Η Παρευξείνια βγαίνει ξανά στην αγορά, για ιδιόκτητο “σπίτι”

Η Παρευξείνια βγαίνει ξανά στην αγορά, για ιδιόκτητο “σπίτι”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στην διακήρυξη διαγωνισμού για να βρει επιτέλους ιδιόκτητες μόνιμες εγκαταστάσεις, θα προχωρήσει η Παρευξείνια στο τέλος Μαίου, βγαίνοντας για δεύτερη φορά στην αγορά της Θεσσαλονίκης για την αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου για τη φιλοξενία της εκτελεστικής διοίκησης και των κεντρικών υπηρεσιών της διεθνούς αναπτυξιακής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η διενέργεια διαγωνισμού θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση των μελών του Board of Directors που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα, διαδικτυακά. Με τη λήψη απόφασης θα μπορούν να εκκινήσουν οι διαδικασίες, αν και ήδη ο διαγωνισμός έχει σε μεγάλο βαθμό προετοιμαστεί αφού είναι έτοιμα στο 99% τα τεύχη δημοπράτησης.

Η Παρευξείνια- Τράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου- που πριν δυόμισι χρόνια άρχισε να ψάχνει για κατάλληλο ακίνητο σκανάροντας την κτηματαγορά στο κέντρο αλλά και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, κάνει πλέον την επόμενη προσπάθεια για να λύσει το θέμα της στέγασής της σε σύγχρονες, υψηλών προδιαγραφών κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η υποχρέωση του ελληνικού κράτους

Το ελληνικό κράτος- ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της ΤΕΑΕΠ- αφού δεν κατάφερε επί 22 χρόνια να υλοποιήσει την αρχική δέσμευσή του, δηλαδή να της παραχωρήσει κατάλληλο ακίνητο ιδιοκτησίας του, τουλάχιστον αντισταθμίζει αυτή την υποχρέωση, με την διάθεση ποσού 10 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η Παρευξείνια θα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερα για να εξασφαλίσει κτίριο για τις υπηρεσίες που λειτουργούν στην έδρα της, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, αφού αυτή τη φορά η διοίκηση της ΤΕΑΕΠ, θέλει ακίνητο εντός της πόλης, κατά προτίμηση με πρόσωπο στο παραλιακό μέτωπο, στη ζώνη από την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής ανατολικά μέχρι τα Δικαστήρια, δυτικά.

Φαίνεται πως η θέα του Θερμαϊκού έχει μαγνητίσει τους επικεφαλής της ΤΕΑΕΠ, καθώς μόνο στην περιοχή του ιστορικού κέντρου ενδεχομένως θα εξέταζαν προτάσεις για ακίνητα το πολύ μέχρι τον άξονα της Εγνατίας οδού.

Οι επιλογές της ΤΕΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα της ….κοστίσουν αρκετά παραπάνω από τα 10 εκατ. που χορηγεί το ελληνικό δημόσιο, καθώς η Τράπεζα θέλει στις πιο ακριβές περιοχές της πόλης, ένα κτίριο τουλάχιστον 4.500 τ.μ., πλέον βοηθητικών χώρων και πάρκινγκ.

Επένδυση 17 – 23 εκατ. ευρώ

Εκτιμάται ότι η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης θα απαιτήσει επένδυση από 17 έως 23 εκατ. ευρώ, καθώς για ένα κτίριο αυτού του εμβαδού (σ.σ. συντελεστής δόμησης 4,8 ) θα χρειαστεί οικόπεδο 1.000-1.500 τ.μ.

Η Παρευξείνια θα εξέταζε πρόταση και για υφιστάμενο κτίριο που θα πληρούσε τις απαιτήσεις της, αλλά όσοι γνωρίζουν την αγορά εκτιμούν ότι μάλλον πιθανότερη είναι η ανέγερση νέου κτιρίου σε αδόμητο οικόπεδο ή σε οικόπεδο που θα «απαλλαγεί» από παλιά κατασκευή.

Όπως θα διατυπώνεται και στη διακήρυξη, η Τράπεζα θα ζητάει να της παραδοθεί το έργο με το κλειδί στο χέρι, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα εμπλακεί με την κατασκευή του ακινήτου.

Σήμερα στα κεντρικά της ΤΕΑΕΠ, εργάζονται 120 στελέχη αλλά η Τράπεζα μεγαλώνει και οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα πρέπει να διαθέτουν χώρους εργασίας για 160 απασχολούμενους, όπως και κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία των ιδιαίτερων γεγονότων που διοργανώνονται στην έδρα της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ