Καλαμαριά: Ανθεκτική στην κρίση η τοπική αγορά παρά τα προβλήματα – Μικρή αύξηση των κενών καταστημάτων

Καλαμαριά: Ανθεκτική στην κρίση η τοπική αγορά παρά τα προβλήματα – Μικρή αύξηση των κενών καταστημάτων

Αύξηση των κλειστών καταστημάτων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά της Καλαμαριάς, σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας των αυξήσεων στα μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

Στον πιο εμπορικό δρόμο της τοπικής αγοράς, την οδό Πασσαλίδη, άδειασαν πρόσφατα δυο καταστήματα στο τμήμα της κοντά στην Πόντου. Στον επίσης βασικό εμπορικό δρόμο της Μεταμορφώσεως, στο τμήμα της από την Πόντου μέχρι τη Μητρόπολη Καλαμαριάς, τα κλειστά καταστήματα έχουν αυξηθεί σε εννιά (σ.σ. πέραν των δύο χώρων που προορίζονται για καταστήματα σε νεόδμητη οικοδομή).

Καλαμαριά

Λουκέτα και σε καταστήματα τροφίμων

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, επίσης, το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2022 και εξής έχουν κλείσει καταστήματα όχι μόνο ένδυσης-υπόδησης, αλλά και τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λουκέτο σε υποκατάστημα αλυσίδας αρτοζαχαροπλαστείων στην οδό Μεταμορφώσεως και σε κατάστημα delicatessen πολύ γνωστής επίσης αλυσίδας ακριβώς απέναντι εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ πρόσφατα έκλεισε λίγο παραδίπλα κατάστημα καφέ-ψιλικών.

Καλαμαριά

Στη δε Πασσαλίδη αμφότερα τα δύο πρόσφατα λουκέτα αφορούν καταστήματα ένδυσης, συγκεκριμένα σπορ ανδρικής ένδυσης και παιδικής-βρεφικής ένδυσης, ενώ πολύ λίγα κενά καταστήματα υπάρχουν στον πεζόδρομο της Κομνηνών, όπου υπερτερούν οι καφετέριες-μπαρ και τα καταστήματα εστίασης.

Αναβάθμιση για τη Μητροπολίτου Χρυσάνθου

Στον αντίποδα, έχει αναβαθμιστεί εμπορικά η οδός Μητροπολίτου Χρυσάνθου χάρη στην ανάπλασή της στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Open Mall Καλαμαριάς» και στη μετατροπή της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα, δε, με τον νέο πρόεδρο (σ.σ. και πρώην γ.γ.) του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Σταύρο Κριτσιάνη, η πορεία της αγοράς της Καλαμαριάς είναι σταθεροποιητική και η ύπαρξη κενών καταστημάτων δεν οφείλεται μόνο στα προβλήματα πληθωρισμού-ενεργειακού κόστους κ.ο.κ. που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εξίσου υπεύθυνη είναι η αύξηση των μισθωμάτων που ζητούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι κληρονομικές διαφορές ιδιοκτητών κάποιων από αυτά, όπως και η λήψη τέτοιων αποφάσεων κεντρικά από τις διοικήσεις των μεγάλων αλυσίδων ένδυσης-υπόδησης κ.ο.κ. ανάλογα με το ύψος των κερδοφοριών τους.

Σταθερή πορεία

«Η αγορά της Καλαμαριάς άντεξε και ακολουθεί σταθερή πορεία», τονίζει ο κ. Κριτσιάνης, επισημαίνοντας ότι ακόμη και από το ενεργειακό μέτωπο οι εξελίξεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο είχε προαναγγελθεί-προβλεφθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως το τελευταίο τρίμηνο η αγορά κινήθηκε «σφιχτά», με τα μισά μαγαζιά να διατηρούν τη δυναμική τους, λίγα να βελτιώνουν τους τζίρους τους και επίσης λίγα να καταγράφουν απώλειες.

Οι προτάσεις του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου

Πρόταση του Συλλόγου για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης είναι η σύνδεση της Καλαμαριάς με περισσότερα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, ειδικά με άλλες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στην κατεύθυνση αυτή ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς από κοινού με τον Δήμο Καλαμαριάς έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα στη διοίκηση του ΟΑΣΘ για διεύρυνση του δρομολογίου υπ’ αριθμόν 30 του Οργανισμού μέχρι την Καλαμαριά με τον υπάρχοντα στόλο λεωφορείων, που θα την συνδέσει με την Τριανδρία και την Τούμπα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς τάσσεται, επίσης, υπέρ της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της περιοχής και όλης της πόλης αλλά και κατά της «τσιμεντοποίησής» του, δηλαδή κατά της δόμησης της παραλιακής ζώνης στο Καραμπουρνάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Θεσσαλονίκη: Νεοναζί βανδάλισαν το γκράφιτι του Ολοκαυτώματος στον ΟΣΕ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Εξαπατούσε ηλικιωμένους με δήθεν τροχαία – Απέσπασε 286.000 ευρώ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Τι λέει μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος για τους βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων από νεοναζί

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top