Στην ΙΚΕ All Investments Akiniton και στον επιχειρηματία κ. Σάμι Φάις που βρίσκεται πίσω από αυτήν, πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα το 25% του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη, δημιουργώντας ελπίδες ότι μετά από χρόνια εγκατάλειψης γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την αξιοποίηση αυτού του εκπληκτικού ακινήτου των 26 στρεμμάτων, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον κ. Φάις ο οποίος και επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας ωστόσο ότι μετέχει στην ομάδα που απέκτησε το 25% του εξ’ αδιαιρέτου ακινήτου από την Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία ομάδα επενδυτών έχει ενδιαφέρον, για την αξιοποίηση του όλου ακινήτου.
Οι τοποθετήσεις Φάις στη Θεσσαλονίκη
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Φάις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικές τοποθετήσεις στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας το 2014-2015 με το εκπτωτικό κέντρο One Salonica και στη συνέχεια, αποκτώντας το 43,64% της Αγοράς Μοδιάνο από το ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. αυξήθηκε στο 55%), η οποία αποκαθίσταται και αναμορφώνεται από την «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.».
Ο Όμιλος Φάις αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση να επενδύσει σε σημαντικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, ιστορικά εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία μάλιστα συμβαίνει να είναι διατηρητέα. Ενδεχομένως η μελέτη ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, να λειτουργεί και ως παράγοντας που επισπεύδει εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη.
Τα υπόλοιπα μερίδια
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, η εταιρεία που απέκτησε το 25%, το οποίο ανήκει στην υπό εκκαθάριση «Θεμελιοδομή» και, είχε περάσει στη διαχείριση της Alpha Aστικά Ακίνητα, πρόκειται να προσεγγίσει τους ‘ιδιοκτήτες’ των υπολοίπων μεριδίων του ακινήτου, που κατ’ ουσία ελέγχονται από τη Eurobank.
Συγκεκριμένα το 50% του ακινήτου ανήκει στην πτωχευμένη Nutriart- Κατσέλης και είναι προσημειωμένο από τη Eurobank, ενώ το υπόλοιπο 25%, στις Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης, περιουσιακό στοιχείο που κατασχέθηκε από τη Eurobank.
Στο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη, έχει «ταφεί» ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, η «Πολιτεία Αλλατίνη», το οποίο είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2003 και προέβλεπε την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού εργοστασίου, με την αποκατάσταση και επανάχρηση των υπαρχόντων κτισμάτων ( διατηρητέων), την ανέγερση νέων κτιρίων κατοικιών, τη δημιουργία μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ και με ακάλυπτους χώρους πρασίνου σε 16 στρέμματα.
Το σχέδιο εκείνο ναυάγησε μετά τις προσφυγές περιοίκων στο ΣτΕ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε να ισχύσει συντελεστής δόμησης 4,2 καθώς είχε προηγηθεί η μεταφορά συντελεστή. Στο ΣτΕ, ειδικά για το Αλλατίνη, ακυρώθηκαν δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις, Βενιζέλου και Βουλγαράκη, οπότε το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο των 40-45 εκατ. ευρώ, με τιμές της εποχής, εγκαταλείφθηκε ακριβώς επειδή δεν θα ήταν δυνατή η κατασκευή νέων κτισμάτων ( έξι ανισοϋψή κτίσματα κατοικιών).
Οι περιπτώσεις των “Θεμελιοδομή” και “ΕΡΓΟ3”
Μαζί με το project της «Πολιτεία Αλλατίνη», ναυάγησαν και δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης, η «Θεμελιοδομή» που είχε «ρίξει» στην τότε ιδιοκτήτρια «Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος» το ποσό των 7 – 8 εκατ. ευρώ για να πάρει το 25%, αλλά και η «ΕΡΓΟ 3», που είχε ξεκινήσει και κατασκεύαζε ( ενδεχομένως και να ολοκλήρωσε) , ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ 400 θέσεων στάθμευσης και πλέον. Βεβαίως, το συγκεκριμένο «ναυάγιο» δεν ήταν η μοναδική αιτία που τις οδήγησε στο απροχώρητο, μέσα στα πρώτα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αφού και οι δύο δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στις πρόνοιες του Άρθρου 99,
Από την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, ζημιώθηκαν οι μέτοχοι της “Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης” – τότε η Ωμέγα Τράπεζα και εννέα επιχειρηματίες της πόλης- όπως βεβαίως και οι μέτοχοι της ΕΔΒΕ / Αλλατίνη.
Αφημένο στην εγκατάλειψη
Το ακίνητο, που βρίσκεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 42 και φθάνει ως τη στροφή για Θ. Σοφούλη, έχει μείνει εγκαταλειμμένο στην κακή του τύχη, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τα μέσα να το καθαρίζουν και να το συντηρούν με αποτέλεσμα, τα διατηρητέα κτίρια να καταστρέφονται, δυστυχήματα να συμβαίνουν στα επικίνδυνα κτίσματα ( θάνατος 15χρονης μαθήτριας), ενώ οι ακάλυπτοι χώροι είναι πνιγμένοι στις αγριάδες και γεμάτοι από διάσπαρτα επικίνδυνα αντικείμενα.
Είχαν υπάρξει δημοσιεύματα, πριν μερικούς μήνες, ότι το «Αλλατίνη», μπορεί να γίνει για τη Θεσσαλονίκη, το «Σταύρος Νιάρχος» της Αθήνας, τώρα που προχωρά, από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η μελέτη για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου.
Το βέβαιο είναι, ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να θέλουν την αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς οι Μύλοι Αλλατίνη είναι ένα από τα ιστορικότερα βιομηχανικά συγκροτήματα της πόλης, που κινδυνεύει να καταστραφεί ολότελα εξ’ αιτίας της εγκατάλειψης. Ο παλιός μύλος, το κτίριο διοίκησης, το εντυπωσιακό πανύψηλο φουγάρο του μύλου κ.αλ. Τα υφιστάμενα κτίρια καλύπτουν συνολικά κάτι μεταξύ 11.000-14.000 τ.μ.