H DIMAND “φλερτάρει” το ΦΙΞ και “τρέχει” την επένδυση στο γειτονικό business park

H DIMAND “φλερτάρει” το ΦΙΞ και “τρέχει” την επένδυση στο γειτονικό business park

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στο μεγάλο ακίνητο του πρώην ΦΙΞ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η DIMAND Real Estate Development, ενώ ήδη, στην ίδια γειτονιά και ακριβώς απέναντι από το παλιό ζυθοποιείο, έχει αρχίσει τις εργασίες κατασκευής  business park, με εργολάβο εταιρεία την ΤΕΡΝΑ.

To GRTimes.gr, έχει επιβεβαιώσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ΦΙΞ, από την πλευρά της DIMAND, καθώς ήδη έχουν γίνει αρχικές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες του μεγάλου ακινήτου, την οικογένεια Ζαφειρίδη. Αλλά, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, η DIMAND δεν είναι η μοναδική που έχει ενδιαφέρον για το ακίνητο των 28 στρεμμάτων, καθώς πλέον η Θεσσαλονίκη «ανεβαίνει αναπτυξιακά» και η περιοχή της Δυτικής Εισόδου της πόλης και μέχρι τους «Λαχανόκηπους» είναι η μοναδική εντός σχεδίου που διαθέτει μεγάλα, εντός σχεδίου οικόπεδα,  κατάλληλα για σύγχρονα επαγγελματικά συγκροτήματα.

To ΦΙΞ, μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς

Η αξιοποίηση του πρώην ΦΙΞ, αποτελεί για πολλά χρόνια ζητούμενο για την πόλη, καθώς το διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς ( κηρύχθηκε διατηρητέο το 1994) έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Από το 1983, που  το ζυθοποιείο έπαυσε να έχει παραγωγική λειτουργία, έχει υποστεί σημαντικές φθορές συνεπεία της φυσικής φθοράς των κτιρίων που μένουν ασυντήρητα αλλά και της δράσης βανδάλων, που έχουν αφαιρέσει τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού ( ζυθοβραστήρες).

Να σημειωθεί ότι στα διατηρητέα  του πρώην ΦΙΞ, πέραν των  κτιρίων με τη χαρακτηριστική τοιχοποιία από οπτόπλινθους , περιλαμβάνεται και το εμφιαλωτήριο, κτίριο του 1959, σχεδιασμένο από τον Τ. Ζενέτο, το οποίο επίσης έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές.

Το πρώην ΦΙΞ, για την επιχείρηση που θα θελήσει να το αποκαταστήσει και να το αναδείξει, μπορεί να αποδειχθεί μία οικονομικά βιώσιμη επένδυση, επειδή, πλην των διατηρητέων κτιρίων, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης νέων κατασκευών, εμβαδού περίπου 44.000 τ.μ., στην έκταση του οικοπέδου που βρίσκονται νεώτερες κατασκευές, που λειτουργούν σα χώροι διασκέδασης. Οι κατασκευές αυτές μπορούν να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να ανεγερθούν νέες.

Το «ουράνιο» business park των Dimand και Prodea

Eν τω μεταξύ, η DIMAND- μέσω της ΟΥΡΑΝΙΑ Επενδυτική, στην οποία μετέχει με μερίδιο 35% η PRODEA Investments AEEΑΠ- προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση business park στο οικόπεδο των 6 στρεμμάτων, στη γωνία των οδών 26ης Οκτωβρίου και Φρίξου.

Στο οικόπεδο έχουν ήδη γίνει δοκιμαστικές γεωτρήσεις και οι εργασίες προχωρούν με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ήδη υπάρχουν συμφωνίες με επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο κτιριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί.

Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση στο business park των Dimand και Prodea, θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ ( αγορά γης, κόστος μελετών και κατασκευής).

Οι επενδυτές δημιουργούν ένα βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων, που θα αναπτυχθεί σε τρία κτίρια των πέντε ορόφων. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την κατασκευή ανωδομής 15.000 τ.μ. για γραφειακούς χώρους, ενώ θα κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ σε δύο επίπεδα. Στη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν ακόμη 16.000 τ.μ.

Από μίας αρχής, το business park σχεδιάσθηκε ώστε να «δένει» του ΦΙΞ, γι’ αυτό και  «οι κτιριακοί όγκοι διαμορφώνονται με λιτές όψεις, από διακοσμητικούς συμπαγείς οπτόπλινθους (τούβλα)»

Η ιστορία του ΦΙΞ

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1892 από τους Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ ως οινοπνευματοποιείο και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ζυθοποιείο. Το 1912 η εταιρεία Μισραχή- Φερνάντεζ  μετατράπηκε σε α.ε. με την επωνυμία «Ζυθοποιείο Όλυμπος» και το 1920 συνενώθηκε με το «Ζυθοποιείο Νάουσα». Το 1926 η πλειοψηφία των μετοχών της «Όλυμπος-Νάουσα», πέρασε στην ιδιοκτησία της Αθηναϊκής εταιρείας ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ.

Το κτιριακό συγκρότημα όπως αναπτύχθηκε, είναι κατασκευασμένο σε πέντε οικοδομικές φάσεις, καθώς κτίρια προστίθεντο για να εξυπηρετούνται οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, μέχρι που ο ανταγωνισμός οδήγησε την ΦΙΞ σε πτώχευση.

*Στοιχεία για το κτιριακό συγκρότημα ΦΙΞ αντλήθηκαν και από την τεκμηρίωση που είχε συγγράψει για το ΤΕΕ/ΤΚΜ ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους Μαρία Δούση, Βασίλη Κονιόρδο και Βιβιάννα Μεταλληνού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Dimand: Επένδυση 35 εκ. για business park απέναντι από το ΦΙΞ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top