Μεγαλούπολη η Θεσσαλονίκη, νέες αποκαλύψεις στα σκάμματα του Μετρό

Tags#: Μετρό

Μεγαλούπολη η Θεσσαλονίκη, νέες αποκαλύψεις στα σκάμματα του Μετρό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Θεσσαλονίκη στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια ήταν μία μεγάλη αλλά και μεγαλόπρεπη πόλη, με τεράστια και πολυτελή οικοδομήματα, με τα πολυτελέστερα να έχουν ανεγερθεί  κυρίως στα Ρωμαϊκά Χρόνια, μεταξύ 4ου και 6ου ΜΧ αιώνα, όπως αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική έρευνα στα σκάμματα του Μετρό στους σταθμούς “Αγία Σοφία” και “Βενιζέλου”.

Μάλιστα η Θεσσαλονίκη της Ρωμαϊκής Εποχής φαίνεται πως είχε περάσει μία περίοδο πολεοδομικής ανασυγκρότησης και εξωραϊσμού με περικαλή δημόσια κτίρια, ενώ η πόλη, στο βόρειο τμήμα του σταθμού “Αγία Σοφία” του Μετρό είχε τη μεγαλύτερη κρήνη της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες του Ρωμαϊκού Κόσμου, κρήνη που άρχισε να κατασκευάζεται στο δεύτερο μισό του 4ου ΜΧ αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι τον 7ο ΜΧ αιώνα.

Τα ανωτέρω ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης Επιστημονικής Συνάντηση Αρχαιολόγων που πραγματοποιείται 14 & 15 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία γίνονται ανακοινώσεις για “Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη”

Από τη συνέχιση της αρχαιολογική έρευνας στα σκάμματα του Μετρό και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του σταθμού “Βενιζέλου” ενδέχεται να αποκαλυφθούν πολλά ακόμη και σημαντικά ευρήματα.

Όπως είπε η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα. Πολυξένη Αδάμ- Βελένη, οι ανασκαφικές εργασίες στο νότιο τμήμα του εν λόγω σταθμού του Μετρό θα αρχίσουν το φθινόπωρο και θα διαρκέσουν ένα χρόνο, ενώ η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας θα είναι και η τελική.

Σε αυτό διάστημα η αρχαιολογική έρευνα θα προσπαθήσει να αποκαλύψει όσα κρύβει η ιστορία της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, εξαντλώντας τη στρωματογραφία της πόλης, αρχίζοντας από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και φθάνοντας μέχρι το φυσικό έδαφος.

Σχετικά με τις δύο παρουσιάσεις που έγιναν σήμερα και είχαν θέμα “Τα νέα δεδομένα για την ελληνιστική Θεσσαλονίκη από τις ανασκαφές του Μετρό” και, “το κρηναίο στη συμβολή του decumanus maximus με τον  cardo της οδού Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη”, η κα. Βελένη δήλωσε:

¨Η κρήνη που βρέθηκε στο βόρειο τμήμα του σταθμού “Αγίας Σοφίας” είναι η μεγαλύτερη από όσες υπήρχαν και έχουν σε συμβολές οδών, που συναντούσαν τη σημερινή Εγνατία Οδό  Κρήνη υπήρχε και στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό  Μητροπολίτου Γενναδίου. Η κατασκευή κρηνών στις διασταυρώσεις οδών υποδηλώνει ότι κατά τους αιώνες 4ο- 6ο γινόταν ένας πολεοδομικός ανασχηματισμός στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξωραϊζονταν με μεγάλες και πολυτελείς δημόσιες κατασκευές”.

Η κρήνη στο σταθμό “Αγία Σοφία” ήταν μία από τις μεγαλύτερες του Ρωμαϊκού κόσμου, με υπολογιζόμενο μήκος 19,5- 20 μέτρα, σε σχήμα’ Π’, διώροφη ή και τριώροφη, διακοσμημένη με αγάλματα. Αυτή η κρήνη ήταν το κύριο έργο υδροδότησης της πόλης, το οποίο βρίσκονταν σε διασταύρωση οδών.

Πίσω από το κρηναίο υπήρχε μία μεγάλη δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά χειμάρρου , από όπου με αγωγούς μεταφέρονταν – αξιοποιώντας και τη φυσική κατωφέρεια του εδάφους- στην κρήνη για την τροφοδοσία της πόλης με νερό.

Μεγαλούπολη η ελληνιστική Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε τα ελληνιστικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από τη μαρμαρόστρωτη decumanus maximus . Στο σημείο του σταθμού βρέθηκε κάτω από τη μαρμάρινη decumanus ένας πολεοδομικός ιστός της ελληνιστικής περιόδου,  αρκετά πρώϊμων ελληνιστικών χρόνων, που χρονολογείται απο τον 3ο ΠΧ αιώνα ως τον 1ο αιώνες ΠΧ.

Κάτω λοιπόν από τη decumanus maximus, υπήρχε δρόμος με την ίδια κατεύθυνση και παράλληλος προς την θάλασσα όπως και δρόμος κάθετος σε αυτόν.  Ο decumanus maximus άρχισε να μαρμαροστρώνεται στο τέλος του 4ου ΜΧ αιώνα, το έργο συνεχίσθηκε στον 5ο ΜΧ αιώνα ενώ στον 6ο ολοκληρώθηκε και η διεύρυνσή του με το ηφαιστειογενές υλικό που εντοπίσθηκε και στο σκάμμα του σταθμού “Βενιζέλου”.

Τα ελληνιστικά κατάλοιπα τόνισε η κα. Βελένη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά γιατί δείχνουν το μέγεθος της πόλης κατά την περίοδο εκείνη. Τα κατάλοιπα που βρέθηκαν αποκαλύπτουν περισσότερα του ενός οικοδομικά συγκροτήματα, με χρήσεις που συνδέονται με εργαστηριακές δραστηριότητες περιορισμένης έκτασης, ίσως και αγροτικές, την ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων.

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση για την ευρήματα της ελληνιστικής Θεσσαλονίκης εκπόνησαν οι Π. Αδάμ- Βελένη και Σ. Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση της έρευνας για το Κρηναίο, μελέτησαν οι Π. Αδάμ- Βελένη, Σ. Βασιλειάδου, Σ. Τζεβρένη , Ζ. Αλ Σααγιάζ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top