Έρευνα Grtimes: «Καθημερινότητα» τα τροχαία στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Tags#:

Έρευνα Grtimes: «Καθημερινότητα» τα τροχαία στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε σήμερα το πρωί ένας 47χρονος δικυκλιστής που κινούταν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Ο οδηγός του δικύκλου βρέθηκε διαμελισμένος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης – Έλενα Καραβασίλη 

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως: Πρωινές ώρες σήμερα (19-03-2019), στην περιφερειακή οδό – 17,5 Χ/Θ (ρεύμα προς δυτικά ύψος Κωνσταντινοπολίτικα), δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 47χρονος ημεδαπός, ανατράπηκε και προσέκρουσε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 44χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Ο Χρήστος Μπουλούμπασης, διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Grtimes.gr για το σημερινό τραγικό δυστύχημα, τόνισε πως «ακόμη δεν έχει βγει το πόρισμα της προανάκρισης αλλά θεωρώ πως στο τραγικό αυτό περιστατικό, έγινε υπέρβαση των ορίων ταχύτητας. Πιθανολογώ πως επειδή δεν υπάρχουν σημάδια πρόσκρουσης πάνω σε όχημα αλλά το δίκυκλο έπεσε στη συνέχεια πάνω στο Ι.Χ., δεν τηρήθηκαν τα όρια ασφαλείας κι έτσι ο δικυκλιστής δεν πρόλαβε να φρενάρει με ασφάλεια». Ο διευθυντής της Τροχαίας υπογραμμίζει πως οι οδηγοί θα πρέπει να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.. «Επειδή ο Περιφερειακός είναι ένας ανοιχτός δρόμος χωρίς φανάρια, τα όρια ταχύτητας παραβιάζονται συνεχώς. Οι τροχονομικοί έλεγχοι στον Περιφερειακό είναι συνεχείς όλο το 24ωρο και με ραντάρ αλλά και με τροχονόμους που βρίσκονται στο δρόμο».
Ο κ. Μπουλούμπασης επεσήμανε πως το πρόβλημα στον Περιφερειακό είναι οι οδηγοί και η συμπεριφορά τους. «Πάρα πολλά ατυχήματα έχουν γίνει διότι δεν τηρούνται τα όρια ταχύτητας. Όταν αναπτύσσονται ταχύτητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού και δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, είναι αναμενόμενο να σημειωθεί ατύχημα».

Δρόμος με πολλά προβλήματα ο Περιφερειακός

O Γιώργος Σουρβίνος, τέως διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Ορφανού, περιγράφει στο Grtimes.gr πως στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης σημειώνεται περίπου ένα θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο τον μήνα. «Πριν το 2016, είχαμε ένα τροχαίο δυστύχημα την εβδομάδα. Αυτό όμως άλλαξε την διετία 2016 – 2018 γιατί αυξήθηκαν οι τροχονομικοί έλεγχοι. Όταν στα στατιστικά στοιχεία των παραβάσεων έχουμε τετραπλασιασμό, αυτό σημαίνει πως έχουν αυξηθεί και οι έλεγχοι. Πολλαπλασιάζοντας λοιπόν τους ελέγχους, έχουμε πιο συνετή οδήγηση, λόγω φόβου των οδηγών. Κι αναφέρομαι σε σοβαρές παραβάσεις που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ και στα όρια ταχύτητας». Ο κ. Σουρβίνος λέει χαρακτηριστικά πως ο Περιφερειακός είναι ένας δρόμος που έχει προβλήματα. «Κατασκευάστηκε για να δέχεται ημερησίως περίπου 30.000 αυτοκίνητα. Πλέον ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 200.000 οχήματα που σημαίνει πως η χωρητικότητα του δρόμου δεν επιδέχεται τόσο μεγάλο όγκο κυκλοφορίας. Επίσης, το όριο ταχύτητας είναι 90 και πολλάκις αυτό παραβιάζεται».
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως αρκετά τροχαία ατυχήματα σημειώνονται στο ύψος του τούνελ και στο ρεύμα προς τα δυτικά και αλλά και προς τα ανατολικά. «Αμέσως μετά την έξοδο του τούνελ υπάρχουν δύο στροφές με μεγάλη κλίση. Όταν λοιπόν οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, ο συνδυασμός αυτός σκοτώνει».

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, για τις αιτίες των ατυχημάτων

Οι κυριότερες αιτίες που συμβαίνουν τα ατυχήματα στην Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η Τροχαία, είναι οι εξής:

  • Ταχύτητα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια,
  • Μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, κάτι που πολλές φορές δημιουργεί πολλαπλές καραμπόλες,
  • Βασική επίσης αιτία τροχαίου ατυχήματος που πολλές φορές έχει και βαρύτερα αποτελέσματα, είναι η οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
  • Τελευταία, μάστιγα αποτελεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου που αποσπά την προσοχή.
  • Και τέλος, οι ελιγμοί χωρίς έλεγχο.

ΕΚΑΒ: Το κλείσιμο της Λ.Ε.Α. στοιχίζει ζωές 

H διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Αγγελική Τσιούπα αναφέρει πως τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στον Περιφερειακό και χρειάζεται η συνδρομή του ΕΚΑΒ, είναι συχνά. “Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να προσεγγίσουμε, σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, έχουμε πάντα και τη συνδρομή της Αστυνομίας και βρίσκουμε τον τρόπο να προσεγγίσουμε, έτσι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις”. Η κ. Τσιούπα τονίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είναι σε δρόμους όπως αυτός της Χαλκιδικής, όπου “ασυνείδητοι οδηγοί κλείνουν τη Λ.Ε.Α. αυτό μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς η λωρίδα αυτή να μένει ανοιχτή”.

Πυροσβέστες: Κανένας δε σέβεται τη Λ.Ε.Α

Στα τροχαία που σημειώνονται στην περιφερειακή οδό και ειδικά στα σοβαρά, πολύ συχνά καλείται να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να απεγκλωβίσει κάποιο άτομο από ένα αυτοκίνητο. Μάλιστα, ο χρόνος άφιξης της στο τροχαίο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση ενός τραυματία.
Δυστυχώς, όπως λέει ο Θόδωρος Χαραλαμπίδης, εκπρόσωπος (της απελθούσας διοίκησης) της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, συνήθως προκαλείται μεγάλο μποτιλιάρισμα, με τους οδηγούς να κινούνται ακόμη και στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και κλείνοντας ολοσχερώς τον δρόμο, δημιουργώντας μεγάλη καθυστέρηση στα οχήματα της Πυροσβεστικής. «Αν είχαν οι οδηγοί την παιδεία, να μην εισέρχονται στις Λ.Ε.Α, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο τροχαίο σε χρόνο μηδέν» δηλώνει στο GrTimes ο πυροσβέστης, προσθέτοντας ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η τροχαία αναγκάζεται να κλείσει και το απέναντι ρεύμα του δρόμου, προκειμένου να φτάσουν γρηγορότερα τα οχήματα της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Σε ώρες μη αιχμής τα σοβαρότερα δυστυχήματα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Αποζημιώσεων της “Interlife Ασφαλιστική”,  Κωνσταντίνο Βοτσαρίδη, το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του όγκου οχημάτων, καθώς τα σοβαρότερα δυστυχήματα έγιναν σε ώρες μη αιχμής, δηλαδή σε ώρες αραιής με ήπιας έως μέτριας κυκλοφορίας, όταν οι ταχύτητες είναι και μεγαλύτερες. “Άρα λοιπόν τα σοβαρά τροχαία έχουν γίνει ώρα μη αιχμής, που σημαίνει πως έχουμε αυξημένη ταχύτητα. Υπάρχει ανεπιτηδειότητα στην ταχύτητα. Έχουμε μάθει να κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη με μια συγκεκριμένη ταχύτητα για 2-3 ώρες και ξαφνικά πάμε να την τριπλασιάσουμε. Σε ώρες αιχμής γίνονται συνήθως ατυχήματα υλικών ζημιών. Αυτά τα συνηθισμένα χτυπήματα μπρος-πίσω” τονίζει το στέλεχος της Interlife.

Ο ίδιος επισημαίνει πως κάτι που πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, είναι οι συνθήκες στο τούνελ, το οποίο σε καιρό ηλιοφάνειας είναι εντελώς υποφωτισμένο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να εισέρχονται σε αυτό από συνθήκες πολύ έντονου φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και αντιστρόφως, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο τροχαίο.

“Σκοτώστρα” ο Περιφερειακός για τους δικυκλιστές 

Ο Ανέστης Ευγενίδης, πρόεδρος του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Μ.Ο.Θ.) περιγράφει πως ο Περιφερειακός είναι λάθος κατασκευασμένος και καταγγέλλει ότι: “έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τρωτά του σημεία αλλά δεν μας δίνουν σημασία. Οι δικυκλιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι από τους αυτοκινητιστές. Δεν υπάρχει Λ.Ε.Α., δεν υπάρχει φωτισμός το βράδυ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος – λόγω κατασκευής – στα τούνελ. Δεν μας αρέσει να κινδυνολογούμε όμως, ο Περιφερειακός είναι ο δρόμος με την μεγαλύτερη θνησιμότητα δικυκλιστών. Μπορεί να χάνουμε μέχρι και πέντε συνανθρώπους μας τον χρόνο στον δρόμο αυτόν”, καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top