Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ιστορικής αξίας το Ημερολόγιο

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ιστορικής αξίας το Ημερολόγιο

Εκδοτικό γεγονός αποτελεί το φετινό Ημερολόγιο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, καθώς το θέμα του αφορά στον Ελληνισμό της Ανατολής και φέρει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα η φετινή πολυτελής έκδοση του Ημερολογίου για το έτος 2020 του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Ανατολής”.

Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στις ελληνικές κοινότητες που αναπτύχθηκαν στα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την προβολή της ιστορίας και των πολιτιστικών επιδόσεων του λαού μας τόσο στο στενό ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο.

Τον κύριο όγκο της συγγραφής επωμίστηκε ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σε ειδικό επίμετρο ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Γιάννης Μουρέλος σκιαγραφεί τα γεγονότα της ελληνικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία και τις κοσμογονικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν, ενώ συμμετέχει με κείμενο η Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αναστασία Μητσοπούλου.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι κ.κ. Ιωάννης Χασιώτης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων ΑΠΘ και η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ που είχε επιπλέον και την ευθύνη της έρευνας του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση.

Στην εκδήλωση παρουσίασης η Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Τσατσάια τόνισε ότι στη φετινή έκδοση σκιαγραφούνται πόλεις που μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν σπουδαία εμπορικά κέντρα, όπως η Σαμψούντα και το Αϊβαλί, πόλεις όπου η ελληνική εκπαίδευση άνθισε, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και οι Κυδωνιές, πόλεις άλλες γνωστές και άλλες όχι τόσο, όπως το Λιβίσι, που όμως οι πληθυσμοί τους μαρτυρούν την ύπαρξη του ελληνισμού και την παραγωγή πλούτου και πολιτισμού.

Στόχος όλων των συντελεστών της έκδοσης, κατά την κ. Τσατσάια, ήταν να δοθεί στους αναγνώστες μια συνοπτική, αλλά έγκυρη εικόνα της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων που για αιώνες έζησαν και δημιούργησαν στην «ελληνική Ανατολή», κατά κανόνα κάτω από αντίξοες και συχνά άνισες συνθήκες, λίγο πριν την Καταστροφή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων του Ελληνισμού, που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μακραίωνης ιστορικής κληρονομιάς του.

μουσειο-μακεδονικου-αγωνα-εκδηλωση-ημερολογιο

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του Ημερολογίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για Ημερολόγιο-έργο τέχνης και για ένα εκδοτικό γεγονός, το οποίο αναδεικνύει την ιστορία της Ελλάδας σε διάφορες περιοχές. Στον κ. Καράογλου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, δώρισε την καινούργια καρφίτσα πέτου του Μουσείου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στην άοκνη στήριξη του Υπουργού στο έργο και στις δράσεις του Μουσείου.

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επί της Προξένου Κορομηλά 23, στη Θεσσαλονίκη, στην τιμή των 20€.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top