Κέντρο Καινοτομίας Pfizer: Εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης και 447 εκ ευρώ στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Κέντρο Καινοτομίας Pfizer: Εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης και 447 εκ ευρώ στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η κβαντική πληροφορική, αλλά και με καίριες συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, startups και πανεπιστήμια, συνεχίζει να εδραιώνει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI).

Μετά από περίπου δύο χρόνια δυναμικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer συνεχίζει να βοηθάει και να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του οικοσυστήματος και των startups στην Ελλάδα, σε μια επένδυση που αφορά όπως αποδεικνύεται όχι τόσο τις υπερσύγχρονες και εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως στο ταλαντούχο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στους χώρους του CDI, o Nico Gariboldi, Sr Director, Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, χαρακτήρισε το CDI ως “game changer” για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως μέσω της λειτουργίας του, υπολογίστηκε πως για κάθε μια θέση εργασίας στο Κέντρο, δημιουργούνται 2,3 θέσεις εργασίας στην Ελληνική οικονομία.

Σε βάθος δεκαετίας από την ίδρυση του CDI πριν από δύο χρόνια, μέχρι το 2030, υπολογίζεται από το ΙΟΒΕ πως θα δημιουργηθούν συνολικά 3.600  άμεσες θέσεις εργασίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 8.100 θέσεων για την οικονομία, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 486 εκ. ευρώ. Στα 169 εκ ευρώ εκτιμώνται μέχρι το 2030 οι εισφορές του CDI σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και στο ιλιγγιώδες ποσό των 447 εκ ευρώ, το συνολικό αποτύπωμα από τη λειτουργία του, για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ιλιγγιώδη είναι επίσης τα μεγέθη της Pfizer σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον κ. Gariboldi, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του φαρμακευτικού κολοσσού, να αναφέρεται στη δράση της εταιρείας για το 2021 η οποία:

  • Είχε συνολικά περίπου 1,4 δις ασθενείς (σε φάρμακα και εμβόλια), δηλαδή 1 στους 6 κατοίκους της γης
  • Επένδυσε 10,5 δις δολάρια στην έρευνα, έναντι 8,9 δις το 2020
  • Πούλησε τα προϊόντα της σε 125 χώρες
  • Είχε περίπου 79.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο

Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό του CDI, ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, δήλωσε πως υπήρχε μια πολύ δυνατή «δεξαμενή» υποψηφίων, με δεξιότητες και γνώσεις σε μια ευρεία γκάμα νέων τεχνολογιών. Όπως είπε, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως το CDI θα λειτουργούσε με περίπου 200 στελέχη, σήμερα έφτασε να διαθέτει από 420, τα οποία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα φτάσουν τα 450.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τις 400 θέσεις είχαν αιτηθεί 20.000 άτομα, το 75% των οποίων είχε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ από τους προσληφθέντες, το 35% των οποίων είναι γυναίκες, το 15% ήρθε να δουλέψει στη Θεσσαλονίκη από άλλες χώρες, με πολλούς από αυτούς να είναι Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, ενώ το 87%, σχετίζονται με τον κλάδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Αναδιαμορφώνοντας το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας

Στην εκδήλωση με τίτλο «Reshaping the future of Digital Health», έγινε παρουσίαση δράσεων και συνεργασιών του CDI, έγινε εκτενής αναφορά στην καινοτομία στην ψηφιακή υγεία και τις συνεργασίες με το ελληνικό οικοσύστημα και ειδικά στον ψηφιακό κόσμο και στο πως αυτός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις δραστηριότητες της Pfizer όσο και τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της υγείας και της ιατρικής.

Ο κ. Gariboldi συνόψισε σε τρεις άξονες τις στρατηγικές που αναπτύσσει η εταιρεία του. Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη της αποτελεσματικότητας της πρόληψης, της διάγνωσης και των θεραπειών για τους ασθενείς, μέσω ψηφιακών εργαλείων, πχ μέσω εφαρμογών που συνδέουν εύκολα ασθενείς και γιατρούς, ο δεύτερος, να φτάνουν τα φάρμακα πιο γρήγορα στους ασθενείς αμέσως μετά την ανακάλυψη-ανάπτυξη τους και ο τρίτος στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιταχύνουν όλα τα στάδια έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων, προκειμένου να επιταχυνθεί και η ανακάλυψη επαναστατικών θεραπειών στο μέλλον.

«Η επιστήμη θα νικήσει. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούμε να περάσουμε. Πιστεύουμε στην επιστήμη, πιστεύουμε στην καινοτομία… Είναι ένας κοινός στόχος για όλους εμάς στη Pfizer» κατέληξε ο κ. Γκαριμπόλντι.

Συνεργασίες με startups, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια  

Η ανάπτυξη ψηφιακών καινοτομιών που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών είναι ο κεντρικός στόχος του CDI, που επιτυγχάνεται και μέσω των συνεργασιών με το ελληνικό  οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας, επισήμανε η Βιβή Ντριγκόγια, Sr Manager, Project Manager/ Communications του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας.

Όπως είπε, στον παραπάνω στόχο, πολύτιμοι αρωγοί είναι τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και οι startups, σε μια στρατηγική συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη που εστιάζει στην ανοιχτή καινοτομία.

Όπως εξήγησε και η Αναστασία Ματωνάκη, Sr Manager, Open Innovation, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, το CDI γνώρισε και ανάλυσε πάνω από 100 ερευνητικές ομάδες από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, πριν προχωρήσει στην πρώτη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), σε πρότζεκτ που αφορά στη γεφύρωση των δύο κόσμων της αγοράς και της έρευνας και στην προκειμένη περίπτωση, στην ανάπτυξη και τον συνδυασμό τεχνολογιών μηχανικής μάθησης, επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και ανάπτυξης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με στόχο την υλοποίηση ενός ευφυούς «πράκτορα» ο οποίος θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, με μορφή όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένων ερωταπαντήσεων σε πληροφορία που θα παρέχεται από τη Pfizer.

Σύμφωνα και με τον Ιωάννη Κομπατσιάρη, Ερευνητή  Α’ Βαθμίδας και Διευθυντή του ΙΠΤΗΛ, το έργο έχει προχωρήσει αρκετά και έχουν προστεθεί δεδομένα που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν, ενώ ένα πρώτο πρότυπο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Ο Θάνος Σταυρόπουλος, Sr Manager, Technology & Innovation, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, αναφέρθηκε στις πρώτες τρεις συνεργασίες του CDI με πανεπιστήμια, οι δύο με το ΑΠΘ και η άλλη με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στην πρώτη περίπτωση, η συνεργασία είναι με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και αφορά στην κβαντική υπολογιστική, ένα από τα ανερχόμενα, αναδυόμενα μοντέλα υπολογιστικής του μέλλοντος που δίνει πολλές νέες δυνατότητες, υποσχόμενη να δώσει λύσεις σε προβλήματα και να κάνει υπολογισμούς που αυτή τη στιγμή είτε δεν είναι δυνατόν να γίνουν, είτε γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, τόσο η κβαντική πληροφορική, όσο και η υπερυπολογιστική (super computing) θα μπορέσουν να απελευθερώσουν στο μέλλον τις πλήρεις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και για αυτόν τον λόγο η Pfizer συντονίζει προσπάθειες σε όλον τον κόσμο, ώστε να καταστεί “quantum ready”, δηλαδή έτοιμη για αυτή τη νέα εποχή της κβαντικής υπολογιστικής.

Ο Νικόλαος Κονοφάος, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Στατιστικής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Ηλεκτρονικής Φυσικής, έκανε λόγο για μια επωφελή συνεργασία και για τους δύο, τόσο δηλαδή την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, όσο και για τη Pfizer, εξαίροντας τον επαγγελματισμό της εταιρείας και τη σημασία της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της.

Το έργο που αφορά στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αφορά σε ένα project για την ανάπτυξη νέων μεθόδων, για τη συνεχή παρακολούθηση και άμεση διάγνωση ασθενειών, με βάση τη φωνή αλλά και ήχους κυρίως με αναπνευστικό περιεχόμενο. Όπως είπε ο Σωτήριος Νικολετσέας, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου IoT-Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή των φωνητικών και ηχητικών δεδομένων, είναι τα smart phones, τα οποία πλέον είναι πάρα πολύ διαδεδομένα, προσβάσιμα, διασυνδεδεμένα στο διαδίκτυο και έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και υπολογιστικές και αισθητηριακές.

«Αυτά κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποδεικνύουν και τα οφέλη που έχει η νέα τεχνολογία όταν εφαρμόζεται καταλλήλως στον χώρο της υγείας. Τα οφέλη αυτά, συμπεριλαμβάνουν την μεγαλύτερη ακρίβεια και αμεσότητα της διάγνωσης, την άνεση του χρήστη, αλλά και το χαμηλότερο κόστος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολετσέας.

Από τον τομέα των startup εταιριών, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που έγινε με το Elevate Greece, το CDI ανακοίνωσε τη νέα του συνεργασία με την εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το project αφορά στην αγραμματοσύνη σε θέματα υγείας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, για τη βελτίωση της πληροφορίας που τελικά φτάνει στους ασθενείς.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν αναλυτικά:

Nico Gariboldi, Sr Director, Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας

Μίκα Παπαηλίου, External Communication Manager, Pfizer Hellas

Αναστασία Ματωνάκη, Sr Manager, Open Innovation, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer)

Θάνος Σταυρόπουλος, Sr Manager, Technology & Innovation, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer)

Ιωάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Α’ Βαθμίδας, Διευθυντής Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), Εθνικό Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Νικόλαος Κονοφάος, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σωτήριος Νικολετσέας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου IoT-Lab, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Βιβή Ντριγκόγια, Sr Manager, Project Manager/ Communications, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer)

Ανέστης Φαχαντίδης, Co-founder & CEO, Medoid AI

Ελευθέριος Πιλάλης, CTO, e-Nios

Νίκος Γαλάνης, Co-Chief Technology Officer, Docandu

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top