Η ΔΕΘ χρειάζεται την ανάπλαση- τι είπαν οι φορείς

Η ΔΕΘ χρειάζεται την ανάπλαση- τι είπαν οι φορείς

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Παραγωγικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί,  προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και πολίτες με δράση στα κοινωνικά και πολιτισμικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, συμφωνούν σε μία θέση, ότι το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-  Ηelexpo, οι εγκαταστάσεις του και ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες διοργάνωσης, όχι διεθνών, αλλά ούτε εθνικών διοργανώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες δημόσια πρόσωπα και πολίτες έσπευσαν να ασκήσουν αρνητική κριτική στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια συζήτηση, με επίσημες τοποθετήσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, έχει ήδη ανοίξει, οπότε οπωσδήποτε είναι χρήσιμο να ακουστούνε και οι απόψεις για το όλο εγχείρημα, των φορέων που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ- Ηelexpo.

Το GrTimes.gr απευθύνθηκε σε εκπροσώπους τους οι οποίοι όλοι συμφωνούν στο εξής σημείο: το εκθεσιακό κέντρο ως έχει, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου που έχει η ΔΕΘ- Ηelexpo σαν εργαλείο ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας, τόνωσης της εξωστρέφειας της χώρας αλλά και αιμοδότησης της τοπικής οικονομίας.

Λάζαρος Λαζαρίδης: O εκπρόσωπος του μετόχου της Εταιρείας, δηλαδή του Υπερταμείου και αντιπρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo, ήταν πολύ σαφής στη δήλωσή του. «Ο μέτοχος έχει επιλέξει την ανάπτυξη της ΔΕΘ- Helexpo και την αξιοποίηση της έκτασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης με την ανάπλασή του. Ο μέτοχος συμφωνεί απόλυτα με το Σχέδιο της ανάπλασης που προτείνει η διοίκηση της Εταιρείας».

Γιάννης Σταύρου: Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΕ είπε ότι η θέση του Συνδέσμου, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο κ. Σαββάκη, είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού καθώς η παλαιότερα εκφρασμένη τοποθέτηση για μεταφορά εκτός του κέντρου της πόλης δεν μπορεί να υλοποιηθεί για λόγους οικονομικούς και έλλειψης των απαιτούμενων υποστηρικτικών υποδομών.

Γεδεών Βούλης: Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, προχώρησε σε δήλωση παρότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης οπότε και θα ληφθεί σχετική επίσημη θεση. Σύμφωνα με τον κ. Βούλη, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που προσφέρεται από τον μέτοχο ( Υπερταμείο) για ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου. Με το Σχέδιο που προτείνει η Εταιρεία, η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές και τις αναγκαίες υποστηρικτές χρήσεις. Επιπλέον, στο 50% της έκτασης θα δημιουργηθεί πάρκο, ένας πολύτιμος χώρος πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Η ΔΕΘ- Helexpo, πρόσθεσε, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο  για τις επιχειρήσεις και προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην οικονομία της πόλης.

Παντελής Φιλιππίδης: Ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος έχει από χρόνια ταχθεί υπέρ της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου και πως η πόλη δεν θα πρέπει να «κυνηγάει» το ουτοπικό σενάριο της μεταφοράς, μία συζήτηση που έχει εξαντληθεί στο παρελθόν.

Και ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε ότι το Σχέδιο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και ένα πάρκο – πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Επιπλέον τόνισε ότι όποιοι έχουν άλλη άποψη, θα πρέπει να την τεκμηριώσουν κι’ όχι μόνο να εκφράζουν αφοριστικές απόψεις.

Μιχάλης Ζορπίδης: Το ΕΕΘ υποστηρίζει συνολικά το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, γιατί θα είναι ένα έργο που θα ωφελήσει συνολικά την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Μάλιστα το ΕΕΘ τάσσεται υπέρ όλων των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και θα ενταχθούν σαν υποστηρικτικές στην έκταση του εκθεσιακού κέντρου (σ.σ. ξενοδοχείο, χώροι εμπορικοί) ενώ τονίζει τη σημασία δημιουργίας πάρκου στην περιοχή.

Εμμανουήλ Βλαχογιάννης: Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ δήλωσε ότι δεν μπορεί να πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνει η παρουσίαση του Σχεδίου στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και ακολούθως να ληφθεί η σχετική απόφαση. Εν’ τούτοις, προσέθεσε ότι η ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού κέντρου είναι κατ’ αυτόν απολύτως απαραίτητη.

Αντώνης Γυφτόπουλος: Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωπος της Π.Κ.Μ στο δ.σ. της ΔΕΘ- Helexpo είπε πως αναμφίβολα η Έκθεση χρειάζεται σύγχρονες εγκαταστάσεις . Μάλιστα αναφέρθηκε στη δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει την προσπάθεια για το νέο εκθεσιακό συμβάλλοντας στην αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ