Με 60.000 € διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, πλακάκια στο Τελ Αβίβ

Με 60.000 € διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, πλακάκια στο Τελ Αβίβ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

« Με 50.000- 60.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη αγοράζεις διαμέρισμα, στο Τελ Αβίβ δεν αγοράζεις ούτε τα πλακάκια για να ανακαινίσεις ένα διαμέρισμα», όπως χαρακτηριστικά είπε στο GRTimes.gr, επιχειρηματίας της κτηματαγοράς που κάνει πολλά έργα για Ισραηλινούς.

Το τι ισχύει στο διεθνές χρηματιστήριο των αξιών ακινήτων, έχει τεράστια σημασία για τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του real estate στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει «κρυμμένες» σημαντικές αξίες, κάτι που ενδιαφέρει τους επενδυτές αλλά και Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και ξέρουν πολύ καλά, ότι σε Αγγλία και Ολλανδία, δεν έχουν τη δυνατότητα, ακόμη και με τα σχετικά υψηλά εισοδήματά τους, να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Ας επιστρέψουμε όμως στους Ισραηλινούς που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιούν και πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Αθήνα και δη, εκεί, σε τουριστικά ακίνητα και αναπτύξεις. Άλλωστε, οι επενδυτές, μπορούν και το κάνουν, αξιοποιούν τον αναπτυξιακό νόμο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μειώνοντας έτσι το κόστος της επένδυσης.

Ένα ακόμη παράδειγμα, πολύ γλαφυρό, που αφορά πάλι την τεράστια απόσταση αξιών, σε οικιστικά ακίνητα, μεταξύ Τελ Αβίβ και Θεσσαλονίκης. Διαμέρισμα 100 τ.μ., σε πολυκατοικία κτισμένη στη δεκαετία του 1950, στο Τελ Αβίβ, σε καλή περιοχή της πόλης και ανακαινισμένο προ δεκαετίας, «πιάνει» στην αγορά ως και 1,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, ακίνητο σε πολυκατοικία του ’50, θα πωλείτο σε ένα fraction  της τιμής αυτής, με μοναδική ίσως εξαίρεση κατοικίες επί της Παλιάς Παραλίας.

“Τρελές” ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Αυτό που είδαν λοιπόν οι Ισραηλινοί, στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που έχει κοινά στοιχεία με το Τελ Αβίβ, πόλη ελκυστική, πάνω στη θάλασσα, ήταν «τρελές» ευκαιρίες. Βεβαίως μέσα στην κρίση η αγορά ήταν μουδιασμένη, αλλά τότε γίνονται οι συμφέρουσες αγορές από εκείνους που βλέπουν την προοπτική ανάπτυξης. Και η Θεσσαλονίκη, είναι κέντρο Πανεπιστημίων, είναι πόλη – κέντρο εμπορίου και μεταφορών. Κρίσιμες υποδομές όπως Λιμάνι, Αεροδρόμιο είχαν πάρει την άγουσα για αναβάθμιση, ενώ φυσικά και οι….τρύπες του Μετρό, δεν θα έμεναν αιωνίως τρύπες.

Αυτό που είδαν λοιπόν οι Ισραηλινοί, στη Θεσσαλονίκη, ήταν «τρελές» ευκαιρίες.

Δεν είναι μόνο η Πτολεμαίων, είναι και η Δυτική Είσοδος της πόλης, είναι μεγάλα ακίνητα του κέντρου, είναι ξενοδοχεία, κατοικίες, επιχειρηματικά ακίνητα. Άλλωστε όσοι ήρθαν, μπορεί να αντιμετώπισαν ένα δύσκολο γραφειοκρατικό σύστημα που ταλαιπωρεί τον κάθε επενδυτή, αλλά βρήκαν και ένα φιλόξενο περιβάλλον πρόθυμο να τους υποδεχθεί όπως και πολύ καλούς τεχνικούς και επαγγελματίες για να στήσουν ομάδες αξιοποίησης των ακινήτων που αγόραζαν.

Η Θεσσαλονίκη είχε «τρελές» ευκαιρίες και συνεχίζει, με βάση τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων αλλά και τις προοπτικές της πόλης, να υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο real estate, έχοντας καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, τώρα μάλιστα που και οι Θεσσαλονικείς μπαίνουν στην αγορά. Μπορεί η πανδημία και η ακρίβεια να προβληματίζουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και πολλά χρήματα, μεγάλες αποταμιεύσεις που σίγουρα θα βρούνε το δρόμο τους και προς την αγορά ακινήτων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top