Μedoid AI: Όταν η spin off του ΑΠΘ συνάντησε τη Pfizer

Μedoid AI: Όταν η spin off του ΑΠΘ συνάντησε τη Pfizer

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την προοπτική πιθανής συνεργασίας με τη Pfizer συζητάει η Μedoid AI, η spin off του «Αριστοτελείου» που πήρε νομική μορφή μόλις το 2019, αλλά σαν ομάδα ερευνητική έχει σημαντικές επιτυχίες να επιδείξει από το 2014 και μετά, αναπτύσσοντας λύσεις κυρίως για εταιρείες του εξωτερικού, σε Αμερική, Γερμανία, Σιγκαπούρη.

Η Μedoid ΑΙ, που ιδρύθηκε από μέλη του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον αναπλ. καθηγητή δρ. Γρηγόρη Τσουμάκα και τον δρ. Ανέστη Φαχαντίδη, διδάσκοντα του Τμήματος, ήταν η εταιρεία που ξεχώρισε και βραβεύτηκε στο διαγωνισμό που διοργάνωσαν  Elevate Greece και Pfizer με θέμα «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή».

Αυτή η διάκριση κτύπησε το καμπανάκι της ενημέρωσης. Τότε ήταν, που το GRTimes.gr θέλησε να γνωρίσει αυτούς τους ερευνητές που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις, την αξία των οποίων  αναγνωρίζει ένας  βιοφαρμακευτικός κολοσσός,   σε μία εποχή που πανδημία αλλά και παραπληροφόρηση δοκιμάζουν τη διεθνή κοινότητα.

H συνάντηση έγινε με τον δρ. Ανέστη Φαχαντίδη, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το Ντουμπάϊ και τη διεθνή έκθεση Τεχνολογίας GITEX, που φέτος είχε σαν ειδικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή τον τομέα εξειδίκευσης της  Μedoid AI.

Έργα για τη διεθνή αγορά

Γραφεία γεμάτα θέσεις εργασίας, μία ομάδα δύο + πέντε, επτά εξαιρετικών επιστημόνων, ένα δίκτυο συνεργατών από το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του ΑΠΘ και, ένα χαρτοφυλάκιο έργων κυρίως για εταιρείες του εξωτερικού. Αναμφίβολα η Medoid ΑΙ δεν έχει όρια «εσωτερικής κατανάλωσης» στη λειτουργία της γιατί οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει για πελάτες της, είναι για την παγκόσμια αγορά.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί προσφέρουμε απασχόληση σε νέους επιστήμονες, με πολύ καλή κατάρτιση που εύκολα θα έβρισκαν απασχόληση στο εξωτερικό. Έτσι, η Medoid AI, πετυχαίνει παράλληλα δύο σημαντικούς στόχους,  φέρνει δουλειές στην Ελλάδα από το εξωτερικό, προσφέροντας απασχόληση σε  νέους επιστήμονες που διαφορετικά θα έφευγαν εκτός Ελλάδας. Δουλεύουμε εδώ και φτιάχνουμε στην πατρίδα μας μία εταιρεία που διαθέτει  επίπεδο υπηρεσιών εφάμιλλο αυτών που κάποιος περιμένει στην Ευρώπη και όλο τον τεχνολογικά προηγμένο κόσμο. Δε βάζουμε κανένα όριο «εσωτερικής κατανάλωσης», τόνισε ο Ανέστης Φαχαντίδης.

Η Medoid AI, από τότε που άρχισε η ομάδα να αναπτύσσει καινοτομικά μοντέλα για τον ιδιωτικό τομέα, έχει εστιάσει στα κρίσιμα αντικείμενα του εντοπισμού της οικονομικής απάτης, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, των συστημάτων πρόβλεψης με την ανάλυση data για τους κλάδους της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, των Μεταφορών, του Online Gaming.

Η πρόκληση της πανδημίας

Ήρθε όμως η πανδημία του covid-19 και τότε η Medoid AI, που πιστεύει ότι η επιστήμη μπορεί να απαντήσει στη δίδυμη κρίση που ανέκυψε, κρίση στην Υγεία αλλά και στην Πληροφόρηση, αποφάσισε να αναπτύξει το σύστημα με το οποίο κέρδισε και στον πρόσφατο διαγωνισμό.

Η Medoid AI πρότεινε ένα σύστημα κατανόησης φυσικής γλώσσας, το οποίο θα παράγει αυτόματα μια απλή μη τεχνική γλώσσας (plain language summaries/ PLS) για μια κλινική δοκιμή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, μειώνοντας δραματικά το κόστος της αντίστοιχης χειρωνακτικής διαδικασίας και αυξάνοντας τον ρυθμό παραγωγής PLSs από παλαιότερες και νέες κλινικές δοκιμές.

Έτσι, τα αποτελέσματα και οι πληροφορίες των κλινικών δοκιμών θα διαδίδονται γρηγορότερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλους, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών για νέες θεραπείες και τη γνώση του ευρέος κοινού πάνω σε θέματα υγείας που αφορούν την κοινωνία.

«Ο κόσμος αναζητεί απαντήσεις και το θέμα είναι να βρει τις ορθές απαντήσεις. Οι τεχνολόγοι έρχονται να λύσουν το δύσκολο αλλά και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, της απλοποίησης ενός επιστημονικού κειμένου, διατηρώντας, με συνέπεια, την εγκυρότητά του», εξήγησε ο κ. Φαχαντίδης προσθέτοντας:

«Στην περίπτωση του διαγωνισμού, ήταν κλινικές μελέτες. Αυτή η «συνταγή» απλοποίησης μπορεί να αφορά επιστημονικά κείμενα και άλλων γνωστικών αντικειμένων. Με το σύστημα κατανόησης φυσικής γλώσσας που αναπτύξαμε, αυτόματα επιταχύνεται κατά δέκα φορές η «μετάφραση» σε απλή γλώσσα αυτών των κειμένων, τα οποία βεβαίως θα περνούν από την κρίση του τελικού συντάκτη. Κι’ όλο αυτό γίνεται μέσα από τα εργαλεία της μηχανικής μάθησης».

Το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά της Medoid AI, το αντιλαμβάνεται κάποιος από τον αγώνα που επί πολλούς μήνες δίνουν Οργανισμοί Υγείας, κυβερνήσεις, ερευνητές, βιοφαρμακευτικές βιομηχανίες για να ενημερώσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τους τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ναι, εμπορικά το σύστημα που αναπτύσσει η Medoid AI μπορεί σε τούτη τη φάση να ενδιαφέρει τη βιομηχανία φαρμάκου, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Φαχαντίδης,  θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για το χώρο της Υγείας, επειδή ο ασθενής αλλά και ο κάθε άνθρωπος, αυτό που συχνότερα κάνει, είναι να προσπαθεί να ενημερωθεί, να αντλεί υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από μία απλή και εύκολη αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

To Eργαστήριο Καινοτομίας της Medoid AI

Όμως η Medoid AI δεν είναι all business.

«Πέρα από τις υπηρεσίες που παρέχουμε, έχουμε  το δικό μας εσωτερικό Εργαστήριο Καινοτομίας, το οποίο χρηματοδοτούμε από τα έργα που υλοποιούμε, ώστε μέσα από αυτό να δουλεύουμε πάνω σε θέματα που μας εμπνέουν. Υπάρχει ένα υπέρτερο όραμα που μας έφερε κοντά ώστε τελικώς να αποφασίσουμε να  δημιουργήσουμε μία εταιρεία», υπογράμμισε ο κ.Φαχαντίδης.

Έτσι, η ομάδα έρευνας της Medoid AI αναπτύσσει λύσεις και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Ηatebusters.org, μια κοινωνική πλατφόρμα εντοπισμού και καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο που χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης και το Crowdspeak, μια patent-pending τεχνολογία για την συνάθροιση και την ανάλυση γνώμης μέσα από μια καινοτομική συλλογική διαδικασία.

«Το Hatebusters, με ένα παιγνιώδη χαρακτήρα εμπλέκει το χρήστη. Η πλατφόρμα, ακόμη σε έκδοση beta, είναι λειτουργική. Το σύστημα καθημερινά τραβάει σχόλια και από το youtube και από το twitter, από δε τα σχόλια των χρηστών εκπαιδεύεται ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, που παρέχεται και ως υπηρεσία.

«Μάλιστα το σύστημα εντοπίζει τη ρητορική μίσους όχι μόνο στα Αγγλικά, αλλά και στα Ολλανδικά, ενώ προχωράμε και στα Νορβηγικά, ανάλογα από το ενδιαφέρον που έχουμε από χρήστες του εξωτερικού.  Το σύστημα αυτό είναι πολύ χρήσιμο π.χ. σε ένα ειδησεογραφικό οργανισμό. Στην περίπτωσή μας η καινοτομία έγκειται στο ότι βάλαμε το στοιχείο του context στην κοινοτική/ community πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, ενώ εντάξαμε και την επεξηγησιμότητα ώστε ο τελικός χρήστης να βλέπει το πως έκρινε η μηχανή ένα σχόλιο και γιατί το αποκλείει».

Πολυδιάστατες τεχνολογικές λύσεις

Το εσωτερικό Εργαστήριο Καινοτομίας της Medoid AI αναπτύσσει σύνθετες τεχνολογικές λύσεις που έχουν  κοινωνική διάσταση παράλληλα με την οικονομική , παράγουν άποψη αλλά εν κατακλείδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή πολιτικής, όπως στην περίπτωση του Crowdspeak.

«Το Crowdspeak, προέκυψε από μία ιδέα που αγαπήσαμε. Η λύση αναπτύχθηκε και έχει υποβληθεί πρόταση για αυτή στο αμερικανικό γραφείο πατεντών. Το Crowdspeak δίνει ένα τρόπο σε οποιοδήποτε ερευνητή πχ δημοσιογράφο, οικονομικό αναλυτή ή ερευνητή αγοράς, να απευθύνει μία ερώτηση στο ευρύ κοινό. Στο demo (https://crowdspeak.medoid.ai)υπάρχει η ερώτηση «πώς αισθάνεστε που εργάζεστε από το σπίτι;» O κόσμος απαντά ελεύθερα και προκύπτει μία συνάθροιση γνώμης βάσει του τι είπαν οι περισσότεροι. Όμως ο ερευνητής δεν παίρνει μόνο την κυρίαρχη γνώμη αλλά και ομάδων με διαφορετικές απόψεις ή και μία αρχετυπική γνώμη που βρίσκεται πίσω από άλλες απόψεις. Το μοντέλο μας, δεν περιορίζεται σε μία περίληψη των απαντήσεων επί ενός συγκεκριμένου ερωτήματος. Αντίθετα, το μοντέλο κάνει ανάλυση των απόψεων, στην προσπάθεια να βρει το αντικείμενο που αφορά κάθε πρόταση και το συναίσθημα επί του αντικειμένου».

Την Πληροφορική πρέπει να την αγαπήσεις

Η Medoid AI, βρήκε τον τρόπο να απαντήσει σε ένα παλιό δίλημμα που δίχαζε την ακαδημαϊκή κοινότητα,  ισορροπώντας μεταξύ academia και αγοράς, αποδεδειγμένα επιτυχημένα. Μάλιστα ο δρ. Ανέστης Φαχαντίδης αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο πόσο υποστηρίχθηκε η spin off του ΑΠΘ από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του «Αριστοτελείου».

Ωστόσο, η τελευταία του τοποθέτηση αφορούσε τους νέους που έρχονται κοντά στην Πληροφορική.

«Υπάρχει μέλλον για όσους ασχοληθούν με την Πληροφορική, ελπίζω να το κάνουν από αγάπη στο αντικείμενο και όχι μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση. Η Πληροφορική διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς της οικονομίας, όλους τους κλάδους και υπόσχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα ερευνητική και επαγγελματική διαδρομή σε όσους δουλέψουν για αυτή».

*Στην ομάδα που ανέπτυξε την πρόταση στον πρόσφατο διαγωνισμό, πέραν των Γρηγόρη Τσουμάκα και Ανέστη Φαχαντίδη μετέχουν οι: Λευτέρης Κουλουμπρής, Σάκης Λαγόπουλος, Τίνα Τσιχελασβίλι, Ευστάθιος Χατζηκυριακίδης και Χριστίνα Χρυσούλη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top