Ηλεκτρονικά Πινάκια στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ηλεκτρονικά Πινάκια στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η υπηρεσία “Ηλεκτρονικά Πινάκια” που αφορά την δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, ανωνυμοποιημένων εκθεμάτων των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών με άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (δικηγόρων, πολιτών κ.λ.π.), παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Θεσσαλονίκη στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Η ενημέρωση γίνεται με την άντληση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών Δικαστηρίων και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους (πολίτες, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά), μέσω ειδικής web εφαρμογής που αναπτύχθηκε και είναι προσβάσιμη από φυλλομετρητές (web browsers) ηλεκτρονικών υπολογιστών (σταθερών ή φορητών/laptops).

Σχετικά με το ηλεκτρονικό πινάκιο και τη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ενώ στη συζήτηση παρενέβη διαδικτυακά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα Δικαστήρια που υποστηρίζονται είναι:

  • Πρωτοδικείο Αθηνών
  • Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης
  • Πρωτοδικείο Πειραιά
  • Πρωτοδικείο Χαλκίδας
  • Εφετείο Αθηνών
  • Εφετείο Πειραιά
  • Εφετείο Θεσσαλονίκης
  • Εφετείο Χαλκίδας

H υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα στον Πολίτη-Διάδικο ή στο Δικηγόρο του να γνωρίζει ποια υπόθεση εκδικάζεται σε συγκεκριμένο πινάκιο ενός Δικαστηρίου τη δεδομένη χρονική στιγμή που το ζητά, καθώς και για την γενικότερη κατάσταση των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν).

Η αναζήτηση της δίκης / υπόθεσης ενδιαφέροντος είναι δυνατή μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή πινακίου. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς εγγραφή ή σύνδεση. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες είναι ανώνυμα κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι:

“Με μια εφαρμογή που υπάρχει και θα μπορεί ο καθένας να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο , θα μπορεί από όποιο σημείο βρίσκεται (σπίτι, γραφείο κλπ) να γνωρίζει ποτέ πρόκειται να εκδικαστεί μια υπόθεση. Έτσι ο καθένας να προσδιορίσει το χρόνο της προσέλευσης του στο Δικαστικό Κατάστημα. Αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό να υπάρξει μια αποφόρτιση από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά στα δικαστήρια και περιμένουν τη δίκη τους”. Ακόμη επισήμανε ότι μέχρι το 2025 στην Ελλάδα θα έχουμε μια απολύτως ψηφιακή Δικαιοσύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαμία: Πιτμπουλ δάγκωσε αστυνομικό σε «έφοδο» για ναρκωτικά

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,8% μειώθηκε η ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2022

Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ

Kων. Κόλλιας: Εσωτερικοί έλεγχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top