Μετρό: Η μητέρα των μαχών για τον σταθμό “Βενιζέλου”

Μετρό: Η μητέρα των μαχών για τον σταθμό “Βενιζέλου”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2020, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα δοθεί η μητέρα των μαχών για τον σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας να καλείται να αποφασίσει επί των προσφυγών με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της Απόφασης Μενδώνη, για κατασκευή του σταθμού με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Αυτή βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ θα ασχοληθεί με το σταθμό «Βενιζέλου» και τον τρόπο κατασκευής του, ένα έργο που ταλανίζει συνολικά την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής της Βασικής Γραμμής του Μετρό, ένα έργο που ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ότι διχάζει την πόλη και πολώνει τους Θεσσαλονικείς, των οποίων όμως η συντριπτική πλειονότητα έχει απλώς κουραστεί από την «υπόθεση μετρό». Πώς αποδεικνύεται αυτή η κούραση και η αγανάκτηση; Σε έρευνα γνώμης του ΕΒΕΘ, πριν ένα χρόνο, οι ερωτηθέντες δήλωναν ότι το Μετρό ήταν το τρίτο σημαντικότερο έργο για τη Θεσσαλονίκη, ένα έργο για το οποίο έχει χυθεί τόσο μελάνι.

Το έργο, για να θυμίσουμε,  συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2006 και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα υπολόγιζαν να γιορτάσουν τη λειτουργία του στην επέτειο από τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.   Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων  θα έχουν σαν αποτέλεσμα, Θεσσαλονικείς και συνολικά οι Έλληνες φορολογούμενοι, να πληρώσουμε πανάκριβα ένα ημιτελές έργο, καθώς Δεκέμβριο του 2023 θα ενεργοποιηθεί ο Κοινοτικός κανόνας της αυτόματης αποδέσμευσης.

μετρο-βενιζελου

Τι θα συνεπάγεται αυτή η αυτόματη αποδέσμευση; Ότι θα πρέπει να επιστραφούν περί τα 700 εκατ. ευρώ, επειδή δεν κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε μέσα σε 17 χρόνια, ένα υπόγειο σιδηρόδρομο μήκους 9,6 χλμ. και 13 σταθμών, όταν μάλιστα η προϊσταμένη αρχή, η Αττικό Μετρό Α.Ε., όπως και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, έχουν εμπειρία σύνθετων υπογείων έργων και δη σε περιοχές με σημαντικής αξίας αρχαιολογικό απόθεμα ( Αθήνα).

Γι’ αυτό και η σημερινή εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ, αποτελεί τη μητέρα των μαχών για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί χωρίς το σταθμό «Βενιζέλου» δεν θα είναι λειτουργική η βασική γραμμή ( σ.σ. όπως προβλέπεται από προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ), γιατί χωρίς τη βασική γραμμή, δεν μπορεί να λειτουργήσει η υπό κατασκευή επέκταση προς Καλαμαριά, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να συζητάμε για δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη, όταν αυτή προσπαθεί να «κουτσοβολευτεί» συγκοινωνιακά με ένα προβληματικό ΟΑΣΘ.

Και τι; Θα αφήσουν οι κυβερνώντες τη Θεσσαλονίκη με μία χαίνουσα ….τρύπα; Xωρίς Μετρό; Kάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, το έργο θα γίνει γέφυρα και στο επόμενο ΚΠΣ. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι θα βάλουμε το χέρι στη τσέπη και θα το πληρώσουμε, όλο, εμείς, όταν αρχικά το ελληνικό Δημόσιο έβαζε μόνο το 12% ( το 40% από επιχορηγήσεις της ΕΕ και το 48% από δάνειο της ΕΤΕπ).

Οι Θεσσαλονικείς έχουν πάψει να πιστεύουν ότι η πόλη θα αποκτήσει Μετρό, τουλάχιστον στο χρόνο της δικής τους ζωής. Το θέμα έχει διακωμωδηθεί  πάμπολλες φορές στα social media, αλλά αυτή η διακωμώδηση είναι έκφραση της αγανάκτησης και της κούρασης  των πολιτών, που είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν, σε μία πόλη στο…γύψο των εργοταξιακών καταλήψεων.

Μετρό - σταθμός Βενιζέλου

Έξι υπουργικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί για τη «Βενιζέλου» . Τζαβάρα, Παναγιωτόπουλου, Τασούλα, Μπαλτά, Κονιόρδου και Μενδώνη . Κάθε δε, υπουργικής απόφασης, προηγήθηκε γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Τι επιτέλους συμβαίνει με το σταθμό «Βενιζέλου»;

Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει τα επιχειρήματα της πλευράς των «αντιρρησιών», αυτών που επιμένουν ότι ο σταθμός μπορεί και πρέπει να κατασκευαστεί με τα αρχαία in situ, όπως και της Αττικό Μετρό Α.Ε. και των φορέων της πόλης που επιμένουν ότι η λύση της in situ κατασκευής δεν είναι μόνο πολύ ακριβότερη ( σ.σ. περίπου 50αρια εκατ. παραπάνω), αλλά κρύβει τεράστιες τεχνικές αβεβαιότητες, κινδύνους τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά την λειτουργία, ακόμη και για τις αρχαιότητες που θέλει να παραμείνουν  άθικτες στον τόπο εύρεσής τους.

Μπορεί να γίνει ο σταθμός με τα αρχαία in situ ή όχι; Ζητήθηκε η αναθεώρηση της Μελέτης Βέττα ( στατικά ΟΜ2) ή απορρίφθηκε με σοβαρές παρατηρήσεις; Μπορεί να λειτουργήσει το Μετρό, με το λεγόμενο partial opening, δηλαδή με τους συρμούς να φτάνουν ως το Συντριβάνι; Μπορεί να λειτουργήσει σε τρεις φάσεις το Μετρό, δηλαδή να περνάνε οι συρμοί από τη Βενιζέλου χωρίς να κάνουν στάση εκεί;

Ποιος θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα; Μπορούνε να απαντήσουν οι μη γνωρίζοντες, σε θέματα που μπορούν να προσεγγίσουν μόνο εξειδικευμένοι και έμπειροι επιστήμονες διαφορετικών μάλιστα ειδικοτήτων;

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν σε μία συνάντηση που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά όσοι ενδιαφέρονται, οι τεχνικοί που υποστηρίζουν τη μία και την άλλη άποψη, θα έβαζαν γνώση, μετρήσεις και επιχειρήματα σε ένα ανοικτό διάλογο. Αυτό δεν έγινε και πιθανότατα λίγοι Θεσσαλονικείς θα ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν μία τέτοια διαδικασία, άλλωστε και για το Μετρό έχουν ακουστεί «θεωρίες συνωμοσίας»!

Πολλοί Θεσσαλονικείς, δείχνουν μία έξοδο από το …αδιέξοδο. Καταργείστε το σταθμό «Βενιζέλου». Καταχώστε τα αρχαία που δεν έχετε ως τώρα αποσπάσει ( πολλά μέτρα της ρωμαϊκής decumanus maximus, το 1/7 έχει ήδη αποσπασθεί ), για να τα διατηρήσετε για τις μελλοντικές γενιές και τελειώνετε με το Μετρό. Ούτως ή άλλως, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, δεν έβρισκε αναγκαία την κατασκευή του σταθμού μέχρι την εξεύρεση τρόπου κατασκευής με τα αρχαία in situ.

Tώρα η Αττικό Μετρό Α.Ε., υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το Μετρό, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον «βασικό κεντρικό σταθμό της Βενιζέλου», γιατί δεν θα μπορεί το σύστημα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των επιβατών. Τεχνικά πάλι ζητήματα. Και τι θα γίνει και με την Ε.Ε., που συγχρηματοδοτεί ένα έργο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Η κατάργηση ενός σταθμού θα είχε επιπτώσεις ως προς τη συγχρηματοδότηση;

Το βέβαιο είναι ότι οι πολλές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο κατασκευής του συγκεκριμένου σταθμού, επηρεάζουν το έργο και το καθυστερούν και αυτό αποδεικνύεται και από τις προσφυγές του αναδόχου, που διεκδικεί επιπλέον 86 εκατ. , από τα οποία τα 66,5 εκατ. αφορούν ζημίες λόγω των εκκρεμοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.

Σε τούτη τη φάση, έχουμε να πούμε το εξής. Eυτυχώς που η συζήτηση πραγματοποιείται σήμερα και όχι στις 4 Δεκεμβρίου, ημερομηνία στην οποία είχε αρχικώς οριστεί  η εκδίκαση. Ελπίζουμε και η απόφαση του ΣτΕ να εκδοθεί σε σύντομο χρόνο, να τελειώνει αυτή η υπόθεση, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όποια και αν είναι η απόφαση των δικαστών.  Και μετά, όσοι έχουν διαχειριστεί το συγκεκριμένο έργο με τους τρόπους που το έκαναν, όσοι έχουν επηρεάσει με παρεμβάσεις τους την πορεία εξέλιξής του, ας δώσουν λύση, αν μπορούν φυσικά γιατί από λόγια και θεωρητικές συλλήψεις , χορτάσαμε.

Οι Θεσσαλονικείς θέλουν κατασκευασμένο έργο. Συμπληρωματική σύμβαση για το σταθμό «Βενιζέλου» και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της βασικής γραμμής.Για όλα τα υπόλοιπα, τα τεχνικά ζητήματα και τις ενστάσεις πολιτών και μερίδας επιστημόνων, ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί τρεις προσφυγές. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, κατέθεσαν από κοινού.  Προσέφυγε επίσης η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ απο κοινού προσέφυγαν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς & Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top