Μοδιάνο: “Ανάσταση” για την Αγορά, το Πάσχα του 2022

Μοδιάνο: “Ανάσταση” για την Αγορά, το Πάσχα του 2022

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Αγοράς Μοδιάνο, φέρνοντας κάθε μέρα πιο κοντά το στόχο επαναλειτουργίας της πριν το Πάσχα του 2022.

Με την αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού του κτηρίου σε ποσοστό 90% και την περαίωση της αποκατάστασης του οπλισμένου σκυροδέματος στα καταστήματα του ισογείου, τα συνεργεία που δουλεύουν στο διατηρητέο, εστιάζουν πλέον περισσότερο στη διαμόρφωση του λεγόμενου παταριού  και των χώρων που θα προορίζονται για την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι όταν ακόμη λειτουργούσε η Αγορά, στο πατάρι υπήρχαν μόνο δύο καταστήματα, ένα προς την πλευρά της οδού Βας. Ηρακλείου και ένα προς την πλευρά της οδού Ερμού.

Όπως τόνισε στο GRTimes.gr o διευθυντής του έργου, δρ. μηχανολόγος μηχανικός  κ. Δημήτρης Τριάντος, τα καταστήματα που αποκαθίστανται είναι τα ίδια σε αριθμό με εκείνα που υπήρχαν όταν σταμάτησε να λειτουργεί η Αγορά. Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια των δεκαετιών λειτουργίας της «Μοδιάνο», κάποια από τα καταστήματα είχαν ενοποιηθεί σε μεγαλύτερα. Το περίγραμμά τους αποκαθίσταται και η εσωτερική διαμερισματοποίηση θα προσαρμοσθεί στις ανάγκες των μισθωτών.

Στη «νέα» Μοδιάνο, εκτιμάται ότι θα λειτουργούν από 60 έως 100-110 καταστήματα, ανάλογα για το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης του ακινήτου και των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Τα καταστήματα που διαμορφώνονται και θα εκμισθωθούν θα είναι «ενταγμένα» σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη που θα εμπορεύονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της F.L.S. IKE (συμφερόντων ομίλου Φάϊς) προέβλεπε αρχικά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και τη λειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο μέσα στο 2020, χωρίς βεβαίως να έχει προβλεφθεί ο κορωνοϊός και οι καθυστερήσεις που προκάλεσε στο έργο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο εσωτερικό, τα συνεργεία, προς τα Χριστούγεννα, θα αρχίσουν τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των φθορών στις όψεις του κτηρίου, με στόχο η «Μοδιάνο» να λειτουργήσει και πάλι σαν αγορά τροφίμων το Πάσχα του 2022.

Μοδιάνο, μία Αγορά με ιστορία

Η Αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογενείας Μοδιάνο.

Η Αγορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η Αγορά είναι κηρυγμένη διατηρητέο μνημείο και ως προς τη μορφή της αλλά και ως προς τη χρήση της και θα λειτουργήσει και πάλι σαν αγορά τροφίμων.

Για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της Αγοράς ο όμιλος Φάϊς επενδύει το ποσό άνω των 4 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι την αξιοποίηση του ακινήτου έχει αναλάβει η F.L.S. IKE.

Το σχέδιο αναμόρφωσης της Αγοράς εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, ενώ την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε η «Έμμετρον Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ