Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να γίνουν οι παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη – Τι αναφέρει ο Σαρηγιάννης

Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να γίνουν οι παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη – Τι αναφέρει ο Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι αν τα ημερήσια τεστ αυξηθούν στις 640.000, θα μπορούμε να μιλάμε για έναν έλεγχο της πανδημίας, με την έννοια ότι θα καταφέρουμε να προλάβουμε ένα νέο δύσκολο κύμα της το φετινό χειμώνα

Θετικός στο να γίνουν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, εμφανίζεται στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν συγκεκριμένα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα υπάρχει ενδελεχής επιτήρηση από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τις προγνώσεις για τον καιρό αναμένεται σταθεροποίηση της πανδημίας για την περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μέχρι τις 25 του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη αύξηση στη συνέχεια.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στην περίπτωση που τα ημερήσια τεστ αυξηθούν κατά περίπου 200.000 από τα κατά μέσο όρο 440.000 που διενεργούνται σήμερα, θα μπορούμε να μιλάμε για έναν έλεγχο της πανδημίας, με την έννοια ότι θα καταφέρουμε να προλάβουμε ένα νέο δύσκολο κύμα της το φετινό χειμώνα, για να ακολουθήσει μετά αποσυμπίεση στην κοινωνία και κατά συνέπεια στο σύστημα υγείας.

«Μάσκες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους»

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης, δε βλέπει κάποιο λόγο να μη γίνουν οι παρελάσεις και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, εφόσον σήμερα η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη εμφανίζεται σταθερή και δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά αυτή η εικόνα μέχρι το εορταστικό τριήμερο.

«Συμφωνώ με την τέλεση των παρελάσεων και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα στην πόλη. Αν δε γίνει κάτι φοβερό μέχρι τότε, όπως, για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στα ΕΠΑΛ, δε βλέπω ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πανδημίας και ούτε ότι μπορεί να την επηρεάσουν δυσμενώς οι παρελάσεις. Αρκεί να γίνουν οι εκδηλώσεις ελεγχόμενα και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πρέπει να σκέφτονται οι πολίτες ότι έχει νόημα η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά η κοινωνία, αλλά να το κάνουν με πολύ προσοχή και με όρους, για να έχουμε ένα ελεγχόμενο ρίσκο. Είναι πολύ κρίσιμη, επίσης, η σωστή επιτήρηση από την Πολιτεία», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των παρελάσεων αλλά και κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όλοι όσοι τις παρακολουθήσουν, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φορούν μάσκες, παρά το γεγονός ότι θα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις και όσοι θα παρελαύνουν. «Οι παρελάσεις αποτελούν από μόνες τους μία πειθαρχημένη εκδήλωση και με σωστή επιτήρηση από την Πολιτεία, δε θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αρκεί να επικοινωνήσουμε σωστά στους πολίτες τους όρους, με οποίους πρέπει να γίνουν», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Αύξηση των κρουσμάτων από τις 25 Οκτωβρίου

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, αν δε συμβεί κάποιο γεγονός στη Θεσσαλονίκη, που να προκαλέσει συγχρωτισμό και διασπορά του κορονοϊού, δεν αναμένεται καμία δραματική διαφοροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλης μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

«Το μέγεθος της επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 25 Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των τεστ που θα γίνονται καθημερινά αλλά και από την πρόοδο των εμβολιασμών. Αν πάμε, για παράδειγμα, στη διεξαγωγή 640.000 ημερήσιων τεστ από τα 440.000 σήμερα, θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έναν έλεγχο της πανδημίας, με την έννοια ότι δε θα μας ξεφύγει και θα αποτρέψουμε ένα επόμενο δύσκολο κύμα, ώστε να έχουμε μετά αποσυμπίεση», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top