Life Asti: Ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Life Asti: Ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

O Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλους πέντε εταίρους, μέσω του Κοινοτικού Προγράμματος LIFE ASTI, ανέλαβε πρωτοβουλία και δράσεις για την παρακολούθηση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ), το οποίο κάνει πιο ευάλωτους τους κατοίκους των πόλεων στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναπτύσσοντας επίσης, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ένα Σύστημα Θερμικής Προειδοποίησης Υγείας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στην υποβολή μιας ερευνητικής πρότασης με αντικείμενο μελέτης την ΑΘΝ, η οποία και έγινε δεκτή για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το έργο “Implementation of a forecAsting System for urban heaT Island effect for the development of urban adaptation strategies” (Εφαρμογή συστήματος πρόγνωσης της Αστικής Θερμική Νησίδας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής), με συνοπτικό τίτλο «LIFE ASTI», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2014 – 2020 κι έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.265.395 €. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες (έναρξη: 1/9/2018, προβλεπόμενη λήξη: 31/8/2021) και τo εταιρικό σχήμα αποτελείται από έξι εταίρους, ήτοι: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα, συντονιστής εταίρος), Azienda Sanitaria Locale Roma1 (Ιταλία), Geospatial Enabling Technologies Ltd. (Ελλάδα), Institute of Atmospheric Sciences and Climate, National Research Council of Italy (Ιταλία), Δήμος Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) και Sympraxis Team (Ελλάδα).

To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν και υποστήριξαν επιτυχημένα την παραπάνω ερευνητική πρόταση, καθώς ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της έντονης αστικοποίησης προβλέπεται ότι θα κάνει τους κατοίκους των αστικών περιοχών να είναι πιο ευάλωτοι σε μια σειρά αστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι το φαινόμενο της «Αστικής Θερμικής Νησίδας» (ΑΘΝ) ή, όπως είναι διεθνές γνωστό “Urban Heat Island” effect (UHI).

θερμικη-νησιδα

Το φαινόμενο της ΑΘΝ έχει σημαντικές επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα κ.α. Επιπλέον, στις αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές, έχουν παρατηρηθεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Έρευνες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή και οι καύσωνες που σχετίζονται με αυτή μπορεί να ανεβάσουν τους συσχετιζόμενους θανάτους στην Ευρώπη από 152.000 σε 240.000, ανά έτος, έως το 2080.

Το LIFE ASTI και οι στόχοι της Ε.Ε.

Το έργο καλύπτει και τους ακόλουθους στόχους πολιτικής της ΕΕ: α) συμβολή στην ανάπτυξη και επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, κατάλληλων προς αναπαραγωγή, β) βελτίωση των γνώσεων για την ανάπτυξη, παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσματικών μέτρων προσαρμογής και περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και γ) διευκόλυνση της ανάπτυξης ολοκληρωμένων στρατηγικών προσαρμογής και περιορισμού της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα βοηθήσει στην υλοποίηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού του σχεδιασμού, της στρατηγικής αστικής ανθεκτικότητας που έχει εκπονήσει και των δεσμεύσεων που έχει υιοθετήσει από τη συμμετοχή του στο νέο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Ταυτόχρονα με τη μελέτη της ΑΘΝ το έργο LIFE ASTI αναπτύσσει για τη Θεσσαλονίκη ένα Σύστημα Θερμικής Προειδοποίησης Υγείας – ΣΘΠΥ (Heat Health Warning System – HHWS). Τα ΣΘΠΥ αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία ενός σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα ΣΘΠΥ διαφέρουν από τα προγνωστικά δελτία καιρού, επειδή εντοπίζουν τις θερμοκρασίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία. Ειδικά στην περίπτωση του LIFE ASTI γίνεται σύνδεση των υψηλών θερμοκρασιών με την αύξηση της θνησιμότητας εξετάζοντας τα διαθέσιμα θερμοκρασιακά δεδομένα και τα στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι τιμές και τα επίπεδα προειδοποίησης καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα όρια κινδύνου για την υγεία (αύξηση της ημερήσιας θνησιμότητας).

Το έργο LIFE ASTI βρίσκεται σε εξέλιξη και όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα και επιστημονικά ευρήματα, μπορεί να επισκέπτεται την επίσημη ιστοσελίδα του έργου στο σύνδεσμο https://lifeasti.eu/, ενώ μπορεί να ακολουθεί το έργο και μέσω των σελίδων που διατηρεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook, twitter κ.α. Επίσης, στην ιστοσελίδα του έργου μπορεί να βρει και τα ενημερωτικά φυλλάδια του έργου και να εγγραφεί και στο ενημερωτικό του δελτίο. Ενημερωτικές εκδηλώσεις θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια του έργου στη Θεσσαλονίκη και όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να τις παρακολουθήσει.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top