετικές Πύλες ή τα μικρά από τα μεγάλα φορτηγά, από διαφορετικές Πύλες. Πριν ένα χρόνο μας είχαν πει ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερες  Πύλες, δεν επαρκούν τόσο οι τελωνειακοί, όσο και το προσωπικό του ΟΛΘ που δουλεύει στο ΣΕΜΠΟ», κατέληξε ο κ. Τσιβρανίδης λέγοντας ότι σε τούτη φάση οι αυτοκινητιστές δε μιλάνε για κινητοποίηση, αλλά για στάση εργασίας, που ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει επιταχυντικά  για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

*φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το θρίλερ της Σούζαν Χιλ «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» στο θέατρο Αυλαία

Θεσσαλονίκη: Ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση φωτιάς στη Συμμαχική Οδό (VIDEO)

1ο Συνέδριο Ασθενών: «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» 

Φρένο τη Δευτέρα, στα φορτηγά – δεν πάνε άλλο οι καθυστερήσεις στον ΟΛΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top