Καλοχώρι: Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης σε 16.500 στρέμματα

Καλοχώρι: Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης σε 16.500 στρέμματα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ένα  οργανωμένο, λειτουργικό, σύγχρονο και βιώσιμο περιβαλλοντικά Επιχειρηματικό Πάρκο, θα δημιουργηθεί στο Καλοχώρι, σε έκταση περίπου 16.500 στρεμμάτων, για τις 800 ή και περισσότερες επιχειρήσεις που σήμερα λειτουργούν σε άκρως προβληματικές συνθήκες, σε μία Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ήρθε η ώρα να βοηθήσουν για να μπει τάξη, κυριολεκτικώς, πολεοδομική και ρυθμιστική, στα «του οίκου τους», σε μία πολύ μεγάλη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση που συνεχίζει-παρά την απουσία σωστών και ολοκληρωμένων υποδομών- να μεγαλώνει, τόσο νοτίως του ΠΑΘΕ /ΝΕΟΑΘ, όσο και βορείως.

Μελέτη για την ΑΒΣ βορείως του ΠΑΘΕ

Σε αυτή τη συλλογιστική και την κατεύθυνση το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕΠ) με απόφασή του ( την 58482 της 26ης/5/2011) ανέθεσε στη «Σαμαράς &Συνεργάτες Α.Ε.» την εκπόνηση μίας δεύτερης Μελέτης Τεκμηρίωσης προκειμένου το Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου να επεκταθεί και βορείως  του ΠΑΘΕ/ΝΕΟΑΘ, σε επιπλέον περίπου 9.900 στρέμματα (περιοχή μελέτης), όπου και σε αυτά έχει άναρχα και χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές,  αναπτυχθεί σημαντική μεταποιητική δραστηριότητα όπως και άλλες επιχειρήσεις που αφορούν τις μεταφορές, τα logistics και το χονδρικό εμπόριο.

Στην παρούσα φάση καταγράφονται λεπτομερώς τα περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα που εντοπίζονται στην εν λόγω περιοχή ώστε να τεκμηριωθεί η ανάγκη ανάπτυξης ενός οργανωμένου υποδοχέα (Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης) για τις επιχειρήσεις. Η μελέτη όπως πληροφορείται το GRTimes.gr , θα είναι έτοιμη ως το τέλος του 2021.

Και το πρώην στρ. Γκόνου μέσα στο Επιχειρηματικό Πάρκο

Τότε, μαζί με την Μελέτη Τεκμηρίωσης που έχει γίνει για τα 6.500 στρέμματα της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης νοτίως του ΠΑΘΕ (σ.σ. παραδόθηκε στο ΥΠΑΝΕΠ το 2019), θα μπορούμε να μιλάμε για τη μεταμόρφωση όλης της ΑΒΣ Καλοχωρίου σε ένα εξυγιασμένο Επιχειρηματικό Πάρκο, έκτασης περίπου 16.500 στρεμμάτων, εντός του οποίου περιλαμβάνεται και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Οι Επιμελητηριακοί Φορείς της Θεσσαλονίκης όπως και φορείς εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων- ΕΒΕΘ, ΣΒΕ, ΣΕΒΕ- καθώς επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, υποστήριξαν τη συμπερίληψη και της ΑΒΣ βορείως του ΠΑΘΕ/ΝΕΟΑΘ, σε ένα διευρυμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν σε μία περιοχή στην οποία παράγεται ως και το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Η άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο Κράτος, Επιχειρήσεις και Αυτοδιοίκηση, πρέπει να βρούνε λύσεις. Άλλωστε τα προβλήματα στην περιοχή είναι τόσο έντονα και εκτεταμένα, που αποτελούν κοινή γνώση για τους κατοίκους των Δήμων της περιοχής, όσων εργάζονται στις εκεί επιχειρήσεις αλλά και των Θεσσαλονικέων γενικότερα.

Οι μεγάλες ελλείψεις, απαιτούν παρεμβάσεις

Οι τεχνικοί μιλάνε για απουσία πολεοδομικής οργάνωσης και ολοκληρωμένων έργων υποδομής. Οι μη ειδικοί αυτό που βλέπουν είναι, μία κατάσταση χαοτική και σχεδόν τριτοκοσμική λόγω της απουσίας επαρκών δικτύων υποδομών – αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, ύδρευσης, οδικού δικτύου- όταν η Ελλάδα περνάει πλέον στην εποχή του 5G και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το Καλοχώρι πρέπει  να γίνει ένα πράγματι καλό δείγμα επιχειρηματικής συγκέντρωσης. Η περιοχή έχει προοπτικές σωστής, οργανωμένης, περαιτέρω ανάπτυξης καθώς βρίσκεται δίπλα στο Λιμάνι και σε μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες και κόμβους (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός, Κ16), ενώ πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η άναρχη ανάπτυξη και η άτυπη λειτουργία επιβαρύνουν με ρύπους την παράκτια ζώνη, το Γαλλικό ποταμό και το Δενδροπόταμο, όπως βεβαίως και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Με την παράδοση και της δεύτερης Μελέτης Τεκμηρίωσης, που είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, η σκυτάλη θα περάσει πλέον, πρώτιστα, στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή, όπως και στους Δήμους, αλλά και στους φορείς που υποστηρίζουν το εγχείρημα καθώς και στην Περιφέρεια.

Συνεργασία Επιχειρήσεων και Φορέων – ΕΑΝΕΠ

Οι εν λόγω Φορείς, οφείλουν να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλέγμα συμφωνιών και  συνεργασιών προκειμένου να συνδράμουν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου, θέτοντας σε προτεραιότητα την υποβολή αιτήματος στη ΓΓΒ για την έκδοση ΚΥΑ, βάσει της οποίας θα χαρακτηρίζεται η περιοχή της ΑΒΣ Καλοχωρίου νοτίως και βορείως του ΠΑΘΕ, ως περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, κι’ η οποία απαιτείται να μετεξελιχθεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Ακολούθως, για εγκριθεί και δημιουργηθεί αυτό το Πάρκο, που σημαίνει εκπόνηση σειράς μελετών και έργων, θα πρέπει να συσταθεί ο Φορέας που θα αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείρισή του, στη συνέχεια. Θα πρέπει να συσταθεί μία εταιρεία ειδικού σκοπού, μία ΕΑΝΕΠ, η οποία θα προχωρήσει στην ανάθεση των  μελετών (τεχνικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών), και στην υποβολή φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για την έκδοση εγκριτικής απόφασης ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο πλαίσιο του ν.3982/2011, άρθ. 47.

Για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος  απαιτείται η συστράτευση επιχειρήσεων, της τοπικής και κεντρικής διοίκησης  για την εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομής του Πάρκου. Τα οφέλη για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα είναι μεγάλα, ενώ οι εταιρείες θα έρθουν πλησιέστερα και στα επενδυτικά, αδειοδοτικά και οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται για όσες λειτουργούν σε οργανωμένους υποδοχείς. Ταυτόχρονα θα επιτευχθεί περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, ενίσχυση της απασχόλησης καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, και της ποιότητας ζωής πέριξ της περιοχής της ΑΒΣ.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά και το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο, μέσω της πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής και της ανάπτυξης εκτεταμένων έργων υποδομής, που συνεπάγεται η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου . Σημαντικό ρόλο στην εκκίνηση και υλοποίησή του, μπορεί να παίξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως και μεγάλες επιχειρήσεις αν συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας κρίσιμης «μάζας» για τη σύσταση της ΕΑΝΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο οι σχετικές ενέργειες να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου το έργο να αποκτήσει την απαιτούμενη ωριμότητα για την άντληση διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top