Νέα κόντρα εκδηλώθηκε μεταξύ των Εμπόρων της Λαχαναγοράς και των επικεφαλής της διοίκησης της ΚΑΘ Α.Ε., αυτή τη φορά για την αύξηση του τέλους εισόδου στην Αγορά, που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την Ομοσπονδία των Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Θράκης, και «έστειλε» το προς συζήτηση θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.
Η προηγούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των επικεφαλής της ΚΑΘ και του Συνδέσμου Εμπόρων της ΚΑΘ, οφειλόταν στις αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του covid-19. Τώρα, τρεις μήνες μετά, η διοίκηση όπως εκφράζεται εκτελεστικά από τον δ/νοντα σύμβουλο κ. Αντώνη Μπούρη, στο πλαίσιο του Νέου Σχεδίου Διαχείρισης των Οχημάτων, προτείνει αλλαγές στο τέλος εισόδου, με τους εμπόρους να αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν ότι το τέλος, που κατ’ αυτούς δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει για τους αγοραστές, αυξάνεται κατά 150% και θα είναι σε βάρος των επιχειρήσεών τους αλλά και της Αγοράς.
Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον κ. Μπούρη ο οποίος και είπε, ότι οι αλλαγές στο τέλος εισόδου που προτείνονται είναι αναγκαίες, γιατί ο τρόπος της τιμολόγησης είναι πολύπλοκος με τις χρεώσεις να διαφέρουν ως και από Πύλη σε Πύλη.
«Προτείνουμε ένα ενιαίο τιμοκατάλογο εισόδου, με λιγότερες, με πέντε κλίμακες και με ένα μόνο κριτήριο, το μεικτό βάρος του οχήματος. Θα πρέπει να πληρώνουν όλοι και όχι μόνο όσοι εισέρχονται στη Λαχαναγορά, αλλά και όσοι εισέρχονται στην Κρεαταγορά. Επίσης, εισηγηθήκαμε την εξομοίωση προμηθευτών και αγοραστών και δικαιότερες χρεώσεις. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα της ΚΑΘ, άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα για την Εταιρεία θα είναι το ίδιο. Οι αλλαγές που προτείναμε θα ανακατανέμουν το κόστος που είναι πολύ μικρό, αφού κυμαίνεται από 0,001-0,002 ευρώ/κιλό.».
Η παραπάνω πρόταση έχει προκαλέσει την αντίδραση των Εμπόρων και ήδη, των πωλητών Λαϊκών Αγορών, που δεν δέχονται, αντί 0,80 ευρώ να πληρώνουν 2 ευρώ, για τέλος εισόδου.
Κατάργηση του τέλους εισόδου ζητούν οι έμποροι
«Ο πρόεδρος και ο δ/νων σύμβουλος, οι κύριοι Παπαδόπουλος και Μπούρης, τοποθετημένοι από το Υπερταμείο, κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαξιωθεί η Αγορά, για να μη την επισκέπτεται κανένας πελάτης», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων ΚΑΘ κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης.
«Η θέση του Συνδέσμου, διαχρονικά είναι, ότι οι αγοραστές- πελάτες μας, δεν θα πρέπει καν να πληρώνουν τέλος εισόδου. Στην Αγορά των Αθηνών, τον ΟΚΑΑ, δεν ισχύει τέλος εισόδου για τους αγοραστές. Εδώ, ο κ. Μπούρης, προτείνει αύξηση 150%, στο τέλος εισόδου, για όλους τους εμπλεκόμενους, εν’ μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».
«Εμείς, σαν Σύνδεσμος, προτείναμε εγγράφως να μην υπάρχει καν τέλος εισόδου για τους πελάτες που έρχονται να ψωνίσουν και να αφήσουν τα χρήματά τους».
Όπως πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Χαραλαμπίδης, ο Σύνδεσμος είναι κατά την επιβολής τέλους εισόδου στους αγοραστές, διευκρινίζοντας, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr «ότι αντίθετα, τέλος εισόδου πλήρωναν, πληρώνουν και πρέπει να πληρώνουν τα έμφορτα οχήματα, δηλαδή οι προμηθευτές, ανάλογα με το βάρος των φορτίων που μεταφέρουν. Τώρα ο κ. Μπούρης, θέλει να εξομοιώσει αγοραστές με προμηθευτές».
Σημειώνεται ότι το τέλος εισόδου, πρωτοεπιβλήθηκε το 2005, για να γίνουν έργα υγιεινής στην Αγορά, εφαρμόσθηκε μόνο στη Λαχαναγορά ενώ εξαιρέθηκε η Κρεαταγορά και, έκτοτε έμεινε.
Άλλο ΚΑΘ και άλλο ΟΚΑΑ
«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την ΚΑΘ με τον ΟΚΑΑ, όπου μεν δεν υπάρχει τέλος εισόδου, αλλά τα μισθώματα των καταστημάτων είναι υψηλότερα. Τα μεγέθη της μίας Αγοράς με την άλλη, δεν είναι συγκρίσιμα. Πέραν αυτού, το τέλος εισόδου αντιπροσωπεύει το 1/3 των εσόδων της ΚΑΘ Α.Ε. και δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς να υπάρξει οικονομικό πρόβλημα στην εταιρεία», συμπλήρωσε ο κ. Μπούρης.
Η διοίκηση της ΚΑΘ Α.Ε. έχει συμπεριλάβει τις αλλαγές στο τέλος εισόδου, στο Νέο Σχέδιο Διαχείρισης των Οχημάτων, το οποίο επιβάλλεται να καταστρωθεί και να εφαρμοσθεί λόγω των έργων που γίνονται στον Κ16, τον ονομαζόμενο και Κόμβο της Λαχαναγοράς.
Διαβάστε επίσης: