Ευκαιρία για τις περίπου 900 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε συνθήκες άναρχες και υποβαθμισμένες, με λειψές εξωτερικές υποδομές, αποτελεί η δημιουργία ενός Διευρυμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, που θα καλύπτει τόσο την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση ( ΑΒΣ) νοτίως της ΠΑΘΕ, όσο και την επίσης μεγάλη που υπάρχει, βορείως της Οδού.
Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε από την γενική συνέλευση του ΣΒΕ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν πολύ συγκεκριμένος στην τοποθέτησή του, λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτό το Διευρυμένο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, το πρώην στρατόπεδο Γκόνου που βρίσκεται άνωθεν της ΠΑΘΕ, θα μετατραπεί σε «άλλο Θριάσιο», δηλαδή σε εμπορευματικό κέντρο, μία επιλογή που είχε τα προηγούμενα χρόνια προωθηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ αλλά τελικώς δεν προχώρησε.
Η άναρχα δημιουργημένη και άτυπη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου, 8 – 9 χλμ μόλις από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει την ευκαιρία να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, στη βάση των σαφών κατευθύνσεων που δίνει το Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμπλήρωση των ατελών υποδομών, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των πέριξ περιοχών.
Μία αρχική κατεύθυνση δίνει η μελέτη τεκμηρίωσης που εκπονήθηκε πριν ένα χρόνο, για την περιοχή νοτίως της ΠΑΘΕ, από την «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ», μετά από ανάθεση της Γ.Γ. Βιομηχανίας.
Τώρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός, θα πρέπει να μελετηθεί και το τμήμα άνωθεν της ΠΑΘΕ, εντός του οποίου βρίσκεται και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Αυτή η κεντρική επιλογή θα πρέπει να υποστηριχθεί από τους Δήμους εντός των ορίων των οποίων βρίσκεται η ΑΒΣ (Δέλτα και Αμπελοκήπων Μενεμένης), από την Περιφέρεια και τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια.
Η δυνατότητα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης θα πρέπει δυναμικά να επικοινωνηθεί και να προωθηθεί, αφ’ ης στιγμής υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων από πόρους του ΕΣΠΑ, με το εργαλείο των ΟΧΕ, δηλαδή των Οργανωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Και απαιτείται να προωθηθεί, γιατί η ιδέα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των ιδιοκτητών γης και των επιχειρήσεων για ένα έργο που θα είναι ιδιωτικό και το οποίο θα συνεπικουρούν Δήμοι και Περιφέρεια.
Διεύρυνση βορείως της ΠΑΘΕ
Πλέον κρίνεται σκόπιμο το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης να επεκταθεί και βορείως της ΠΑΘΕ καθώς και εκεί υπάρχουν συνθήκες άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης. Σε αυτή την περιοχή που είναι πέριξ του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, είναι εγκατεστημένες πολλές επιχειρήσεις, ίσως και περισσότερες των 450 που είναι στο νότιο τμήμα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά φαντάζουν αδιανόητα για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς δεν υπάρχει καν οδικό δίκτυο αλλά ούτε και τα βασικά υδραυλικά δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων).
Σε αυτή την αχαρτογράφητη έκταση, «αχαρτογράφητη» ακριβώς επειδή δεν έχει μελετηθεί, είναι εγκατεστημένες εταιρείες μεταποιητικές και πολλές του κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας/logistics.
Όπου δεν υπάρχουν βασικές εξωτερικές υποδομές, οι επιχειρήσεις, στο βαθμό που δύνανται, επιβαρύνονται με πρόσθετα κόστη και ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν σε συνθήκες εποχής 21ου αιώνα, είναι να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος υποδοχέας, ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης στο πρότυπο του Πάρκου Οινοφύτων, για όλες τις επιχειρήσεις στην περιοχή Καλοχωρίου.
Η μελέτη τεκμηρίωσης που έγινε για το τμήμα της ΑΒΣ Καλοχωρίου της ΠΑΘΕ, απέδειξε αυτό που φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού, ότι η περιοχή χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.
Η σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής
Για να υπάρξει όμως πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αφού η οργάνωση της περιοχής θα απαιτήσει εισφορές σε γη και χρήμα.
Αν το Υπουργείο διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ανωτέρω φορείς και επιχειρήσεις, τότε θα εκδοθεί ΚΥΑ που θεσμικά θα αναγνωρίζει τεχνικά την περιοχή αυτή ως ΑΒΣ, για την οποία θα πρέπει να γίνει ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον, θα συσταθεί φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης του Πάρκου, μίας ΕΑΝΕΠ, στον οποίο τον κύριο λόγο θα έχουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, συνεπικουρούμενες από τους Δήμους, την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτός ο φορέας θα προωθήσει την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών, όπως της μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας του Πάρκου και τις τεχνικές μελέτες προκειμένου να αδειοδοτηθεί.
Κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, τόσο σε ό,τι αφορά τις μελέτες, όσο και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν. Εάν συγκροτηθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, αυτή τότε θα μπορεί να κάνει χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου που ακούει στο όνομα Ο.Χ.Ε. Η ΟΧΕ του Καλοχωρίου θα μπορεί να αντλήσει χρηματοδοτήσεις από το Κοινοτικά Προγράμματα, για τα έργα που θα απαιτηθεί να γίνουν στην περιοχή, είτε οικονομικών υποδομών, είτε περιβαλλοντικής προστασίας.
Ένα σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ο ρόλος των μεγαλυτέρων από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται και λειτουργούν στην ΑΒΣ Καλοχωρίου καθώς για αυτές είναι ευκολότερο να υποστηρίξουν το σχέδιο μετατροπής της άτυπης συγκέντρωσης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.