Γκόνου: 18 χρόνια συζητήσεων για το αναξιοποίητο πρώην στρατόπεδο

Γκόνου: 18 χρόνια συζητήσεων για το αναξιοποίητο πρώην στρατόπεδο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Αναξιοποίητα επί 18 χρόνια μένουν τα 670 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, όταν οι εταιρείες μεταφορών και αποθηκεύσεων ψάχνουν και δε βρίσκουν εκτάσεις για να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, σε μία ευνοϊκή συγκυρία για τη Θεσσαλονίκη που μεγαλώνει και φιλοδοξεί να γίνει μεγάλο hub για logistics και διαμεταφορές υπερεθνικού βεληνεκούς.

Περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος και δυτικότερα του λιμανιού, εταιρείες μεταφορών και logistics ψάχνουν κυριολεκτικώς με το φακό για να εξασφαλίσουν κατάλληλες εκτάσεις μερικών στρεμμάτων, προκειμένου να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, όταν η αγορά φωνάζει για ευκαιρίες ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή της πρωτεύουσας δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι ούτε για δείγμα.

Όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει από το Thessaloniki Summit 2021 ο κ. Απόστολος Μπιζάκης, αντιπρόεδρος της EEL Boρείου Ελλάδος, η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, όπως άλλωστε και στο Θριάσιο, συζητείται από το 2003 ως και σήμερα.

Στο ‘Θριάσιο 2’ λειτουργικό κέντρο δεν έχουμε καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός παραχώρησης δεν καρποφόρησε, ενώ γύρω από την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, επικρατεί σιγή ασυρμάτου. Κι’ αυτό ενώ και τα δύο  έργα κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταφορές.

Ο διαγωνισμός που δεν έγινε

Η ΓΑΙΑΟΣΕ που κληρονόμησε το Γκόνου από τον ΟΣΕ, στα προηγούμενα χρόνια, το 2017 με 2018, είχε φανεί διατεθειμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου και είχε εκκινήσει σχετικές διαδικασίες με στόχο την μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου, είτε με κατάτμηση, είτε ως όλον. Η διαδικασία είχε προκαλέσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά, κάποια στιγμή το θέμα πάγωσε, όταν η κυβέρνηση έδειξε να επιλέγει την πρόταση του ΣΒΕ για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο.

Την περασμένη άνοιξη φάνηκε πως η κυβέρνηση άρχισε πάλι να κλίνει υπέρ της δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στο Γκόνου, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του τέως υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, όμως νεώτερα από αυτό το «μέτωπο» δεν υπάρχουν και η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ δεν τοποθετείται επί τους θέματος.

Αλλά οι ανάγκες της αγοράς, των επιχειρήσεων, της οικονομίας της περιοχής είναι μεγάλες και στο πρώην στρατόπεδο, μπορούν να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι έως και 250.000 τ.μ. Η έκταση έχει απευθείας πρόσβαση στο οδικό δίκτυο  ενώ η ΕΡΓΟΣΕ είχε εντάξει στο πρόγραμμα έργων της τη σιδηροδρομική επανασύνδεση του πρώην στρατοπέδου με το σταθμό της Διαλογής, γιατί θα πρέπει να ξαναγίνουν έργα υποδομής και επιδομής σε μήκος περίπου 1-1,5 χλμ.

Η αλήθεια είναι, πως δε χρειάζονται πολλά για να ξαναβγεί στην αγορά προς παραχώρηση το Γκόνου κι’ αν βγει, «θα φύγει σα ζεστό ψωμί».

Εάν μάλιστα προχωρήσει το σχέδιο για τη μετατροπή σε Επιχειρηματικό Πάρκο, της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, τόσο βορείως, όσο και νοτίως του ΠΑΘΕ, τότε το πρώην στρατόπεδο θα βρεθεί εντός μίας οργανωμένης περιοχής που θα διαθέτει σύγχρονα δίκτυα και εξωτερικές υποδομές, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ελκυστικότητα ενός Εμπορευματικού Κέντρου.

Τα 18 χρόνια συζητήσεων, σχεδίων και αναμονής, είναι πάρα πολλά την ώρα που η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η χώρα, πρέπει να παίξει αποφασιστικά το χαρτί των συνδυασμένων μεταφορών και logistics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλοχώρι: Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης σε 16.500 στρέμματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top