Η Θεσσαλονίκη στη ρότα των μεγάλων λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Θεσσαλονίκη στη ρότα των μεγάλων λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σήμερα η Θεσσαλονίκη ανοίχτηκε στη Βόρεια Ευρώπη. Με το container ship LOME, έγινε η παρθενική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, με τη νέα γραμμή/υπηρεσία FEMEX της CMA CGM.

To λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάθε εβδομάδα, θα συνδέεται, με τη νέα γραμμή, με το Σαουθάμπτον της Βρετανίας, την  Αμβέρσα του Βέλγιο, του Ρότερνταμ της  Ολλανδίας και το Αμβούργο της Γερμανίας. Container ships χωρητικότητας περίπου 5.000 TEU’S θα πιάνουν Θεσσαλονίκη και από εδώ θα μεταφέρουν φορτία προς τέσσερα λιμάνια της Τουρκίας, φτάνοντας ως την Τανγκέρη και τη Βόρεια Αφρική.

Τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Βόρεια Ευρώπη χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενώ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε τη σημασία της ένταξης του λιμανιού σε διεθνή δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών.

Καλά νέα και από τον ΟΛΘ

H σημερινή ήταν μια ημέρα καλών ειδήσεων αλλά και προάγγελος ακόμη καλύτερων, καθώς παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της CMA CGM, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Θάνος Λιάγκος δήλωσε, ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η δημιουργία και τρίτου dry port, πέραν των δύο που ήδη διαθέτει  η εταιρεία σε Σόφια και Νις, ενώ προέβλεψε ότι και άλλοι μεγάλοι forwarders θα βάλουν τη Θεσσαλονίκη στις κύριες γραμμές τους, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ο ΟΛΘ για τις συνδυασμενες μεταφορές σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η απευθείας σύνδεση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με τις βαλκανικές αγορές, με το σιδηρόδρομο, έδωσε γερή ώθηση στο μεταφορικό έργο της CMA CGM Eλλάς, ανεβάζοντάς τη στην 2η θέση σε ότι αφορά διακίνηση containers από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και, στην 3η θέση στην Eλλάδα.

Όπως είπε ο κ George Hitti γενικός διευθυντής της CMA CGM Ελλάς, η εταιρεία μεταξύ 2021-2022 πετυχαίνει μία ανάπτυξη της τάξης του 35%, σε μεταφερόμενα TEU’s, μία αύξηση που σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με τα τρία δρομολόγια που συνδέουν, εβδομαδιαία, τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια/Βουλγαρία και τη Νις/Σερβία.

Η Ελλάδα δείχνει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον ναυτιλιακό κολοσσό που λέγεται CMA CGM, καθώς εκτός από την σύνδεση της Θεσσαλονίκης με λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, την προηγούμενη εβδομάδα συνδέθηκε για πρώτη φορά ο Πειραιάς με την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία θα συνδέσει την Ελλάδα, με απευθείας γραμμές, με Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία και Λίβανο, όπως είπε ο διευθυντής της CMA CGM για την περιοχή της Ανατολής/ Levante κ. Hani Chbeir.

H CMA- CGM, που μέσω της θυγατρικής της Τerminal Link, έχει επενδύσει στην ΟΛΘ Α.Ε., είναι ένας γίγας των διεθνών μεταφορών με 276 γραμμές θαλασσίων μεταφορών, 583 πλοία, 150.000 άτομα προσωπικό και 400 γραφεία παγκοσμίως και μεταφορική δυναμικότητα 3,2 εκατ.  ΤΕU’s.

Στη χώρα μας , η CMA CGM λειτουργεί από το 2001, έχει γραφεία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, 28 απευθείας services ενώ απασχολεί 61 άτομα προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top