Μετρό- σταθμός “Βενιζέλου”: Προσφυγές, τακτικισμοί και νέες καθυστερήσεις

Μετρό- σταθμός “Βενιζέλου”: Προσφυγές, τακτικισμοί και νέες καθυστερήσεις

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πάνω που οι περισσότεροι νομίζαμε ότι με την απόφαση του ΣτΕ- που σε κάποιους άρεσε, κάποιους δυσαρέστησε και πολλούς άφησε αδιάφορους- κρίθηκε το θέμα των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Βενιζέλου», διαπιστώνουμε ότι μάλλον πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας.

Και πέσαμε έξω γιατί, όπως αποδεικνύεται, οι υπέρμαχοι της κατασκευής του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ είναι διατεθειμένοι να σέρνουν το θέμα στα Δικαστήρια, αλλά και να καταφεύγουν σε τακτικισμούς, προκειμένου να καθυστερεί το έργο με τις όποιες συνέπειες και κόστος για την Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμαστε δε σε τακτικισμούς, επειδή οι 304 πολίτες- από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας- που στις 10 Αυγούστου κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόσπασης ισχυριζόμενοι ότι από αυτή προσβάλλονται οι προσωπικότητές τους, περίμεναν σχεδόν ένα μήνα, ως την προηγούμενη Δευτέρα, για να καταθέσουν και αίτηση προσωρινής διαταγής, η οποία ήταν να συζητηθεί εχθές αλλά τελικώς αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Ο τρόπος διαχείρισης του θέματος από πλευράς αιτούντων πραγματικά παραξενεύει καθώς στο 99,9% των περιπτώσεων κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων, έχουμε και κατάθεση αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής, ακριβώς επειδή υπάρχει το στοιχείο του επείγοντος.

Ποια λοιπόν σκοπιμότητα εξυπηρετεί η κατάθεση αίτησης προσωρινής διαταγής περίπου ένα μήνα αργότερα, όταν μάλιστα η επιχείρηση απόσπασης των αρχαίων από το σταθμό «Βενιζέλου», ξεκίνησε περί τις 20 Ιουλίου;

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε πάρει ημερομηνία εκδίκασης στο Μονομελές Πρωτοδικείο για τον Ιανουάριο του 2022- για τις 17 ή τις 22 του μήνα- και αίφνης, κι’ ενώ έχουν προχωρήσει οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων, κατατέθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής! Πότε; Όταν άρχισαν να επανατοποθετούνται οι αρχαιότητες στο σταθμό «Αγία Σοφία» και ήταν κοινό μυστικό, ότι ο πρωθυπουργός θα επισκέπτονταν εργοτάξια του Μετρό, με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τελικά η αίτηση εχθές δε συζητήθηκε, πήρε αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα μετά από παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου, της Αττικό Μετρό Α.Ε., αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπέρ των καθ’ ων έκαναν παρεμβάσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η ΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο.  Δε χάθηκε δα κι’ ο κόσμος για λίγες ημέρες, όταν «χάθηκε» σχεδόν ένας μήνας. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης της απόφασης του ΣτΕ, της μελέτης επανατοποθέτησης, των αναστηλωτικών ζητημάτων.

Οι Θεσσαλονικείς δε θέλουν να «τελειώνουν» όπως- όπως με το σταθμό «Βενιζέλου», θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο του Μετρό.

Η αίτηση προσωρινής διαταγής ή θα απορριφθεί ή θα γίνει δεκτή, θα το ξέρουμε την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο, την επομένη, την Τρίτη. Αν γίνει δεκτή θα πρέπει να προσδιοριστεί σε συντομότερο χρόνο- μπορεί να το κάνει ο δικαστής-  η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και μετά, νέα αναμονή για την απόφαση.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Σε μία τέτοια εξέλιξη, πρακτικά το έργο πάει πίσω αρκετούς μήνες αν και υποθέτουμε ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε., θα κάνει χρήση των χειρισμών που της δίνει ο νόμος.

Ώσπου να ξεκαθαρίσει και αυτή η νέα τροπή στην υπόθεση «αρχαιότητες Βενιζέλου», θα συνεχίσουμε σε τούτη την πόλη να κυνηγάμε την ουρά μας, περιμένοντας αναγκαστικά να βγούμε από αυτό τον ατέρμονο κύκλο των προσφυγών, των διαφορετικών αποφάσεων και τεχνικών λύσεων, του άγους που ταλαιπωρεί για χρόνια την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήλωση Ταχιάου: Γιατί μποϋκοτάρουν το σταθμό ‘Βενιζέλου’

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μπλόκο πολιτών για τα αρχαία της Βενιζέλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top