Μητσοτάκης: Επένδυση σταθμός από τη Pfizer για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα

Μητσοτάκης: Επένδυση σταθμός από τη Pfizer για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«H Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας και μαζί της αλλάζει πρόσωπο όλη η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του μεγάλου κέντρου της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα κάνει πρεμιέρα με το σύνθημα «Power the Future».

Η Pfizer, στα μόλις δύο χρόνια λειτουργίας της στη Θεσσαλονίκη, ήδη απασχολεί περισσότερους από 500 υψηλής στάθμης επιστήμονες, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας αλλά και στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών, με τον διεθνή γίγαντα της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, να δημιουργηθεί στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ένα Κέντρο Αριστείας στην Κβαντική Πληροφορικής, στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Pfizer, Άμπερτ Μπουρλά, πρόκειται να απασχολεί πάνω από 700 άτομα προσωπικό, υψηλής εξειδίκευσης στο μεγάλο hub της Θεσσαλονίκης, καθώς με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια η Ελλάδα, «η πατρίδα μας, έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να επενδύσει στη γνώση».

Ο Θεσσαλονικιός επικεφαλής του διεθνούς κολοσσού, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του covid19, μίλησε με αγάπη για την «ξεχωριστή Θεσσαλονίκη» και τους ανθρώπους της, λέγοντας ότι είναι γεμάτος με υπέροχες αναμνήσεις αλλά και με πολλή μεγάλη αισιοδοξία για την πόλη.

Ήδη οι δυνάμεις της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο μεγάλο hub των 6.000 τ.μ. που βρίσκεται στο συγκρότημα East Plaza στα ανατολικά της πόλης, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη ανακαινισθεί και προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της Εταιρείας. Στο hub, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν μετεγκατασταθεί οι 325 εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας- ένα από τα έξι που λειτουργεί παγκοσμίως- ενώ στο επόμενο έτος θα αρχίσει και η μεταφορά των περίπου 200 εργαζομένων στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών.

Bράβευση της MEDOID AI από τη Pfizer και το Elevate Greece

Για τη Pfizer, τη Θεσσαλονίκη και το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης και της χώρας μας, η σημερινή ημέρα ήταν μία ημέρα γιορτής η οποία σφραγίστηκε και με την βράβευση από τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας και, το Elevate Greece, της start up MEDOID AI και των ιδρυτών της Ανέστη Φαχαντίδη και Γρηγορίου Τσουμάκα. Μάλιστα ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Pfizer ήταν από τις πρώτες εταιρείες που στήριξε το Elevate Greece.

H ΜΕDOID AI, ήρθε πρώτη στο διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσαν το Elevate Greece, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Pfizer. Mάλιστα για τη νικήτρια εταιρεία, ανοίγει και η προοπτική συνεργασίας με τη Pfizer.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Επένδυση σταθμός για τη Θεσσαλονίκη

«Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την ξεχωριστή στιγμή για την Pfizer, την πόλη, αλλά και για τον Άλμπερτ, που διέπρεψε εκτός Ελλάδος. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού φέρει την δική του σφραγίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα ο Άλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την Θεσσαλονίκη και την χώρα γενικότερα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης. Πρόκειται για τα ελληνόπουλα, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν στην πόλη τους».

«Ταυτόχρονα όμως πηγή του ανθρωπίνου δυναμικού των δύο κέντρων της Pfizer είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της πόλης» συνέχισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer. «Η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα της εξωστρέφειας, αυτό μεταφράζεται σε αυξημένο δημόσιο πλούτο και ευημερία. Το αποτύπωμα αυτό πηγαίνει πέρα και πάνω από την απασχόληση, το ΙΟΒΕ υπολόγισε ότι το συνολικό όφελος για την Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 10ετίας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μέρος αυτού θα επιστρέψει στην πόλη ως καλύτεροι μισθοί».

Μιλώντας στη συνέχεια για τις εγκαταστάσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ενθουσιάστηκα από τους χώρους που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον, προάγει τη συνεργασία, δίνει έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο» για να συμπληρώσει: «Εδώ δεν μιλάμε για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και για την ποιότητα της εργασίας και αυτό είναι εξ ίσου σημαντικό με τις απολαβές που παίρνει κανείς από την δουλειά του. Και εμείς θα δρομολογήσουμε σε μία 5ετία τη μετεγκατάσταση πολλών Υπουργείων σε έναν χώρο στην ΠΥΡΚΑΛ και έτσι θέλουμε να είναι και οι χώροι, όπου θα εργάζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτό είναι το όραμα μας. Η κυβέρνηση μας στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία. Ο κόμβος καινοτομεί και στο εργασιακό περιβάλλον απασχολώντας περισσότερες γυναίκες από το μέσο όρο».

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια έκανε αναφορά και στα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τιμήσει με τη σειρά της την Pfizer, έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του covid, με το να βελτιώσει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι ανεμβολίαστοι είναι σήμερα οι πρώτοι στόχοι του κορωνοϊού. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ας κάνουμε βίωμα μας αυτό που είπε πριν ο Άλμπερτ, ας ακούσουμε την επιστήμη. Δυστυχώς στην χώρα μας πεθαίνουν καθημερινά 20,30,40 άνθρωποι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ανεμβολίαστοι. Εγώ προσωπικά θα πάω να κάνω τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως μου έχουν υπαγορεύσει οι ιατροί. Ας μην αφήσουμε αναξιοποίητο αυτό το δώρο της επιστήμης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Mπουρλά: Η Θεσσαλονίκη, παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας

«Ιδιαίτερη ημέρα για τη Pfizer αλλά και για εμένα προσωπικά, είναι η σημερινή καθώς αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Ελλάδα, ως κέντρο τεχνολογίας και επιστήμης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπουρλά προσθέτοντας ότι είναι πολύ ικανοποιημένος επειδή διαπιστώνει ότι οι επενδυτικές κινήσεις της Pfizer είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τη γενικότερη στρατηγική της χώρας.

Η Ελλάδα, μέσα στην πανδημία, επιτάχυνε δομικές αλλαγές  και σημείωσε ότι σε μία περίοδο που η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας θα ενισχυθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η Pfizer θα είναι παρούσα στην εθνική προσπάθεια καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει να παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Πρέπει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να δουλέψουν μαζί , με «ακεραιότητα, διαφάνεια και καλή θέληση, ώστε να δημιουργήσουμε αξία και ανάπτυξη για όλους και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».

Η πρώτη απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, λήφθηκε πριν δύο χρόνια. Το Κέντρο άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Μάϊο και φέτος, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών. Οι επενδύσεις αυτές εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά και όπως έχει εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ, σε βάθος δεκαετίας, στην τοπική οικονομία, αμέσως και εμμέσως, θα εισρέουν περί τα 650 εκατ. ευρώ που θα αντιστοιχούν στο 0,4 του ΑΕΠ, ενώ θα οι δραστηριότητες της Pfizer θα έχουν εξασφαλίσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας.

Τα δύο Κέντρα του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Μετασχηματισμού κ. Bill Carapezzi και η κα. Lidia Fonseca, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Τομέα Ψηφιακών Τεχνολογιών. 

Ο κ. Carapezzi τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη, επιλέχθηκε μεταξύ 12 υποψηφίων πόλεων, για να φιλοξενήσει το Κέντρο Ψηφιακών Λειτουργιών που καλύπτει για τον Όμιλο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Αυτή η δυνατή ομάδα, υποστηρίζει 12.000 εργαζομένους της Pfizer στις παραπάνω περιοχές, διαχειρίζεται τους λογαριασμούς 18.000 πελατών και ασχολείται με αντικείμενα όπως: διαχείριση έργων, ανάλυση οικονομικών παραμέτρων- λογιστικά, σύνταξη εκθέσεων αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο απασχολούνται ήδη περισσότερα από 200 άτομα, το 60% των οποίων είναι από τη Θεσσαλονίκη, 10% είναι Έλληνες που προηγουμένως εργάζονταν στο εξωτερικό, 15% είναι πολίτες άλλων χωρών, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το Κέντρο ήδη έχει θέσει σε λειτουργία έξι διαδικασίες και στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα προσθέσει και άλλες στις υπηρεσίες που παρέχει στον Όμιλο.

Την είδηση της ημέρας θα λέγαμε πως την έδωσε η κα. Fonseca, η οποία είπε ότι η Pfizer θα δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας Κβαντικής Πληροφορικής. Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στοχεύει, με τη λειτουργία του, στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και ήδη πάνω σε αυτό το στόχο, εργάζονται από το hub της Θεσσαλονίκης, 325 επιστήμονες, από τους οποίους το 35% είναι γυναίκες. Στο Κέντρο απασχολούνται εργαζόμενοι με μεγάλες δεξιότητες στο ΙΟΤ, στα Bid Data Analytics, στον Προγραμματισμό, στη διασυνδεσιμότητα στο cloud.

Ήδη το Κέντρο, συμβάλλει στον ανάπτυξη 200 projects ενώ σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του, 50 από τα υψηλότερα σε βαθμίδα στελέχη του είναι Έλληνες, έχοντας επιτύχει επίσης να προσελκύσει Έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση, εργαζόμενοι της Pfizer, Έλληνες, που προηγούμενα εργάζονταν και ζούσαν στο εξωτερικό, μετέφεραν τις δικές τους ιστορίες και το πως αποφάσισαν να γυρίσουν στη χώρα μας, ακριβώς λόγω των Κέντρων που δημιούργησε η Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ