Ιδιαίτερα δύσκολη αλλά και κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με το υγειονομικό προσωπικό να συνεχίζει να δίνει μάχη κατά της πανδημίας.
Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, «αυτή τη στιγμή περνάμε από τη διαδικασία του αγώνα δρόμου, που έγινε το προηγούμενο διάστημα για να ανταποκριθούμε στα πολλά κρούσματα, σε έναν μαραθώνιο για να μπορέσουμε να τα διεκπεραιώσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο που εφημέρευε υπήρξαν 77 εισαγωγές ασθενών covid, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εφημερίες που τα περιστατικά ξεπερνούσαν τα 100.
«Η αυξημένη προσέλευση ασθενών με covid παραμένει. Αυτό που έχουμε ξανά πει, όμως, σαν νοσοκομειακοί γιατροί, είναι ότι η πραγματική αιτία της διασποράς και της αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι επειδή ο κόσμος δε συμμορφώνεται, όπως λένε και δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Η ευθύνη αφορά την κυβέρνηση για τη διαχείριση την οποία έκανε, το τι γίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ότι η παραγωγή συνεχίζει να λειτουργεί, και οι καταγγελίες των εργαζόμενων που αναγκάζονται να δουλέψουν μη εφαρμόζοντας τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, είναι η πραγματική αιτία της διασποράς», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Πιστεύουμε ότι αν είχε υπάρξει σωστή διαχείριση, με ιχνηλάτη των κρουσμάτων και μαζικά τεστ για όλους, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την τυφλή καραντίνα, η οποία είναι προσχηματική σε έναν βαθμό, αφού ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να κινείται», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα ο οποίος εργάζεται στο «Ιπποκράτειο», το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν, τόσο με την έλλειψη προσωπικού, όσο και με τη μετακίνηση γιατρών και υγειονομικών σε άλλες κλινικές χωρίς να έχουν την αντίστοιχη εμπειρία. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «υπολειτουργεί και είναι σχεδόν διαλυμένη η λειτουργία όλων των κλινικών για μη covid περιστατικά και αυτό μας ανησυχεί. Θέλουμε το νοσοκομείο να επανέλθει στη προηγούμενη λειτουργία και αυτό που ισχύει τώρα προσωρινά να μη μείνει για πάντα, γιατί αυτός ο κίνδυνος υπάρχει», αναφέρει.
«Έχουν συγχωνευθεί κλινικές, πολλά περιστατικά δε διεκπεραιώνονται εδώ και μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα, άρα τα προβλήματα παραμένουν και η δημόσια υγεία στην πόλη δεν είναι θωρακισμένη», προσθέτει ο κ. Κούτρας.
Κληθείς να σχολιάσει τις εθελοντικές μετακινήσεις ιατρών – νοσηλευτών από άλλες περιοχές της χώρας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν τους συναδέλφους τους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ τονίζει, πως πρόκειται «για άλλη μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα μέτρα που θα έπρεπε» και ότι οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού δε λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν μία σειρά από άλλα προβλήματα. «Πραγματική λύση είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων στους οποίους η «ομηρία» παραμένει και τα δείγματα που έχουμε από την κυβέρνηση είναι ότι μετά την πανδημία, πιθανόν αυτοί οι εργαζόμενοι να απολυθούν», καταλήγει.
Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε: