Μ. Παπαδόπουλος: Να μη δημιουργήσουμε τη «γρίπη» της αγοράς!

Μ. Παπαδόπουλος: Να μη δημιουργήσουμε τη «γρίπη» της αγοράς!

Να ακούνε τους ειδικούς και να μην αλλάξουν την καθημερινότητά τους λόγω του κοροναϊού προτρέπει τους πολίτες ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr «ο πανικός δεν βοηθά», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως ασθένειες όπως η εποχική γρίπη προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, συνιστά ψυχραιμία και μιλά στο GRTimes.gr για τις επιπτώσεις που έχουν ήδη στην πραγματική οικονομία ο πανικός που έχει προκληθεί αλλά και η ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων.

«Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης –για την οποία έχω άμεση γνώση- ο κόσμος έχει, εύλογα, τρομοκρατηθεί από τα πρώτα κρούσματα. Ευτυχώς, όμως, διατυπώνονται οι απόψεις των εξειδικευμένων γιατρών και οι φωνές της λογικής τις οποίες πρέπει να ακούει ο κόσμος», λέει ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος έχουμε ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα κι έχουμε ενημερώσει το προσωπικό για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ούτως ή άλλως τηρούμε πάντοτε αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής –και ελεγχόμαστε συνεχώς γι’ αυτό- εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, διαδικασίες απολύμανσης.

Επίσης ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ατομικές του ευθύνες και να επιδείξει υπευθυνότητα σπεύδοντας για ιατρικό έλεγχο στην περίπτωση που αισθανθεί πως νοσεί ή έχει μια ασυνήθιστη για την εποχή γρίπη.

Εμείς ήδη ενημερώσαμε τους συναδέλφους για όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουν, ενώ έχουμε τοποθετήσει αντισηπτικά ακόμη και σε εμφανή σημεία στις επιχειρήσεις μας ώστε να γίνεται χρήση και από τους πελάτες μας –εφόσον το επιθυμούν -και όχι μόνο από εμάς και τους εργαζόμενους. Όλοι μας πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι ως άτομα μιας κοινωνίας».

Πώς όμως κινήθηκε τις τελευταίες μέρες η αγορά; Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος «χτες και προχτές καταγράφηκε μια αισθητή μείωση τζίρου στα καταστήματά μας, εν αντιθέσει με αυτό που συνέβαινε στα σούπερ μάρκετ όπου όμως το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν σε συγκεκριμένα προϊόντα -όπως το αλεύρι- τα οποία… εξαφανίστηκαν».

Οι ακυρώσεις

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά πως «η μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη και στην Πάτρα θα επηρεάσει γενικότερα την ελληνική οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις άλλων πόλεων. Και αυτό διότι οι πόλεις όπως η Πάτρα –για παράδειγμα- δεν είναι αυτάρκεις αλλά προμηθεύονται προϊόντα από άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η ακύρωση, λοιπόν, του καρναβαλιού στην Πάτρα έχει προκαλέσει ακύρωση παραγγελιών από επιχειρήσεις άλλων πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις μας προκαλούν η ματαίωση μικρών ή μεγαλύτερων εκδηλώσεων ή ο περιορισμός των προσκεκλημένων σε διάφορα κοινωνικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μνημόσυνα, όπου ο αριθμός των ατόμων που προσκαλούνται πλέον περιορίζεται σημαντικά λόγω του φόβου για τον κοροναϊό».

Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «άτομα των ευαίσθητων ηλικιών μένουν στα σπίτια τους, άρα δεν θα ψωνίσουν από τις επιχειρήσεις μας, ενώ το πιθανό κλείσιμο σχολείων –τα οποία κινούν την αγορά- θα έχει επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας έχοντας παράλληλα και κοινωνικές παρενέργειες: Όταν το μικρό παιδί δεν πάει στο σχολείο, ένας από τους δυο γονείς δεν θα πάει στη δουλειά του. Αυτό σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και άρα λιγότερα χρήματα θα κινηθούν στην αγορά».

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, με την αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων όπως το αλεύρι, οι καταναλωτές θα χάσουν χρήματα καθώς έρχεται το καλοκαίρι και το αλεύρι θα σκουληκιάσει! «Η χώρα μας έχει εξαιρετικές αλευροβιομηχανίες και τουλάχιστον από αλεύρι δεν πρόκειται να ξεμείνει», δηλώνει εμφατικά ο κ. Παπαδόπουλος και διαβεβαιώνει πώς αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών ή βασικών αγαθών. Τα ράφια άδειασαν διότι τα σούπερ μάρκετ δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον για μαζικές αγορές προϊόντων όπως το αλεύρι ή τα αντισηπτικά. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια. Καμία εταιρία δεν δήλωσε ελλείψεις σε άλευρα και ζάχαρη».

Επιπρόσθετα, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος «δεν πρέπει να βλέπουμε τις παρενέργειες μόνο τοπικά αλλά συνολικά διότι με την ακύρωση εκδηλώσεων ο κόσμος δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει στο σπίτι του. Και βέβαια το ‘’νεκρό’’ χρήμα που δόθηκε ως προκαταβολή για κρατήσεις σε ξενοδοχεία κλπ. δεν θα έχει την ανάλογη »απόδοση» διότι, για παράδειγμα, ούτε σεντόνια θα πλυθούν, ούτε θα καταναλωθεί ρεύμα ή νερό κλπ. Δηλαδή τα χρήματα που δόθηκαν δεν θα κινήσουν την οικονομία. Και όπως γνωρίζουμε, το χρήμα αποκτά μεγαλύτερη αξία μέσα από την κυκλοφορία του».

Να ακούμε τους γιατρούς

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΒΕΘ, «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουμε –πέρα από τον υπουργό- τους ίδιους τους γιατρούς. Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί οδηγίες που έχουν ως βασικό στοιχείο την ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη. Ο πανικός δεν βοηθάει κανέναν. Μην ξεχνάμε επίσης πως η εποχική γρίπη είναι ακόμη πιο σοβαρή: Μόνο στην Αμερική είχαμε 16.000 θύματα αλλά δεν ακούστηκε κάτι».

Η… γρίπη της αγοράς

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά πως «αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μη δημιουργήσουμε την επόμενη ασθένεια η οποία θα είναι η ‘’γρίπη της αγοράς’’ και αυτή θα είναι πολύ δύσκολα θεραπεύσιμη». Γι’ αυτό, «θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι ως πολίτες, ως καταναλωτές και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν να μη σταματήσουμε την καθημερινότητά μας διότι τότε θα προκαλέσουμε τη ‘’γρίπη της αγοράς’’ η οποία θα είναι η μεγαλύτερη ‘’ασθένεια’’».

«Απαιτείται δυναμική αντιμετώπιση ενός προβλήματος, παγκοσμίου μεν, αλλά που δεν αποτελεί επιδημία», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζοντας την περίπτωση της πανούκλας στην περίοδο του Μεσαίωνα. «Τα περισσότερα θύματα τότε δεν προέκυψαν επειδή ο κόσμος έβγαινε στην αγορά, αλλά διότι πλήθος ανθρώπων συνωστιζόταν σε εκκλησίες για να προσευχηθεί για τον περιορισμό της ασθένειας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΒΕΘ και προσθέτει: «Ως Επιμελητήριο παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους θεσμικούς φορείς των επαγγελματιών, με τα άλλα Επιμελητήρια, αλλά και με τα μέλη μας. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα στον επαγγελματία για να συνδράμουμε με ό,τι κριθεί απαραίτητο να γίνει μέσα από την Πολιτεία. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει –μέσω των Μέσων Ενημέρωσης- εφησυχασμός –και όχι ‘’ύπνωση’’- των πολιτών για τον κοροναϊό που παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:0012/08

Εβρος: Κρούσματα κορωνοϊού και σε δεύτερο γάμο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:5112/08

Εκτάκτως στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης ο Τσιόδρας Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

14:5012/08

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο Θεσσαλονίκη

14:4912/08

Θεσ/νίκη: Πάνω από 30 κρούσματα – Τι αναφέρει ο οίκος ευγηρίας Κορωνοϊός ,Σημαντικά

14:4212/08

Θεσσαλονίκη: Παράταση αναστολής της Α’ ΔΟΥ ζητούν οι εφοριακοί Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

14:4012/08

Και στη Ρόδο «έπεσε» πρόστιμο για παραβίαση του ωραρίου Ελλάδα ,Κοινωνία

14:3012/08

ΕΕΤ: Συμπαράσταση στους πληγέντες της Εύβοιας Κοινωνία ,Οικονομία

14:2012/08

H Tουρκία ανακάλεσε όλες τις άδειες στο Τουρκικό Ναυτικό Διεθνή

14:1112/08

Εκτροχιασμός τρένου στην Σκωτία Διεθνή

14:1012/08

«Θα γινόμουν εθελοντής για κλινική δοκιμή στο ρωσικό εμβόλιο» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:0012/08

Champions League… από τα παλιά! Όταν είχε πάλι μονά παιχνίδια! Αθλητισμός

14:0012/08

Αύριο η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου Ελλάδα

13:5012/08

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ο μέσος όρος όσων έχουν νοσήσει είναι τα 36 έτη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

13:4312/08

Θεσσαλονίκη: Επτά κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας Κορωνοϊός

13:4012/08

Σέρρες: Ένταση σε λαϊκή – Πολίτες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3012/08

Πρόστιμα λόγω παραβίασης ωραρίου και στη Θεσ/νίκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:2012/08

Λινέτ και Μπρέιντι στις λεπτομέρειες Αθλητισμός

13:1012/08

Κινηματογραφική καταδίωξη με κλοπιμαία παλαιά σίδερα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:0512/08

Ζάκυνθος: 67 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό Κοινωνία

13:0012/08

Κορωνοϊός: Ακόμα ένας θάνατος στην Ελλάδα – Στους 215 οι νεκροί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:5012/08

Κρήτη: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στον Άγιο Νικόλαο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:4012/08

SABAH: Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν μέσα στην εβδομάδα Διεθνή

12:3012/08

Περισσότερες από 2.000 οι φήμες για τον κορωνοϊό Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:2012/08

Αθήνα: Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Κοινωνία

12:1012/08

Νέες εικόνες μέσα από το Oruc Reis (VIDEO) Διεθνή

12:0012/08

Σύψας: Πιθανά νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:5312/08

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Διεθνή ,ΕΕ ,Σημαντικά

11:4512/08

Τουρκικός Τύπος: «Είμαστε έτοιμοι για όλα» Διεθνή

11:3012/08

Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το Oruc Reis Διεθνή

11:1512/08

Όραση: Ποιοι φακοί επιβραδύνουν τη μυωπία στα παιδιά Επιστήμη

11:0012/08

Νεκρός 40χρονος σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5912/08

Έκτακτη συνάντηση Δένδια -Πομπέο την Παρασκευή Διεθνή ,Ελλάδα ,Σημαντικά

10:5012/08

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ 27χρονη γιατρός στη Λάρισα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:4512/08

Εικοσάχρονος παρασύρθηκε θανάσιμα από 6 αυτοκίνητα Ελλάδα ,Κοινωνία

10:3012/08

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Βέροια Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1512/08

Υποχρεωτική η μάσκα στις Βρυξέλλες Διεθνή

10:0012/08

Μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά… μέσω Anadolu Διεθνή

09:5012/08

Ανατροπή νταλίκας στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας – Μποτιλιάρισμα στο σημείο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4512/08

Τρεις νεκροί λόγω… ανάρτησης στο Facebook Διεθνή

09:3012/08

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:2612/08

Μηχανική βλάβη στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1512/08

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία Διεθνή

09:0012/08

Έκλεισαν τα μπαρ, γέμισαν οι πλατείες στην Καβάλα (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:5012/08

Κορωνοϊός: Έπεσε η πρώτη «καμπάνα» για παραβίαση του ωραρίου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4512/08

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην Αττική μετά το νέο άλμα κρουσμάτων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4512/08

Η Καμάλα Χάρις για αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν – Ποια η αντίδραση Τραμπ Διεθνή

08:3012/08

Oruc Reis: Άλλαξε πορεία – Παραμένει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα Διεθνή ,Σημαντικά

08:2612/08

Φωτιά σε κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:1512/08

Σαρώνει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Αυστραλία Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:0012/08

Covid-19: Συναγερμός στη Ν. Ζηλανδία με την επανεμφάνιση κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:4512/08

Κίνα-Κορωνοϊός: 25 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:3012/08

ΗΠΑ-Covid-19: Τραγικός απολογισμός για ακόμη ένα 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:1612/08

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Ακάρ στη Βαγδάτη Διεθνή

07:0012/08

Ο καιρός για σήμερα, Τετάρτη, σε όλη τη χώρα Κοινωνία

07:0012/08

Ακύρωση ΔΕΘ: Τι θα γίνει με τις διαδηλώσεις Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

00:0212/08

«Λουκέτο» από τα μεσάνυχτα σε Εστίαση-Διασκέδαση (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:5011/08

Έρχονται οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

23:4011/08

Στην Ελλάδα για διακοπές η οικογένεια Μπέκαμ (ΦΩΤΟ) Lifestyle

23:3911/08

Λάρισα: Αντιδράσεις για το μεταμεσονύχτιο lockdown Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:3011/08

Ν. Προποντίδα: «Κάνε Κλικ στη Ζωή» για ηλικιωμένους Δήμοι ,Υγεία ,Χωρίς κατηγορία

23:2011/08

Ινδία: Πάνω από 50.000 κρούσματα για 12η μέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1911/08

Κορωνοϊός: Έκκληση γιατρών κι επιστημόνων να τηρηθούν τα μέτρα Κορωνοϊός ,Υγεία

23:1011/08

Δήμος Θερμαϊκού: Συλλήψεις για ρευματοκλοπή και ληστεία Θεσσαλονίκη

23:0011/08

Έρρικα Πρεζεράκου: Ευχάριστα νέα για την υγεία της (VIDEO) Lifestyle

22:5011/08

Γαλλία: Ανησυχία από τον διπλασιασμό των κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4811/08

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτακτου Συμβουλίου Άμυνας Πολιτική

22:4011/08

ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας: Ορίστηκε η ημέρα και ώρα του αγώνα Αθλητισμός

22:3011/08

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ για την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου Ελλάδα ,Κοινωνία

22:2411/08

ΤΑΙΠΕΔ-Νότια Καβάλα: Παράταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Ειδήσεις ,Ενέργεια

22:2011/08

Κύπρος: 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:1411/08

Σουφλί: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά Κοινωνία

22:1011/08

Μήνυμα του Απ. Τζιτζικώστα για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο Περιφέρειες ,Πολιτισμός

22:0411/08

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη- Ν. Αναστασιάδη Διεθνή ,Πολιτική

22:0011/08

Βηρυτός: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης Διεθνή

21:5011/08

Τα πολιτικά κόμματα για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο Κόμματα ,Πολιτισμός

21:4511/08

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο Πολιτική ,Πολιτισμός

21:4011/08

Συλλυπητήρια Μενδώνη για την απώλεια του Ντ. Χριστιανόπουλου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτισμός

21:3011/08

Τουρκία: Νέο βίντεο με Oruc Reis – «Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας» Διεθνή ,Πολιτική

21:2011/08

Φυλακές Κορυδαλλού: Εντοπίστηκαν κινητά και αυτοσχέδιο σουβλί Ελλάδα ,Κοινωνία

21:1011/08

Κοάλα «χαστούκισε» κύπριο βουλευτή (VIDEO) Διάφορα ,Παραπολιτικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ