Και τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου

Και τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Η τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την αίτηση συνυπογράφουν τέσσερις φορείς, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος άλλωστε το είχε προαναγγείλει, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καθώς και επτά προσωπικότητες από τον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης.

Η προσφυγή έρχεται μόλις μία μέρα μετά την τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την εξαιρετικά ασφυκτική, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μετρό Θεσσαλονίκης σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η αίτηση ακύρωσης βασίζεται στα ίδια επιχειρήματα με τις δύο προηγούμενες, με έμφαση στο ότι η απόφαση της υπουργού παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 42, σύμφωνα με το οποίο «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».

Η δικαστική εξέλιξη

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ η δεύτερη από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης.

Οι δύο αυτές προσφυγές έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι και η τρίτη αίτηση ακύρωσης θα εξεταστεί επίσης την ίδια ημερομηνία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από κοινού με την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία έχουν καταθέσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και αίτηση αναστολής, προκειμένου να σταματήσουν τυχόν εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου που έχουν να κάνουν με την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Κατατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου

Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top