Μανδρίνος: Εξισώνουν τα ξενοδοχεία με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μανδρίνος: Εξισώνουν τα ξενοδοχεία με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Είναι απαράδεκτη η εξίσωση των αδειοδοτημένων, πιστοποιημένων και αυστηρά ελεγχόμενων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που και αυτά συμπεριλήφθηκαν στο «Τουρισμός για Όλους 2022», δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Η συμπερίληψη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, πριμοδοτεί τον ανταγωνισμό σε βάρος των νόμιμων καταλυμάτων, των ξενοδοχείων εν προκειμένω, δυσφημίζοντας παράλληλα τον κλάδο της Φιλοξενίας αφού μέσω του Προγράμματος, «ωθείται» ο εσωτερικός τουρισμός και σε καταλύματα που δεν είναι υποχρεωμένα, ούτε ελέγχονται, για την τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας.

«Τα καταλύματα αυτά δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο, όπως τα νόμιμα, αδειοδοτημένα ξενοδοχεία , τα οποία μάλιστα κατά την προηγούμενη διετία επένδυσαν για να συνταχθούν με τα απαιτούμενα των μέτρων κατά του covid, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά και καθοριστικά στην προβολή της Ελλάδας σαν έναν ασφαλή προορισμό για τους ξένους αλλά φυσικά και για τους Έλληνες τουρίστες.

«Οι νόμιμες επιχειρήσεις επενδύουν προκειμένου να πληρούν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες προδιαγραφές, να έχουν υψηλά στάνταρτς στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, για να βρίσκουν τώρα «συγκατοίκους» στο «Τουρισμός για Όλους 2022», τα καταλύματα που δεν έχουν καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τη λειτουργία του», τόνισε ο κ. Μανδρίνος.

Μπορεί να εκπλήσσει η έντονη αντίδραση της Ε.Ξ.Θ., κατά της απόφασης να συμπεριληφθούν και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Πρόγραμμα, αλλά όπως είπε ο κ. Μανδρίνος, η αντίδραση της Ένωσης έχει και οικονομική βάση, αλλά κυρίως προκαλείται από το αίσθημα της άδικης μεταχείρισης των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι το «Τουρισμός για Όλους 2022», αφορά όλη τη χώρα, τα καταλύματα όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να πλήττονται και τα ξενοδοχεία πόλης.

«Διακοπές δεν είναι μόνο το «ήλιος και θάλασσα». Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν χρήση του μέτρου, αυτών των 150 ευρώ  της επιδοτούμενης διαμονής, για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη, στο πλαίσιο ενός περιηγητικού ταξιδιού ή των διακοπών τους.

«Το ποσό της επιδότησης ανά δικαιούχο, αυτά τα 150 ευρώ, δεν είναι αμελητέο, όπως δεν είναι και αμελητέα τα ποσά των εισπράξεων που συνολικά κάνει ένα ξενοδοχείο από το Πρόγραμμα, των 5.000 ή π.χ. των 7.000 ευρώ που εισπράττει μία ξενοδοχειακή επιχείρηση, είναι ποσό υπολογίσιμο».

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο, είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνες του Ιουνίου, δηλαδή κοντά στο 70% και η κίνηση αφορά κυρίως ξένους επισκέπτες, διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ κάπως πιο ενισχυμένες είναι οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις των Βαλκάνιων τουριστών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top