Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Στεφάνια στο μνημείο του Γρηγορίου Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν σήμερα μέλη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από την δολοφονία του βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Τιμώντας τη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη, άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα και κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον ιδρυτή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ και οι τοπικές επιτροπές της ΕΔΥΕΘ.

Στεφανή στη συνέχεια κατέθεσαν και μέλη της Λαϊκής Ενότητας.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας μεταξύ άλλων ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ:

«Ήρθαμε και φέτος, σε δύσκολες συνθήκες για τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας, εδώ στο σημείο της στυγνής δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε στις 22 Μάη 1963. Χαιρετίζουμε όλες και όλους όσους ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. ‘Όλες κι όλους, που και σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές δοκιμασίας για την υγεία, τη ζωή και το εισόδημα του λαού δεν μείνατε άφωνοι κι άπρακτοι, δε καταθέσατε τα όπλα του κοινού αγώνα.

Όλες και όλους, που στις συνθήκες αυτής της ιμπεριαλιστικής ειρήνης δείξατε την αξία της οργανωμένης πάλης και αγώνα του λαού μας! Κάνατε πράξη το σύνθημα “Κανένας μόνος – Νικάμε το φόβο”, “Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή”!

Χαιρετίζουμε όλους όσους δείξατε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους σκληρά υγειονομικούς ενός διαλυμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Που αξιώσατε με επιμονή λεφτά για την υγεία και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου και τους εξοπλισμούς.

Χαιρετίζουμε όλους όσους βρεθήκατε στους τόπους δουλειάς, δείξατε αλληλεγγύη και συμπαράσταση σ’ αυτούς, που συνέχισαν να δίνουν τον καθημερινό αγώνα στα καταστήματα και τις αποθήκες τροφοδοσίας του λαού, στις υπηρεσίες καθαριότητας, στις κατασκευές, τις μεταφορές και αλλού. Δίπλα σ’ αυτούς, που απροστάτευτοι από την αδηφαγία του κεφαλαίου, αγωνίζονται για το μεροκάματο, για την επιβίωση. Χαιρετίζουμε όσους βρεθήκατε δίπλα στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», τόνισε.

«Σήμερα, 57 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, οι στόχοι και τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκε, δεν έχουν βρει ακόμη δικαίωση. Δεν έχουν βρει δικαίωση τα ιδανικά και τα οράματα για ένα δίκαιο και ειρηνικό κόσμο του Νικηφορίδη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, που μέσα στις φυλακές και τις εξορίες, μπροστά στα στρατοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα δε δείλιασαν, δε συμβιβάστηκαν, δεν υπέγραψαν δήλωση μετανοίας.

Σήμερα, που στην περιοχή μας και διεθνώς οι οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνονται ολοένα και περισσότερο για την κλοπή του πλούτου των λαών και των έλεγχο των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.

Σήμερα, που η στρατιωτική αντιπαράθεση και οι πόλεμοι συνεχίζονται στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στον Περσικό Κόλπο και τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου πυκνώνουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα, που η τουρκική αστική τάξη – σε αντιπαράθεση με την αστική τάξη της Ελλάδας – αυξάνει ολοένα τις πιέσεις της για συμμετοχή της στην κλοπή και τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου των λαών της περιοχής, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών, μαζί και της χώρας μας. Σήμερα, που η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, τις ΑΟΖ της χώρας μας και της Κύπρου, που οι ορέξεις και η επιθετικότητά της ενισχύονται και δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο από τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τη σιωπή και επί της ουσίας στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, για να ενισχυθεί η θέση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη διεθνή σκακιέρα.

Σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη Συμφωνία παραμονής και επέκτασης των αμερικανονατοϊκών βάσεων του θανάτου, αυτήν που είχε προηγουμένως ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μετατρέπει όλη τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της περιοχής. Η Σούδα με την αμερικανονατοϊκή βάση, η Θεσσαλονίκη με το νατοϊκό στρατηγείο NRDC, όλη η Ελλάδα γίνεται στόχος απαντητικών χτυπημάτων σε περίπτωση πολέμου.

Σήμερα, που η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές προσπαθούν ξεδιάντροπα να ξεγελάσουν το λαό μας, πως δήθεν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι εγγυητές της ασφάλεια της χώρας και του ειρηνικού μέλλοντος του λαού και της νεολαίας μας.

Σήμερα, που ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου αντιμετωπίζουν την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού. Απειλή που αυξάνεται κατακόρυφα από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας. Ελλείψεις που δημιουργήθηκαν για την ενίσχυση της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία.

Σήμερα, που οι εργαζόμενοι και οι λαοί καλούνται να ξαναπληρώσουν τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η εμφάνισή της οποίας επισπεύστηκε από την πανδημία.

Σήμερα καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό σε συστράτευση και πανστρατιά ενάντια σε όλα αυτά που μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή μας πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία και επωφελής συνεργασία των λαών!

Η συνέχιση του αγώνα τους, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των αμέτρητων άλλων αγωνιστών του λαού μας» κατέληξε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ