Νέα παρέμβαση εισαγγελέα, για το ΕΕΕΕΕΚ της ντροπής, στο Κορδελιό

Νέα παρέμβαση εισαγγελέα, για το ΕΕΕΕΕΚ της ντροπής, στο Κορδελιό

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τη δεύτερη παρέμβαση της εισαγγελίας ανηλίκων Θεσσαλονίκης προκάλεσε η συνεχιζόμενη αδράνεια των εμπλεκομένων φορέων για τη μη μετεγκατάσταση του σχολείου ειδικής αγωγής του ΕΕΕΕΕΚ Κορδελιού, το οποίο στεγάζεται εδώ και 15 περίπου χρόνια, σε ένα ισόγειο χώρο, στην οδό Βενιζέλου, στο Κορδελιό.

Η εισαγγελέας ανηλίκων, κάλεσε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στο γραφείο της όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους το σχολείο δεν έχει ακόμη μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έδωσε προθεσμία στους αρμόδιους φορείς μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο για την εξεύρεση λύσης αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα σχηματιστεί δικογραφία.

Ακατάλληλοι χώροι

Σύμφωνα με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου το κτίσμα δεν πληροί καμιά από τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να στεγάζει παιδιά με νοητικές και κινητικές δυσκολίες. Δεν διαθέτει ράμπες, δεν υπάρχει αυλή για τον πραυλισμό των παιδιών και άλλες δραστηριότητες, δεν διαθέτει αίθουσες εργοθεραπείας, λογοθεραπέιας και φυσιοθεραπείας ενώ οι 4 τάξεις είναι λίγων τετραγωνικών για να χωρέσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς. Το σχολείο δεν διαθέτει πυρασφάλεια, δεν έχει πιστοποιητικό σεισμικού κινδύνου, ούτε έγκριση από την επιτροπή καταλληλότητας του Δήμου. 

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι καθηγητές και το ειδικό προσωπικού δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για τα αυτονόητα» δηλώνει στο Grtimes.gr ο Πρόεδρος του συλλόγου Ιάκωβος Ιακωβίδης.

Υπήρχε στα χαρτιά αλλά όχι σε κτίριο

Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 με την τότε Δημοτική αρχή να μισθώνει ένα ισόγειο κατάστημα, στην οδό Βενιζέλου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ενός μικρού αριθμού παιδιών στο Κορδελιό. Να σημειωθεί ότι το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού είχε ιδρυθεί με ΦΕΚ με αρ. φύλλου 1640 στις 10 Δεκεμβρίου του 2001. Υπήρχε ΦΕΚ χωρίς όμως να υπάρχει σχολείο να το στεγάζει.

Τα λίγα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο τα επόμενα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν απουσία άλλου ΕΕΕΕΕΚ σε ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Σήμερα φιλοξενεί 37 παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι 20 ετών.  Τα 12 είναι από τα Κορδελιό και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από το Λαγκαδά, ακόμη και το Σοχό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Ιακωβίδης η τραγική ειρωνεία είναι ότι στον Εύοσμο υπάρχει οικόπεδο (αρ.746) πάνω από τον περιφερειακό στην προέκταση της Μακρυγιάννη χαρακτηρισμένο για την ανέγερση ΕΕΕΕΚ. «Κανένας δήμαρχος τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει κάνει μελέτη για να προχωρήσει η κατασκευή του κτιρίου» τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Ιακωβίδης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ιακωβίδης στις 25 Αυγούστου το 2017 τους είχε γνωστοποιηθεί από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ότι το σχολείο θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε στον Αγ. Αθανάσιο, όπου ήδη λειτουργεί ειδικό σχολείο. «Από τον Αύγουστο του 2017 φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2019, παρενέβη για 2η φορά η εισαγγελέας ανηλίκων και ακόμη περιμένουμε να δούμε που τελικά θα μεταφερθεί το σχολείο» σημειώνει.

Ίδρυση ΕΕΕΕΕΚ στον Αγ. Αθανάσιο

Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης μιλώντας στο Grtimes.gr αποκάλυψε ότι με κοινή πρωτοβουλία ο Δήμος Χαλκηδόνας, η Διεύθυνση Β’/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κ.Μ ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να ιδρυθεί ΕΕΕΕΚ στον Αγ. Αθανάσιο. Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη από πλευράς υπουργείου υπάρχει θετική εισήγηση και μέχρι το Μάϊο θα έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ, προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο υπάρχον σχολείο ο κ. Ανανιάδης υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να κλείσει. Εξετάστηκε η λύση του ΕΕΕΕΚ στο Δήμο Παύλου Μελά αλλά και εκείνο είναι πλήρες καθώς φιλοξενεί 89 μαθητές. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Ευόσμου – Κορδελιού προχώρησε σε κάποιες βελτιωτικές εργασίες στις δύο τουαλέτες για να είναι λειτουργικές για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Οι ενέργειες του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού

Ο Παύλος Σιταρίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού σημειώνει στο Grtimes.gr ότι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για να λυθεί το ζήτημα θα συνεχιστούν. «Θα ζητήσουμε ξανά από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να αλλάξει τον κτηριολογικό κανονισμό ο οποίος προβλέπει τουλάχιστον 1300 τ.μ για ένα τέτοιο σχολείο καθώς είναι αδύνατον να βρεθεί στην περιοχή μας ένας τόσο μεγάλος χώρος. Εμείς έχουμε ήδη βρει ένα χώρο 850 τ.μ ο οποίος με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορέσει να φιλοξενήσει το ΕΕΕΕΚ» δηλώνει.

Αναφορικά με την μετεγκατάσταση του σχολείου, στο νέο κτήριο στον Άγ. Αθανάσιο, ο ίδιος σημειώνει ότι η απόφαση για τη μεταφορά είχε παρθεί πριν από ένα χρόνο όμως ο Δήμος Χαλκηδόνας «υπαναχώρησε» από την αρχική του θέση.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ενεργειών του Δήμου ήταν και η προκήρυξη δύο διαγωνισμών ωστόσο τα κτίρια που βρέθηκαν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Φωτογραφικό ύλικο: Σύλλογος Γονέεων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Κορδελιού. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top