Γ. Οικονόμου για επεισόδια στο ΕΠΑΛ: Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές

Γ. Οικονόμου για επεισόδια στο ΕΠΑΛ: Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και πως απαντά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέχεται φασιστικές συμπεριφορές.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι συμπεριφορές βίας αντιμετωπίζονται όπως ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και το Κράτος Δικαίου, πολύ περισσότερο όταν αφορούν εφήβους και παιδιά. Ανέφερε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές, η αστυνομία βρήκε πιστόλια, ρόπαλα κλπ και ότι ο εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί ενώ γίνεται έρευνα και στους ενήλικες.

«Δεν ξέρω αν αυτή η αντίδραση εκλαμβάνεται ως ανοχή. Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή ούτε με λόγια ούτε με έργα σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα δικαίωμα στον οποιονδήποτε να δηλητηριάζει τα μυαλά των νέων παιδιών, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος και οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή κάθε φορά που παρατηρούνται αυτά τα ζητήματα και αυτό κάνει η κυβέρνηση», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Οι νόμοι, οι συμπεριφορές και το θράσος συμμοριών δεν υπάρχει περίπτωση να υπερισχύσουν των νόμων της Δημοκρατίας. Δεν το προσεγγίζουμε με λογική αποστάσεων και υποδεκάμετρου. Αν κάποιοι χρειάζονται υποδεκάμετρο για να στοιχηθούν απέναντι στα αυτονόητα, αυτό είναι δικό τους θέμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τι σημαίνει η φράση του «καμία ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές οποιουδήποτε χρώματος», ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όταν κάποιος πετάει μολότοφ και καίει έναν άνθρωπο, είτε έχει σουγιά και νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει την τρέλα ή την παράνοιά του, αυτά συνιστούν εγκληματική πράξη στελεχών συμμοριών πέρα από το αξιακό σύστημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων. Πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται τον 21ο αιώνα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη με τα εργαλεία που δίνει ο νόμος.

«Έχουμε αποδείξει πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτό. Είμαστε απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες όπως της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η οποία χαρακτηρίστηκε εγκληματική με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Της Χρυσής Αυγής της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη επί των ημερών και τη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε φασιστική συμπεριφορά, είτε κανείς φοράει κουκούλες, είτε έχει ξυρισμένα κεφάλια. Για εμάς είναι πολύ καθαρό αυτό. Είναι επικίνδυνο, η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων σε άλλα ζητήματα, να οδηγεί κόμματα της αντιπολίτευσης να καλλιεργούν περίεργους συνειρμούς στην κοινωνία που μπορεί να δηλητηριάζουν το μυαλό κάποιων ανθρώπων. Ό,τι πετύχαμε στέλνοντας στο περιθώριο μορφώματα ακραία πρέπει να το διαφυλάξουμε. Δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο. Δεν είναι θέμα αποστάσεων. Είναι θέμα αντίληψης, νοοτροπίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αν θα είναι επ’ αόριστο ή για 5 χρόνια, είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη για πενταετή επέκταση. «Πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.

Με αφορμή φράση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στο Λούβρο περί διαφορών με την Τουρκία με σημαντικότερη αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν έχουμε απομακρυνθεί από την θέση ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας.

«Πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα διαφορών με την Τουρκία τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε εκατοστό από αυτή τη θεώρηση», απάντησε.

Ερωτηθείς αν η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως από την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου προκύπτει η απάντηση. «Η συμφωνία είναι τεράστια εθνική επιτυχία και στρατηγική αναβάθμιση για τη χώρα μας. Περιγράφει αναλυτικά και στην ουσία και συμβολικά, αυτό που πέτυχε η χώρα. Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα και μπορεί να είναι υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με τη σημασία που έχει αυτή για τη γεωστρατηγική της δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και στα σύνορά της», τόνισε.

Τέλος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και μέτρων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

«Θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε θρησκευτικές λειτουργίες με πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Δυο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει. Θέλουμε προφανώς να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό», απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Αυτόφωρο για 4 συλληφθέντες

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Καταγγελία για διευθυντή – “Αβαντάρει και αφήνει χώρο να αναπτυχθούν” (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστική πορεία φοιτητών στη Σταυρούπολη  (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ένταση με το… καλημέρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σοκάρει το οπλοστάσιο 15χρονου συμμετέχοντα στα επεισόδια (ΦΩΤΟ)

Πλατεία Τερψιθέας: Μία σύλληψη για τα επεισόδια πριν από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην πλατεία Τερψιθέας πριν από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Θα λειτουργήσει κανονικά αύριο μετά τα σοβαρά επεισόδια – Ενημερώθηκε εισαγγελέας (VIDEO)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κατόπιν εορτής συσκέψεις από τους αρμόδιους

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σοκάρει 15χρονη – “Φασίστες με τσεκούρια επιτέθηκαν σε μαθητές” (VIDEO)

Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο Δεμουρτζίδης: “Καταδικάζουμε τα επεισόδια – Νιώθουμε θλίψη” (VIDEO)

“Καταπέλτης” καθηγήτρια του ΕΠΑΛ: Μας άφησαν έρμαια μιας οπλισμένης περιθωριακής ομάδας (VIDEO)

Σταυρούπολη: Μαθητές “εγκλωβισμένοι” στο σχολείο, κουκουλοφόροι μπαινοβγαίνουν στο προαύλιο και οι Αρχές απλά παρακολουθούν (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Νέα σοβαρά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Τι λένε μαθητές για τα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – “Μας προκάλεσαν” (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο ΕΠΑΛ που έγιναν τα επεισόδια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ένας τραυματίας από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: “Μαθητές με κουκούλες βγήκαν με μαχαίρια και ξύλα” (VIDEO)

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Βγήκαν καδρόνια έξω από ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη (VIDEO)

Έπεσαν οι μάσκες: Η Χρυσή Αυγή… στο πλευρό των μαθητών που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Σταυρούπολη!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top