Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, υπέγραψε με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.
«Το ζήτημα, αφορά όλη την κοινωνία». Αφορά τα παιδιά σας, τα παιδιά μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός, υπογράφοντας το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύναψη συνεργασίας με το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι με την υπογραφή του μνημονίου, οι συμμετέχοντες σκοπεύουν «στη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία». Επιπλέον, όπως είπε, «σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές από τον ρόλο του αστυνόμου».
Από πλευράς της, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα, ανέφερε ότι: «Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός που πολλές φορές, από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, έχει τηρηθεί άτυπα».
Τι είναι η σχολική διαμεσολάβηση
Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί ένα εργαλείο για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα, χωρίς την επέμβαση των καθηγητών ή του διευθυντή.
Περιλαμβάνει τη διαμεσολάβηση ομοτίμων ή τη διαμεσολάβηση συνομηλίκων (peer mediation) και είναι μια κατηγορία εντελώς διαφορετική από την διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θεωρούνται ως μέλη ενός κλειστού συστήματος (σχολική κοινότητα), που αλληλεπιδρούν.
Η φιλοσοφία της σχολικής διαμεσολάβησης ενισχύει τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η σχολική διαμεσολάβηση ορίζεται «ως αυστηρή και δομημένη διαδικασία με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των διαφωνούντων μερών, εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκαταστατικής ή επανορθωτικής δικαιοσύνης. Η σχολική διαμεσολάβηση αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στο σχολείο, προσφέρει αίσθηση ηρεμίας στο σχολικό χώρο και βελτιώνει το σχολικό κλίμα και τις αναπαραστάσεις του σχολικού πληθυσμού γι’ αυτό».
Η επανορθωτική δικαιοσύνη, που ξεκίνησε από την Αμερική και τον Καναδά, αντιμετωπίζει διαφορετικά τον δράστη. Ουσιαστικά, εστιάζει στο τι συνέβη, ποιος επηρεάστηκε και πώς είναι εφικτό να επανορθωθούν οι βλάβες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ουκρανία: Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη-Έχουν πληγεί κατοικίες (VIDEO)
Ουκρανία: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη
Αυστραλία: Σχεδιάζεται επέκταση του στρατού κατά 30%
Σλοβενία: Σε ανάπτυξη ο τουρισμός με προγραμματισμό επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ