Καταφύγιο κουνουπιών η ανοιξιάτικη βλάστηση (ΦΩΤΟ)

Καταφύγιο κουνουπιών η ανοιξιάτικη βλάστηση (ΦΩΤΟ)

Τα τερτίπια του καιρού έφεραν πρώιμα στη Θεσσαλονίκη και τα πρώτα κουνούπια.

Λίγο οι ασυνήθιστες για την εποχή ζέστες του χειμώνα που φαίνεται πως δεν «εξολόθρευσαν» όλο τον πληθυσμό τους, λίγο οι βροχές του Απρίλη που «φούντωσαν» τη βλάστηση σε όλη την πόλη, όλα συνέβαλαν ώστε να μπουν στην καθημερινότητά μας και τα ενοχλητικά… τσιμπήματα.

Ειδικά, μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν τα χιόνια της Πρωταπριλιάς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια θέριεψαν σε πάρκα, οικόπεδα και δημόσιους χώρους, αναγκάζοντας τα συνεργεία των δήμων να επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να περιορίσουν τη δημιουργία τυχόν εστιών των κουνουπιών. Ένας αγώνας που γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, καθώς αρκετές δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση περιοχών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπου στην άγρια βλάστηση που έχει πυκνώσει σε πάρκα και νησίδες έχουν βρει καταφύγιο σμήνη εντόμων.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Χρήστος Δεμερτζής τόνισε πως λόγω του καιρού με τις βροχοπτώσεις που είχαν διάρκεια αρκετών ημερών, αλλά και λόγω της αναγκαστικής χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού, είχαν «μείνει πίσω» κάποιες εργασίες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, τώρα οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί και πραγματοποιούνται πλέον κατά προτεραιότητα.

Ο κ. Δεμερτζής επισήμανε ότι η δημοτική αρχή έχει λάβει ειδική μέριμνα και για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς υπάρχει σύμβαση με εταιρεία και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να γίνονται ψεκασμοί.

Δήμος Καλαμαριάς

Ειδικό συνεργείο που θα μεριμνήσει τον καθαρισμό των οικοπέδων συγκροτεί άμεσα ο Δήμος Καλαμαριάς, οι υπηρεσίες του οποίου επίσης λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.

«Έχουμε πρόγραμμα για κλάδεμα δέντρων, ενώ προσπαθούμε να περιποιηθούμε τα πάρκα. Τώρα θα κάνουμε ειδικό συνεργείο, γιατί με τις βροχές που έπεσαν φύτρωσαν ζιζάνια γύρω από τα δέντρα, ενώ τα χόρτα φούντωσαν, ειδικά στα οικόπεδα που είναι ανοιχτά. Αυτά θα τα καθαρίσουμε με καταστροφέα ξεκινώντας από τις κεντρικές περιοχές και συνεχίζοντας στις γειτονιές», είπε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Στέλιος Ματσαρίδης.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε επίσης ότι κάποια από τα οικόπεδα είναι ιδιωτικά και ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει. «Όταν είναι ιδιωτικό οικόπεδο κι έχει φτάσει η κατάσταση στα άκρα προσπαθούμε να βρούμε τον οικοπεδούχο. Αν τον βρούμε και δε μεριμνήσει για την καθαριότητα, τότε την αναλαμβάνουμε εμείς και του το χρεώνουμε», είπε.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. «Είναι η περίοδος που το πράσινο ξεκινάει. Είχαμε έναν κύκλο κλαδεμάτων στη διάρκεια του χειμώνα και με την άνοιξη που μας ήρθε μετά τα χιόνια της Πρωταπριλιάς όλα τα συνεργεία του δήμου είναι στους δρόμους», είπε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, Γιάννης Καρτάλης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επεμβάσεις γίνονται στο σύνολο του δήμου, πάρκα και νησίδες ώστε να είναι προσβάσιμα και σε καλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συνεργεία τα οποία εργάζονται με βάση το πρόγραμμα που έχουμε ως δήμος και άλλα με βάση τα αιτήματα που καταθέσουν οι δημότες στο πληροφοριακό κέντρο 15195. Άλλα δηλαδή καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες, ενώ ειδικό συνεργείο επεμβαίνει στοχευμένα έπειτα από αιτήματα δημοτών», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο δήμος έχει ξεκινήσει να αποστέλλει επιστολές σε όλους τους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων εντός του δήμου, έτσι ώστε μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να προβούν στην αποψίλωση των εκτάσεών τους.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Καθημερινές είναι οι εργασίες που πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου από χόρτα και κλαδιά.

Όπως τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, οι εργασίες είναι συνεχείς και τα συνεργεία βρίσκονται στους δρόμους νυχθημερόν.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των κουνουπιών, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη είναι… εισαγόμενα από τον γειτονικό Δήμο Δέλτα που έχει τους ορυζώνες. Για τον περιορισμό της εξάπλωσής του ο δήμος αναμένει τις επεμβάσεις που θα γίνουν στα φρεάτια στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ