Καλαφάτης: Έχουμε και το σχέδιο και τους πόρους για ανάκαμψη

Καλαφάτης: Έχουμε και το σχέδιο και τους πόρους για ανάκαμψη

«Στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε ένα σημαντικό τείχος ανοσίας…», δηλώνει με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Οι απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να υποκινήσουν αντισυστημικές συμπεριφορές δεν πλήττουν την κυβέρνηση», διαμηνύει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για μια σειρά έργων που θα αλλάξουν την εικόνα, τις δυνατότητες, τις προοπτικές της πόλης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ό,τι είπαμε γίνεται, χωρίς λοξοδρομήσεις και χωρίς καθυστερήσεις».

Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη του Σταύρου Καλαφάτη:

 Κύριε Καλαφάτη, η μετάθεση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έντονες τοπικές αντιδράσεις όχι μόνο από τους εμπόρους. Ηταν λάθος της κυβέρνησης; 

Σ. Καλαφάτης: Ο εμπορικός κόσμος της πόλης, που άρχισε να ετοιμάζεται για το άνοιγμα, αιφνιδιάστηκε όταν άκουσε την απόφαση αναστολής. Δεν μπορούσε, όμως, μια υπεύθυνη κυβέρνηση να αγνοήσει τη νέα εκτίμηση για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ούτε την εισήγηση των ειδικών ούτε, προπάντων, τον κίνδυνο αβάστακτης πίεσης στα νοσοκομεία μας. Οι καταστηματάρχες της πόλης ξέρουν πολύ καλά -όπως ξέρουμε όλοι μας- πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε αγορά ούτε οικονομία. Και, βέβαια, δεν χρειαζόταν ούτε καν να μας το πουν πως υπήρχε ανάγκη περαιτέρω στήριξης. Μίλησα με εκπροσώπους τους και, βεβαίως, με τον πρωθυπουργό. Ηταν δεδομένη η απόφασή του για τη λήψη μέτρων στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις που θα έμεναν κλειστές έστω και για λίγο τον Απρίλιο. Είχαν ήδη δοθεί οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο. Και αυτό ακριβώς έγινε. Ας μας πουν, λοιπόν, οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ τι ήθελαν: Να αγνοήσουμε την εισήγηση των ειδικών; Να αδιαφορήσουμε μπροστά στους κινδύνους; Να τινάξουμε τις θυσίες τόσων μηνών για λίγες μέρες;

Φαίνεται, ωστόσο, πως η πανδημία παρατείνεται και οι προοπτικές ανάκαμψης απομακρύνονται. 

Σ. Καλαφάτης: Πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε τώρα σύμμαχό μας τον καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών, που συνεχίζονται με τρόπο υποδειγματικό και ρυθμούς από τους καλύτερους στον ευρωπαϊκό χώρο. Δίνουμε τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε ένα σημαντικό τείχος ανοσίας. Ετοιμαζόμαστε τώρα για την επιστροφή στο μέλλον και έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή. Σχεδιάζουμε τα βήματά μας ξέροντας πως ο κόσμος αλλάζει ταχύτητα, αλλάζει ρυθμούς, αλλάζει και προσανατολισμούς.

Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε για το επόμενο διάστημα;

Σ. Καλαφάτης: Είναι, πρώτα απ’ όλα, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η οικονομία μας ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Βελτιώνουν τις προοπτικές για τη μετά την πανδημία εποχή οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που προωθούνται -ιδίως, μάλιστα, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- καθώς στρώνουν το έδαφος για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Και, βέβαια, δημιουργεί νέες δυνατότητες το γεγονός ότι στα επόμενα επτά χρόνια η χώρα μας μπορεί να αντλήσει από τα κοινοτικά ταμεία πόρους που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ. Περίπου 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 40 δισ. από το ΕΣΠΑ είναι ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν διπλάσιους πόρους, να στηρίξουν τη δημιουργία νέων υποδομών, να ενισχύσουν δραστικά την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μπορούν -όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση- και να οδηγήσουν τη χώρα μας στη νέα εποχή, στον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων, στην πράσινη οικονομία, στην τόνωση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή, στην προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Μπορεί, λοιπόν, η ανάκαμψη να ξεκινήσει σταδιακά, καθώς σταδιακά θα υποχωρεί η πανδημία, αλλά θα αποκτήσει δυναμικούς ρυθμούς. Εχουμε και το σχέδιο και τους πόρους για την ανάκαμψη και την ανάταξη της πατρίδας μας. Θα διαψεύσουμε και θα απογοητεύσουμε τις Κασσάνδρες. Όλοι μαζί, διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία, μπορούμε να κάνουμε το 2021 αφετηρία για την Ελλάδα που θέλουμε…

Μπορείτε να πείτε το ίδιο και για τη Βόρεια Ελλάδα; Και ρωτώ διότι είστε το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος…

Σ. Καλαφάτης: Εχουμε να κάνουμε -αυτή είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το πόστο που υπηρετώ μπορεί να λειτουργεί ως επιταχυντής για τα μικρά και τα μεγάλα που χρειάζονται. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό γίνεται. Αυτή η κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για μια σειρά έργων που θα αλλάξουν την εικόνα, τις δυνατότητες, τις προοπτικές της πόλης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ο,τι είπαμε γίνεται, χωρίς λοξοδρομήσεις και χωρίς καθυστερήσεις. Η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… Οι Μακεδόνες βλέπουμε τώρα ότι χρόνια αιτήματά μας γίνονται πράξη.

Η αντιπολίτευση, πάντως, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αυτά που δίνει είναι ψίχουλα… 

Σ. Καλαφάτης: Προφανώς, 38 δισ. ευρώ -24 δισ. το 2020 και άλλα 14 δισ. τους πρώτους μήνες του 2021- δεν είναι ψίχουλα, αλλά ένα τεράστιο ποσό που όμοιό του ουδέποτε υπήρξε. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αναμασά όσα έλεγε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν δείχνει παρά μόνο τον λαϊκισμό και τη μιζέρια της πολιτικής του. Τι θα γινόταν, όμως, εάν υιοθετούνταν πριν από έναν χρόνο οι κραυγές ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούσε να δοθεί προκαταβολικά η όποια στήριξη με εξάντληση των κρατικών δυνατοτήτων; Εάν δίνονταν τα πάντα τότε, τι θα γινόταν σήμερα; Πώς θα στηρίζονταν τώρα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι; Πώς θα δανειζόταν το Δημόσιο εάν τιναζόταν στον αέρα η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας;

Οι απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να υποκινήσουν αντισυστημικές συμπεριφορές, να πατήσουν στην κούραση του κόσμου, να φροντίσουν και να διχάσουν δεν πλήττουν την κυβέρνηση. Υπονομεύουν την πορεία της χώρας. Δεν θα τα καταφέρουν, όμως, διότι οι Ελληνες είναι πολύ πιο ώριμοι από όσο οι ίδιοι νομίζουν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ