Νέα αρχή για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Νέα αρχή για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Τον απολογισμό της δράσης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο της καραντίνας, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και την ενημέρωση για την επικείμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΟΜΜΘ, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος Βασίλης Γάκης και το διοικητικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το νέο Δ.Σ. του οργανισμού που ορίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε αντιμέτωπο όχι μόνο με τα συνήθη ζητήματα του Μεγάρου αλλά πολύ περισσότερο με την παγκόσμια κρίση της πανδημίας και της συνέπειες της στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην καλλιτεχνική δημιουργία. “Έπρεπε λοιπόν σε σύντομο χρόνο να ενημερωθούμε για το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία του Οργανισμού και να διαχειριστούμε μια πρωτοφανή, άγνωστη σε όλους μας κρίση. Με την προσωπική μου παρουσία αλλά και με τηλεδιασκέψεις το νέο Δ.Σ. συνεδρίασε πάνω από δέκα φορές. Με αξιοπρέπεια, ψυχραιμία και με τη βοήθεια των εργαζομένων και στελεχών νομίζω ότι τα καταφέραμε”, είπε ο κ. Γάκης.

Στη συνέχεια, λίγο πριν παρουσιάσει τα μέλη του Δ.Σ. που είναι τα παρακάτω, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές και τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν δοκιμάστηκε και το Δ.Σ. και σας διαβεβαιώνω πως από ένα τυπικό συμβούλιο στο οποίο κάποιοι για πρώτη φορά βρεθήκαμε, γίναμε μια όμορφη παρέα, και στον κόσμο μας όμορφα πράγματα γίνονται από όμορφες παρέες.

Τα μέλη του Δ.Σ.:

– Αντιπρόεδρος και οικονομολόγος Αστέριος Τσουκαλάς
– Γενική Γραμματέας η Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
– Ταμίας: Εμμανουήλ Ασπασίδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
– Δήμητρα Καρυοφύλλη – Κωνσταντινίδη, φιλόλογος
– Λένα Κουλούρη – Τορνιβούκα, νομικός
– Θεοφάνης Ουγγρίνης, επιχειρηματίας
– Νικόλαος Παπαϊωάννου, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– Ξανθίππη Σκάρπια – Χόιπελ, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Ιδρύματος “Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης”
– Αμαλία Τσαμπάζη, αρχιτέκτονας

Το Μέγαρο στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων

Όπως τόνισε ο κ. Γάκης, η πρωτοφανής κατάσταση με τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας επηρέασε καταλυτικά και τον χώρο του Θεάματος. “Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως φορέα δημόσιου χαρακτήρα, δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τη λειτουργία του. Πολύ σύντομα λοιπόν, και με την καθοριστική προσωπική συμβολή της Υπουργού Πολιτισμού κα. Λίνας Μενδωνη, οι εκδηλώσεις που ματαιώνονταν, αντικαταστάθηκαν από ένα πλούσιο διαδικτυακό πρόγραμμα, για το οποίο οι άνθρωποι του Μεγάρου εργάστηκαν πυρετωδώς “.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 70 διαφορετικές δράσεις, από τις οποίες οι 20 αναμεταδόθηκαν και από τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η έντονη αυτή δραστηριότητα είχε την ανάλογη απήχηση στο κοινό και αποτυπώθηκε στην επισκεψιμότητα του καναλιού του ΟΜΜΘ στο YouTube, όπου γινόταν η μετάδοση των δράσεων του Μεγάρου.

Συνολικά το κανάλι το πρώτο διάστημα των μεταδόσεων είχε σχεδόν 75.000 views, ενώ οι εγγραφές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 90%.

Αντίστοιχος ήταν και ο αντίκτυπος στα social media, όπου συγκεκριμένα:

-Κατά 165% αυξήθηκαν τα νέα like στη σελίδα στο Facebook
-Κατά 531% αυξήθηκε η απήχηση στις δημοσιεύσεις (220.000 άτομα)
-Κατά 254% αυξήθηκε η αλληλεπίδραση (πάνω από 53.000 άτομα σχολίασαν το περιεχόμενο των αναρτήσεων)

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε ο κ. Γάκης, “πέραν από τη προσφορά του καλλιτεχνικού έργου στο κοινό το σημαντικότερο ήταν πως, ανταποκρινόμενοι στην παρότρυνση της Υπουργού Πολιτισμού, συμβάλαμε στην οικονομική στήριξη καλλιτεχνών της πόλης και εργαζομένων στην παραγωγή, κατά τη δύσκολη περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

“Από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας διαπιστώσαμε τα σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ενεργειακή κατάσταση του Μεγάρου”, τόνισε ο κ. Γάκης ο οποίος συμπλήρωσε πως “τα πανέμορφα και λειτουργικά κτίρια του δυστυχώς είναι ενεργοβόρα”. Τόνισε δε, πως “είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, κυρίως του Μ2. Βεβαίως μιλάμε και εδώ για μεγάλα ποσά, τα οποία δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από την υπάρχουσα χρηματοδότηση. Προτεραιότητα μας λοιπόν είναι να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.

Επίσης, τόνισε πως όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων, δεν έμειναν με “σταυρωμένα χέρια” αλλά έγιναν μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις για τη γενικότερη αναβάθμιση των κτιρίων.

Σε ότι αφορά τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό για το καλοκαίρι του 2020, επιστρέφει το «Σινεμά με θέα» από σήμερα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, ξεκινά ένας νέος θεσμός αφιερωμένος στο νέο αίμα της μουσικής εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης που ονομάζεται «Κύκλος Νέων Μουσικών», ενώ όλο το καλοκαίρι θα υπάρχουν συναυλίες και εκδηλώσεις στην πλατεία, με ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη να ξεχωρίζει.

Το νέο στρατηγικό Πλαίσιο ΟΜΜΘ

Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Γάκης, “θα ήθελα να κλείσω υπενθυμίζοντας το στρατηγικό πλαίσιο που θέσαμε για τον ΟΜΜΘ, στο οποίο εντέλλονται να υλοποιήσουν όλα τα στελέχη και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου να υλοποιήσουν:

-Ένας πολιτισμός ανοιχτός στην καινοτομία και την εξέλιξη, ως αποτέλεσμα της διαλεκτικής του σχέσης με την κοινωνία στη ροή του χρόνου

-Ένας πολιτισμός ελεύθερης έκφρασης, του διαλόγου των διαφορετικών τάσεων, της ανεκτικότητας, της συμμετοχής και της συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο

-Ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με στήριξη και ανάδειξη της εγχώριας και τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και σε σύνδεση των δράσεων μας με τα γεγονότα και τις στιγμές της πόλης μας.

-Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών από την ελληνική και βαλκανική ενδοχώρα, αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη του Πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

-Σεβασμός στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΟΜΜΘ, στην ιστορία του καθώς και σε όλους όσοι το οραματίστηκαν και το υπηρέτησαν.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Βασίλη Γάκη:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ