Μ. Παπαδόπουλος: Να μη δημιουργήσουμε τη «γρίπη» της αγοράς!

Μ. Παπαδόπουλος: Να μη δημιουργήσουμε τη «γρίπη» της αγοράς!

Να ακούνε τους ειδικούς και να μην αλλάξουν την καθημερινότητά τους λόγω του κοροναϊού προτρέπει τους πολίτες ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr «ο πανικός δεν βοηθά», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως ασθένειες όπως η εποχική γρίπη προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, συνιστά ψυχραιμία και μιλά στο GRTimes.gr για τις επιπτώσεις που έχουν ήδη στην πραγματική οικονομία ο πανικός που έχει προκληθεί αλλά και η ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων.

«Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης –για την οποία έχω άμεση γνώση- ο κόσμος έχει, εύλογα, τρομοκρατηθεί από τα πρώτα κρούσματα. Ευτυχώς, όμως, διατυπώνονται οι απόψεις των εξειδικευμένων γιατρών και οι φωνές της λογικής τις οποίες πρέπει να ακούει ο κόσμος», λέει ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος έχουμε ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα κι έχουμε ενημερώσει το προσωπικό για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ούτως ή άλλως τηρούμε πάντοτε αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής –και ελεγχόμαστε συνεχώς γι’ αυτό- εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, διαδικασίες απολύμανσης.

Επίσης ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ατομικές του ευθύνες και να επιδείξει υπευθυνότητα σπεύδοντας για ιατρικό έλεγχο στην περίπτωση που αισθανθεί πως νοσεί ή έχει μια ασυνήθιστη για την εποχή γρίπη.

Εμείς ήδη ενημερώσαμε τους συναδέλφους για όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουν, ενώ έχουμε τοποθετήσει αντισηπτικά ακόμη και σε εμφανή σημεία στις επιχειρήσεις μας ώστε να γίνεται χρήση και από τους πελάτες μας –εφόσον το επιθυμούν -και όχι μόνο από εμάς και τους εργαζόμενους. Όλοι μας πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι ως άτομα μιας κοινωνίας».

Πώς όμως κινήθηκε τις τελευταίες μέρες η αγορά; Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος «χτες και προχτές καταγράφηκε μια αισθητή μείωση τζίρου στα καταστήματά μας, εν αντιθέσει με αυτό που συνέβαινε στα σούπερ μάρκετ όπου όμως το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν σε συγκεκριμένα προϊόντα -όπως το αλεύρι- τα οποία… εξαφανίστηκαν».

Οι ακυρώσεις

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά πως «η μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη και στην Πάτρα θα επηρεάσει γενικότερα την ελληνική οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις άλλων πόλεων. Και αυτό διότι οι πόλεις όπως η Πάτρα –για παράδειγμα- δεν είναι αυτάρκεις αλλά προμηθεύονται προϊόντα από άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η ακύρωση, λοιπόν, του καρναβαλιού στην Πάτρα έχει προκαλέσει ακύρωση παραγγελιών από επιχειρήσεις άλλων πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις μας προκαλούν η ματαίωση μικρών ή μεγαλύτερων εκδηλώσεων ή ο περιορισμός των προσκεκλημένων σε διάφορα κοινωνικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μνημόσυνα, όπου ο αριθμός των ατόμων που προσκαλούνται πλέον περιορίζεται σημαντικά λόγω του φόβου για τον κοροναϊό».

Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «άτομα των ευαίσθητων ηλικιών μένουν στα σπίτια τους, άρα δεν θα ψωνίσουν από τις επιχειρήσεις μας, ενώ το πιθανό κλείσιμο σχολείων –τα οποία κινούν την αγορά- θα έχει επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας έχοντας παράλληλα και κοινωνικές παρενέργειες: Όταν το μικρό παιδί δεν πάει στο σχολείο, ένας από τους δυο γονείς δεν θα πάει στη δουλειά του. Αυτό σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και άρα λιγότερα χρήματα θα κινηθούν στην αγορά».

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, με την αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων όπως το αλεύρι, οι καταναλωτές θα χάσουν χρήματα καθώς έρχεται το καλοκαίρι και το αλεύρι θα σκουληκιάσει! «Η χώρα μας έχει εξαιρετικές αλευροβιομηχανίες και τουλάχιστον από αλεύρι δεν πρόκειται να ξεμείνει», δηλώνει εμφατικά ο κ. Παπαδόπουλος και διαβεβαιώνει πώς αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών ή βασικών αγαθών. Τα ράφια άδειασαν διότι τα σούπερ μάρκετ δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον για μαζικές αγορές προϊόντων όπως το αλεύρι ή τα αντισηπτικά. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια. Καμία εταιρία δεν δήλωσε ελλείψεις σε άλευρα και ζάχαρη».

Επιπρόσθετα, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος «δεν πρέπει να βλέπουμε τις παρενέργειες μόνο τοπικά αλλά συνολικά διότι με την ακύρωση εκδηλώσεων ο κόσμος δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει στο σπίτι του. Και βέβαια το ‘’νεκρό’’ χρήμα που δόθηκε ως προκαταβολή για κρατήσεις σε ξενοδοχεία κλπ. δεν θα έχει την ανάλογη ”απόδοση” διότι, για παράδειγμα, ούτε σεντόνια θα πλυθούν, ούτε θα καταναλωθεί ρεύμα ή νερό κλπ. Δηλαδή τα χρήματα που δόθηκαν δεν θα κινήσουν την οικονομία. Και όπως γνωρίζουμε, το χρήμα αποκτά μεγαλύτερη αξία μέσα από την κυκλοφορία του».

Να ακούμε τους γιατρούς

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΒΕΘ, «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουμε –πέρα από τον υπουργό- τους ίδιους τους γιατρούς. Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί οδηγίες που έχουν ως βασικό στοιχείο την ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη. Ο πανικός δεν βοηθάει κανέναν. Μην ξεχνάμε επίσης πως η εποχική γρίπη είναι ακόμη πιο σοβαρή: Μόνο στην Αμερική είχαμε 16.000 θύματα αλλά δεν ακούστηκε κάτι».

Η… γρίπη της αγοράς

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά πως «αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μη δημιουργήσουμε την επόμενη ασθένεια η οποία θα είναι η ‘’γρίπη της αγοράς’’ και αυτή θα είναι πολύ δύσκολα θεραπεύσιμη». Γι’ αυτό, «θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι ως πολίτες, ως καταναλωτές και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν να μη σταματήσουμε την καθημερινότητά μας διότι τότε θα προκαλέσουμε τη ‘’γρίπη της αγοράς’’ η οποία θα είναι η μεγαλύτερη ‘’ασθένεια’’».

«Απαιτείται δυναμική αντιμετώπιση ενός προβλήματος, παγκοσμίου μεν, αλλά που δεν αποτελεί επιδημία», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζοντας την περίπτωση της πανούκλας στην περίοδο του Μεσαίωνα. «Τα περισσότερα θύματα τότε δεν προέκυψαν επειδή ο κόσμος έβγαινε στην αγορά, αλλά διότι πλήθος ανθρώπων συνωστιζόταν σε εκκλησίες για να προσευχηθεί για τον περιορισμό της ασθένειας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΒΕΘ και προσθέτει: «Ως Επιμελητήριο παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους θεσμικούς φορείς των επαγγελματιών, με τα άλλα Επιμελητήρια, αλλά και με τα μέλη μας. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε δίπλα στον επαγγελματία για να συνδράμουμε με ό,τι κριθεί απαραίτητο να γίνει μέσα από την Πολιτεία. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει –μέσω των Μέσων Ενημέρωσης- εφησυχασμός –και όχι ‘’ύπνωση’’- των πολιτών για τον κοροναϊό που παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top