Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το Thess INTEC

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το Thess INTEC

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Γίνεται το επόμενο βήμα για τη δημιουργία του Thess INTEC καθώς σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή η  Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών- Άρθρο 10 (προσθήκη σε σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας) με την οποία μεταβιβάζεται κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην “Αλεξάνδρεια Ζώνη  Καινοτομίας Α.Ε.”, το ακίνητο των 760 στρεμμάτων, στο οποίο και θα αναπτυχθεί Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς.

Το θέμα ανάπτυξης του Thess INTEC είχε συζητηθεί και στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να νομοθετήσει για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό project.

Αφού το ακίνητο , που βρίσκεται στο Δήμο Θερμαϊκού, μεταβιβαστεί στην  «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.», αυτή, ως ιδιοκτήτρια, θα πρέπει να προβεί στη σύσταση δικαιώματος επιφανείας, για περίοδο 99 ετών, υπέρ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) που πρόκειται να ιδρυθεί ώστε αυτή να προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων στο ακίνητο της ΑΖΚ Α.Ε..

Όπως σημειώνεται, μετά την πάροδο του δικαιώματος επιφανείας, η ΑΖΚ Α.Ε. θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη λειτουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς.

Οι όροι για την μεταβίβαση

Σαφώς τονίζεται ότι το ακίνητο θα περιέλθει ξανά στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου εάν εντός 2 ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου, δεν τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της έγκρισης με βάση το ν. 3982/2011 ή ΕΑΝΕΠ δεν αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου με την προσέλκυση ιδιωτικών χορηγιών και κεφαλαίων, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της Α’Φάσης του Έργου.

Η ΕΑΝΕΠ, θα πρέπει να συσταθεί εντός 3 μηνών από τη μεταγραφή της μεταβίβασης του ακινήτου στο Κτηματολογικό Γραφείο. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας  πλειοψηφική συμμετοχή θα έχουν ιδιωτικοί φορείς ενώ κατά μειοψηφία θα μετέχει η ΑΖΚ και άλλοι φορείς του δημοσίου.

Η ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Eπιχειρηματικού Πάρκου θα γίνεται αποκλειστικά από την ΕΑΝΕΠ.

Η ΕΑΝΕΠ θα κινήσει και τις διαδικασίες για την κατάρτιση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για την έκταση των 760 στρεμμάτων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top