Γιάννης Μπουτάρης: Aπό τη “δουλειά στο παιδί” σε …family constitution

Γιάννης Μπουτάρης: Aπό τη “δουλειά στο παιδί” σε …family constitution

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Το 2002 είπα στους γιούς μου, παιδιά πάρτε τα κλειδιά, βγάλτε μου ένα χαρτζηλίκι και κάνετε ό,τι νομίζετε,  το είπα μεν, αλλά με αγωνία ψυχής», αποκάλυψε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οινοποιός με διαδρομή σχεδόν 5 δεκαετιών στον κλάδο,  αναφερόμενος στο καυτό θέμα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Από τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Κυρ Γιάννη όπως πολλοί τόσο συχνά τον αποκαλούνε, πάντοτε ακούγονται κουβέντες ειλικρινείς και αυθόρμητες. Έτσι ήταν και στη συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «4th Family Business Conference- Towards a sustainable future».

Και σε αυτή τη συνάντηση που περιστράφηκε στο θέμα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, μετέφερε τις αντιλήψεις τους χθες στην  εταιρεία Μπουτάρη αλλά και τις σύγχρονες ιδέες και πρακτικές στο «Κτήμα Κυρ Γιάννη», την εταιρεία που αυτός έστησε από το 1995 και μετά, όταν αποχώρησε από την «Μπουτάρης Ι. & Υιος», αποφασισμένος να δουλέψει αποκλειστικά πάνω στο «καλό αμπέλι και στο καλό κρασί».

Η διαδοχή, όπως είπε, στις μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά παιδιά και εγγόνια, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, γιατί υπεισέρχονται προσωπικοί εγωϊσμοί, ζήλειες, ανταγωνισμοί που τελικά μπορεί να είναι σε βάρος της επιχείρησης.

Το family constitution του Κτήματος Κυρ Γιάννη

Και στο «Κτήμα Κυρ Γιάννη», το θέμα λύθηκε με την υπογραφή ενός family constitution, ενός οικογενειακού «συντάγματος»– συμφωνίας με το οποίο ξεκαθαρίζεται ότι «η επόμενη γενιά έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά όχι αναγκαστικά στη διοίκηση».

Η οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη, δηλαδή ο ίδιος του με τους γιούς του Στέλιο και Μιχάλη και την κόρη του Φανή, με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου, έβαλαν το θέμα της διαδοχής σε τελείως διαφορετική βάση από εκείνη που ίσχυε στην εποχή, που η οικογένεια αποφάσιζε για το μέλλον και τους ρόλους εκείνου και του αδελφού του στην «Μπουτάρης», όταν δηλαδή αποφασιζόταν ότι ο Γιάννης θα αναλάβει τα κτήματα και την παραγωγή και ο Κωνσταντίνος το εμπορικό κομμάτι.

Τώρα πια, όπως προβλέπεται από το οικογενειακό αυτό συμφωνητικό, ο επόμενος επικεφαλής της εταιρείας θα επιλεγεί από εξωτερικούς συνεργάτες και μάλιστα από μία ομάδα, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της οικογένειας αλλά και ακαδημαϊκός

«Έχω τρία παιδιά και έξι εγγόνια. Ποιος είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει την εταιρεία; Kατ’ αρχήν αυτός που ενδιαφέρεται, θα πρέπει να κάνει συναφείς σπουδές με την οινοποιία. Μετά θα πρέπει να δουλέψει τουλάχιστον τρία χρόνια σε μία άλλη επιχείρηση και, στη συνέχεια να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.

«Ως τώρα, από τα έξι εγγόνια μου που όλα έχουν ζήσει το Κτήμα, δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο ο εγγονός μου ο Γιάννης Μπουτάρης», πρόσθεσε ο  κ. Μπουτάρης.

Όταν η δουλειά πήγαινε στο …παιδί

Άμεσος και απροσχημάτιστος ο Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε για το πως μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και για την προηγούμενη γενιά,  για την εποχή που ο πατέρας του Στέλιος είχε αναλάβει την εταιρεία, όταν δηλαδή  «η δουλειά πήγαινε στο παιδί και τα ακίνητα στο κορίτσι».

Μίλησε για τη δική του επανάσταση όταν πήρε αυτός τον έλεγχο, σταμάτησε την πολύ κερδοφόρα παραγωγή ούζου και αποφάσισε την στροφή της «Μπουτάρης» στο κρασί. Μίλησε για την απόκτηση του κτήματος στο Γιαννακοχώρι και τους φόβους της οικογένειας ότι θα «τίναζε στον αέρα» την επιχείρηση, αλλά και για τη χρυσή εποχή των μεγάλων εσόδων από την εισαγωγή και εμπορία οινοπνευματωδών, στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Στην αφήγησή του έφτασε και στα δύσκολα χρόνια, των διαφωνιών με τον αδελφό του Κωνσταντίνο.

«Ήμουν αντίθετος στο να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο με το brand «Μπουτάρης» (σ.σ. η εισαγωγή είχε γίνει το 1987), ας μπαίναμε με άλλη ονομασία. Δεν συμφωνούσα με την εξαγορά της Henninger, με την επέκταση στον κλάδο τροφίμων. Μεταξύ 1990 και 1995, σχεδόν καθημερινά καυγαδίζαμε με τον Κωνσταντίνο. Δεν λέω ότι εγώ είχα δίκαιο και εκείνος άδικο, άλλωστε τα λεφτά τα έβγαζε το αδελφάκι μου , εγώ έτρωγα τα λεφτά».

Το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Τελικά αποφάσισαν και χώρισαν τους δρόμους τους. Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε μετοχές της εταιρείας, πήρε το Κτήμα στο Γιαννακοχώρι – 400 στρέμματα τότε- αγόρασε και δύο αμπελώνες στο Νυμφαίο, βάζοντας τις βάσεις του Κτήματος Κυρ Γιάννη, με το μικρότερο γιό του Μιχάλη, να είναι ο νονός της Κυρ Γιάννης.

Τώρα πλέον, η οικογένεια έχει βάλει το θέμα της διαδοχής σε τελείως διαφορετική, ορθολογική βάση, που θα απαλλάξει την εταιρεία αλλά και τα μέλη της οικογένειας, από πιθανές προστριβές και προβλήματα.

Μετά από μία διαδρομή τόσο πλούσια στις επιχειρήσεις αλλά και στα κοινά, τι είναι το σημαντικότερο για τον Γιάννη Μπουτάρη;

«Το σημαντικότερο είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να είσαι αξιοπρεπής και να σέβεσαι τον απέναντί σου, είτε είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ένας χαμάλης, όποιος και αν είναι. Ζούμε για να είμαστε άνθρωποι, δεν είναι μόνο τα λεφτά».

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο διοργάνωσε η Palladian Conferences. Τελεί υπό την αιγίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής  Ένωσης Τραπεζών, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ξανά για την επίθεση στον Μπουτάρη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top