ΙΣΘ: Να παγώσει το νομοσχέδιο για την υγεία (VIDEO)

ΙΣΘ: Να παγώσει το νομοσχέδιο για την υγεία (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την απόσυρση των άρθρων 7 και 10 και το πάγωμα του νομοσχεδίου για την υγεία προκειμένου οι όποιες αλλαγές να προκύψουν ύστερα από διάλογο με την ιατρική κοινότητα και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Όπως είπε ο κ. Νίτσας και ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, ναι μεν το εθνικό σύστημα υγείας χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές καθώς διέπεται από ένα νόμο που έγινε πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει οι όποιες αλλαγές να συνοδεύονται από αναπροσαρμογή του μισθού των γιατρών σε επίπεδα της προ κρίσης εποχής, από την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων για το μισθολόγιο και από άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Ειδικά για τους μισθούς των γιατρών, ο κ. Νίτσας σημείωσε πώς είναι υπόπολλαπλάσιοι από τα επίπεδα των μισθών που έχουν άλλες χώρες με παρόμοιο ΑΕΠ.

Σε σχέση με τα άρθρα 7 και 10 ανέφερε πώς η διαφωνία αφορά όλο το λεκτικό τους και πως αυτά δημιουργούν ανισότητες μέσα στο ΕΣΥ, με παράλληλο κίνδυνο να προκύψουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε πως η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα προκειμένου οι νέοι γιατροί να μη φεύγουν από τη χώρα και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα και για τη στελέχωση του ΕΣΥ με νέους γιατρούς.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης η Βιολέττα Βαΐτση, χειρουργός μαιευτήρας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του ΠΙΣ, η οποία αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο λεγόμενο “φυσικό τοκετό” και τα “κέντρα φυσικού τοκετού” στα οποία θα μπορούν να γίνονται τοκετοί από μη ιατρούς, μακριά από νοσοκομεία στα οποία όπως είπε σώζονται διαρκώς νεογνά και επίτοκες από διάφορες επιπλοκές.

“Έχει ήδη πάρει θέση η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία και έχει στείλει επιστολή για αυτό το ζήτημα στο υπουργείο όπου συγκεκριμένα αναφέρει ότι η έκφραση φυσικός τοκετός δεν είναι δόκιμη” είπε η κ. Βαΐτση, ενώ τόνισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά θέμα αξιοπρέπειας και ασφαλούς τοκετού για την Ελληνίδα.

Δεν μπορεί να γίνεται τοκετός εν έτει 2022 χωρίς κανένα γιατρό, χωρίς νεογνολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο κοντά σου, με μία δομή η οποία θα είναι έστω και 10 λεπτά μακριά από το νοσοκομείο, όταν το μαιευτικό επείγον είναι της τάξης των δύο και τριών λεπτών” υπογράμμισε.

Ανέφερε τέλος πως η συγκεκριμένη τακτική που εμφανίζεται στη μεγάλη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια, έχει δείξει πως το σύστημα αυτό απέτυχε και αυτό το δείχνουν τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

Στη συνέντευξη Τύπου τέλος συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Λάλας, ειδικευόμενος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο τμήμα Ογκολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με τους νέους γιατρούς.

Ο κ. Λάλας δήλωσε πως το σχέδιο νόμου εμπεριέχει διατάξεις που αποτελούν ευκαιρίες για τους νέους γιατρούς, ωστόσο χρειάζονται σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, μέσα από συζήτηση με τους ιατρικούς συλλόγους, για να υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα και για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατόν αποδοχή από τους νέους γιατρούς.

Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει να αποσυνδεθεί το θέμα της υπηρεσίας υπαίθρου από τη λήψη ειδικότητας αλλά και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία τοποθέτησης γιατρών σε νοσοκομεία για την άσκηση της ειδικότητας τους.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το νομοσχέδιο, βοηθάει στην κατεύθυνση λύσεις του προβλήματος με την έλλειψη αναισθησιολόγων, ο κ. Νίτσας ανέφερε πως υπάρχει πρόβλεψη που δίνει το δικαίωμα σε κάποιους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να συνεργαστούν και με το ΕΣΥ, με part time απασχόληση.

Ωστόσο επισήμανε πώς από τη μία το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο σε βάθος χρόνου καθώς σε 2-3 χρόνια θα υπάρχει ξανά αντίστοιχη ανάγκη, ενώ από την άλλη είπε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα και να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες πολιτικές για την προσέλκυση περισσότερων νέων γιατρών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΣΘ: Ζητά «πάγωμα» της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Ασημ. Γκάγκα: Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας σε γιατρούς και ασθενείς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top